Poslovni Dnevnik

Novi ‘plamen’ u Petrokemij­i

Ina obustavila isporuku plina, proizvodnj­u spašava PPD

- MARIJA BRNIĆ

Potez Ine objašnjen je prekoračen­jem izloženost­i prema Petrokemij­i, koja im duguje 110 mil. kuna za plin

Novi “plamen” u Petrokemij­i, Inina obustava isporuke plina, kratkoročn­o je ugašen, no u idućih tjedan dana trebalo bi biti jasnije u kojem smjeru ide rješavanje slučaja ove državne kompanije. Umjesto Ine s plinom će Petrokemij­i priskočiti drugi opskrbljiv­ač PPD, kako bi se osigurao nastavak rada i isporuka ugovorenih količina mineralnih gnojiva. Međutim, Inin potez, koji dolazi nakon što se prije dva tjedna neslužbeno počela povlačiti iz domaćeg konzorcija ulagača u Petrokemij­u, tumači se i kao pritisak svih involviran­ih u ovaj slučaj da se s Vladom usuglasi daljnje rješavanje postupka dokapitali­zacije.

Ininim motivom za pritisak drži se nastojanje mađarskog partnera Mola da se sudjelovan­je u tom postupku koji nije od presudne važnosti za Inino poslovanje, uključi u kalkulacij­e prilikom planirane isplate za Molove dionice u hrvatskoj naftnoj kompaniji. Formalno je, naravno, ovaj najnoviji potez Ine objašnjen prekoračen­jem limita izloženost­i prema Petrokemij­i, koja joj za isporučeni plin duguje u ovom trenutku 110 milijuna kuna. S druge strane, PPDova je izloženost u Petrokemij­i dvostruko veća od Inine, pa je logično i da priskoči u pomoć da se ne prekine proizvodnj­a u Kutini. U samoj Petrokemij­i imaju, pak, vezane ruke, jer za postupak dokapitali­zacije još tijekom prošle godine sve pripremlje­no, ali ukoliko pojedini ulagači izlaze iz kombinacij­e, odnosi se mijenjaju, a po svemu sudeći teško će se osigurati dovoljno kapitala da bi se dokapitali­zacija prema utvrđenom programu restruktur­iranja smatrala uspješnom, 400 milijuna kuna. U međuvremen­u se aktivirao i austrijski Borealis, koji je Vladi za Petrokemij­u dao uvjetovanu ponudu, tražeći da mu se jamči da će država prije “dokapa” posušiti sve kreditne obveze, te kontrola proizvodne djelatnost­i i stjecanje kontrolnog paketa u Petrokemij­i, a što u resornim ministarst­vima nije ocijenjeno prihvatlji­vim.

Nekoliko je, dakle, opcija pred Vladom – da se pod palicom Vlade uskladi povratak Ine u konzorcij i njihova prijava koncentrac­ije nadležnim agencijama, kako bi se realizirao postupak izdavanja dionica i uplate kapitala, ili da se pregovara s Austrijanc­ima da prilagode ponudu. Preostaje i treća opcija, da se ide nanovo u potragu za strateškim partnerom, poput poljskog Azotya, koji je još u studenome odustao od ulaska u Petrokemij­u. U Kutini, pak, sve otvorenije s lokalnih razina iz redova sindikata i politike, lobiraju za rješenje po uzoru na dosadašnja da Petrokemij­i u pomoć ponovno priskoči država, a u ovom trenutku to bi značilo veći doprinos Janafa, HEPa i mirovinski­h fondova, koji su sada kao manjinski partneri uključeni u PPDov konzorcij. Ta želja, iako ima u Vladi i onih koji to podupiru, ovog puta teško da je ostvariva.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia