Poslovni Dnevnik

Savjetničk­a liga prvaka u utrci za posao na Ini

Sedam ponuda U lovu na angažman Morgan Stanley, Goldman Sachs, JP Morgan, Lazard...

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@poslovni.hr

S obzirom na dodatne zahtjeve i mogućnost produženja roka Marić očekuje do 10-ak ponuda

Unešto više od godinu dana, koliko je prošlo od političke odluke Vlade (na Badnjak 2016.) da u vlasništvo vrati Inu otkupom Molova udjela u njoj, taj plan nije daleko odmakao. Ipak, ovog ponedjeljk­a istekao rok za podnošenje ponuda u postupku odabira investicij­skog savjetnika.

Nimalo začuđujuće, zainteresi­ranih ne manjka. KaŽELJKO ko je u srijedu potvrdio ministar financija Zdravko Marić, zaprimljen­o je sedam ponuda. S obzirom na nekoliko dodatnih zahtjeva i mogućnost da se rok malo prolongira, smatra kako se može reći da će biti do desetak ponuda.

Dodao je kako je poziv inicijalno poslan na 18 adresa najeminent­nijih kuća u tom području, s tim da su neke u prošlosti bili angažirani kao savjetnici Mola pa se nisu javili zbog mogućeg sukoba interesa.

Prema neslužbeni­m saznanjima Poslovnog dnevnika za savjetničk­i posao u Vladinu projektu otkupa dionica Mola uz razmatranj­e potencijal­nih strateških partnera, sedmorku koja je istaknu- la svoju kandidatur­u čine već dobro poznati globalni igrači u sličim projektima. Morgan Stanley se kandidirao s Privrednom bankom kao lokalnim partnerom, Goldman Sachs ponudu je dao s Interkapit­alom, a u igri su navodno i konzorciji ponuđača predvođeni JP Morganom, Lazardom, Rothschild­om, UBS-om te Deutsche Bank.

Operacija reotkupa dionica Ine prilično je složena, među ostalim, jer je Vladin plan inicijalno predvidio da se njome ne poveća javni dug, a cijela priča uključuje i razmatranj­e opcije (novog) strateškog partnera.

Tako i angažman savjetnika podrazumij­eva tri faze: pripreme, savjetovan­ja u samoj kupnji dionica te, konačno strateško promišljan­je u smislu mogućeg uvođenja strateškog partnera Ine. Sve u svemu, vaganje ponuda odnijet će koji tjedan i odabir savjetnika u najboljem bi slučaju mogao biti negdje sredinom veljače.

”Treba nam nešto vremena da sve to na kvalitetan način iščitamo jer se radi o kompleksno­j materiji”, kaže ministar Marić podsjećaju­ći da procedura u ovom slučaju podrazumij­eva i analiziran­je ponuda s aspetka Ministarst­va zaštite okoliša i energetike.

Tek potom Vladi će predočiti sažetak ponuda, a još nije odlučeno hoće li se pritom ići na definiranj­e užeg izbora od nekoliko ponuda ili će se odmah odlučiti za jednog.

JOŠ NIJE ODLUČENO HOĆE LI SE IĆI NA UŽI IZBOR ILI ODMAH NA ODLUKU ZA JEDNOG

Kako bilo, predstojeć­i koraci put su ka konkretiza­ciji financijsk­i i strateški jednog od krupnijih projekata Vlade.

No, čini se da dio političkih protivnika Vlade, ali i dio poslovne zajednice, ni provedba postupka odabira financijsk­ih savjetnika nije do kraja uvjerila u čvrstu odlučnost Vlade da planirano i realizira. Božo Petrov tako je i prije nekoliko dana ustvrdio kako Vlada na tom planu nije napravila praktično ništa, a nešto ranije projekt je nazvao balonom izjavivši kako je “šteta što je to bila očita obmana građana”. No, dok je on optuživao da se taj “balon dogodio zato da bi se prodao HEP”, SDP-ov Gordan Maras je na godišnjicu Vladine objave da kreće u reotkup Molova udjela u Ini rekao kako je ta Plenkoviće­va izjava u prvom redu bila motivirana namjerom da se “pokrije izgubljena arbitraža” (u Ženevi), a da u godinu dana potom nije napravljen­o ništa.

Da ni postupak odabira savjetnika još nije baš jamstvo predanosti provedbi najavljiva­ne transakcij­e, neki drugi skeptici pozvat će se na propali projekt monetizaci­je duga autocesta koji je upravo SDP-ova Vlada gurala mjesecima nakon odabira savjetnika.

A nakon što se od njega odustalo od cijele je priče ostao tek ceh državi od 16,3 milijuna kuna (14,6 milijuna bez PDVa) na račun troškova konzultana­ta i pravnih savjetnika do naprasnog gašenja projekta.

Kako bilo, daljnju konkretiza­ciju Vladina plana čija se najava poklopila s pravorijek­om arbitraže InaMol u Ženevi bit će zanimljivo promatrati i u kontekstu druge arbitraže vezane uz spor oko Ine i Mola, pri Međunarodn­om centru za rješavanje investicij­skih sporova u Washington­u, čiji pravorijek tek slijedi.

Sve su procjene da Hrvatska u tom arbitražno­m postupku nema dobre šanse. Iako je lani bilo i neslužbeni­h procjena da bi pravorijek u tom sporu mogao pasti krajem 2017., on očito ide malo sporijom dinamikom, a navodno je sljedeće ročište predviđeno za kraj ožujka odnosno početak travnja.

Zasad je tako nepoznanic­a i hoće li se moguća transakcij­a dogoditi prije ili nakon pravorijek­a Washington­a, ali zagovornic­i zakulisnih igara smatraju kako sporiji tijek tog spora (i realizacij­a transakcij­e prije njega) zapravo odgovara objema stranama. Vladi zbog političkih razloga (slučaj InaMol prethodno je isprovocir­ao prijevreme­ne izbore), a Mađarima zbog cjenovnih računica.

SLJEDEĆE ROČIŠTE OKO INE I MOLA U WASHINGTON­U PREDVIĐENO JE ZA KRAJ OŽUJKA ODNOSNO POČETAK TRAVNJA, HOĆE LI PRIJE PRESUDA ILI DOVRŠETAK PLANA POVRATA INE

 ??  ?? ? ?
? ?
 ?? PIXSELL ?? Ministar financija Zdravko Marić nastavak sa str. 1
PIXSELL Ministar financija Zdravko Marić nastavak sa str. 1

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia