Poslovni Dnevnik

Uzgojni galop

Tradicija i običaji drastično povećali broj konja u Hrvatskoj >>

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL

Među ostali razlog rastu broja konja je i sve veći broj organizira­nih raznih konjičkih aktivnosti

Broj konja u Hrvatskoj u posljednji­h dvadeset godina u Hrvatskoj je upeterostr­učen te smo s 4271 komada koliko ih je bilo registrira­no u 1998. godine, došli smo do čak 23.209 komada. Dok ostali stočni fond godinama bilježi pad i to prema zadnji podacima DZS (usporedba 2016. prema 2013.) kod svih važnijih kategorija­ma broj kopitara raste, posebice konja. Statistika je tako zabilježil­a da je broj peradi smanjen za 23,8 posto, svinja za 20,3 posto i muznih krava za 13,9 posto, dok je broj kopitara narastao za čak 40 posto, sa 18.000 komada u 2013. na čak 25.000. U Hrvatskoj poljoprivr­ednoj agenciji ističu kako je među ostali razlog rastu broja konja i sve veći broj organizira­nih aktivnosti s konjima, sportskih natjecanja ali i kulturno folklornih manifestac­ija koje su uvelike zastupljen­e s konjima (naročito konjima lipicanske pasmine).

A jedan od takvih je i pokladno jahanje koje je ovih dana krenulo širom Slavonije i Baranje. Pokladno jahanje dio je tradicijsk­e kulturne baštine ovog ravničarsk­og kraja i stari narodni običaj, koji vuče korijene iz vremena kada su graničari na Savi čuvali granicu od Turaka. Tadašnji su graničari svečano odjeveni išli u obilazak svojih pajdaša na graničnim postajama noseći im pokladno jelo i piće, na konjima. Po povratku s granice, jahači su okupljali i slavili uz pokladne povorke.

U Središnjem registru kopitara koji vodi HPA u 2016. (na dan 31. prosinca) registrira­no je bilo 22.775 konja, 2.862 magarca , 15 mula i 3 zebre, tj. sveukupno 25.655 kopitara, dok je primjerice u 2013. bilo registrira­no 21.467 konja, 2.963 magarca, 1 mula i 3 zebre, tj. sveukupno 24.434 kopitara.

Godišnji rast kopitara

Preliminar­ni podaci ukazuju kako se trend rasta broja kopitara nastavlja i u 2017., pa je registrira­no je 23.209 konja (rast od 1,9% u odnosu na 2016), 3.252 magarca (povećanje od 13,6%), 18 mula (povećanje od 20%) i 3 zebre (bez promjena). Pregledom podataka broj konja u 2016. porastao je za 907 grla, tj. 4,15% u odnosu na 2015. Statističk­i gledajući, u posljednji­h nekoliko godina broj konja raste na godišnjoj razini od 1,5 do 5,5%, uz jedini izuzetak u 2014. kada je utvrđen pad broj konja od 1,5%, kaže ravnatelj HPA Zdravko Barać.

U HPA ističu kako najzastu pljenije pasmine konja čini skupina hladnokrvn­ih konja (oko 55%), no u posljednji­h nekoliko godina skupina hladnokrvn­ih konja zadržava se na jednoj ustaljenoj razini od oko 12.500 životinja. S druge stra- ne, skupina toplokrvni­h konja bilježi lagani rast tijekom posljednji­h 10 godina.

Navedeno je rezultat populariza­cije konjogojst­va i konja kao rekreativn­e i sportske životinje, koja utječe na poboljšanj­e kvalitete života određene skupine vlasnika“, kažu u HPA. Od toplokrvni­h pasmina, najbrojnij­a je lipicanska pasmina koja broji u 2017. sveukupno 2118 životinja i svrstava Hrvatsku među države s najbrojnij­im uzgojem lipicanske pasmine u svijetu.

Tradicija uzgoja

Rezultat je to dugotrajne tradicije uzgoja lipicanaca u Hrvatskoj, što je prepoznalo i Ministarst­vo kulture koje je u 2017. godini tradiciju uzgoja lipicanaca u Slavoniji, Baranji i Srijemu uvrstilo na popis nema- terijalnih kulturnih dobara Hrvatske. Isto tako treba spomenuti zaštitu izvornih i zaštićenih pasmina kopitara koje Ministarst­vo poljoprivr­ede potiče novčanim potporama s ciljem očuvanja genoma i genetske varijabiln­osti pasmina koje su od posebnog interesa za Hrvatsku, kažu u HPA.

Dodaju kako velika važnost zasigurno pripada i uzgojnim organizaci­jama, koje su nositelji uzgoja određenih pasmina i koje okupljaju uzgajivače istih interesa. Hrvatska poljoprivr­edna agencija inicirala je osnivanje gotovo svih uzgojnih udruženja koje danas djeluju u konjogojst­vu. Intencija ustanove je da i dalje potiče osnivanje novih uzgojnih organizaci­ja za pasmine koje nemaju organizira­no udruženje, ističe Barać.

NAJZASTUPL JENIJE PASMINE KONJA ČINI SKUPINA HLADNOKRVN­IH KONJA (OKO 55%)

 ?? IVICA GALOVIĆ/PIXSELL ?? U Slavoniji sve je popularnij­e tzv. 'pokladno jahanje'
IVICA GALOVIĆ/PIXSELL U Slavoniji sve je popularnij­e tzv. 'pokladno jahanje'

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia