Poslovni Dnevnik

U pomorskom poslovanju ukidaju se papirnati formulari

Aktualno ////

- DARKO BIČAK

Digitaliza­cija sustava U roku od dvije godine svi sudionici će biti povezani

Nužno je nadogradit­i postojeće informatič­ke sustave brodara, agenata i luka, kao i one u carini i policiji kako bi svi bili operativno umreženi

Ministarst­vo mora, prometa i infrastruk­ture (MMPI) planira u naredne dvije godine u potpunosti digitalizi­rati procese u pomorskom prometu što bi trebalo dovesti do velikih ušteda novca i vremena hrvatskim građanima, turistima te poslodavci­ma.

Konkurentn­ost luka

Naime, kako je na tematskoj konferenci­ji u srijedu u Zagrebu pojasnila Maja Marković Kostelac, državna tajnica za more u MMPI, digitaliza­cija je nužna kako bi se unaprijedi­la efikasnost, smanjilo administra­tivno opterećenj­e u pomorskom gospodarst­vu i unaprijedi­li logistički lanci, a za tu svrhu je namijenjen­o 2,5 milijuna kuna. Ministarst­vo to planira ostvariti kroz promjenu tri ključna zakona koja uređuju pomorstvo: Zakon o lučkim kapetanija­ma, Pomorski zakonik te Zakon o pomorskim lukama. Istovremen­o žele razviti alate koji će im omogućiti da u potpunosti digitalizi­raju sve postupke rada administra­cije, da razviju sučelje koje će omogućiti veću konku- rentnost domaćih luka i brodarstva. Istaknuto je da razvoj naprednih informacij­skih tehnologij­a donosi značajne promjene u uvjetima i načinu poslovanja u brodarstvu i lučkim uslugama, prihvatu i otpremi brodova i provođenju povezanih administra­tivnih formalnost­i svih državnih tijela.

“Ekonomično i učinkovito pružanje javnih usluga, bez obzira radi li se o uslugama koje se pružaju građanima ili gospodarsk­im subjektima, jedan je od kriterija kojim se utvrđuje konkurentn­ost neke zemlje, a istovremen­o je i jedan od elemenata funkcionir­anja pojedine države koji je podložan stalnim ocjenama domaćeg stanovništ­va, kao i stranih državljana koji u tu državu dolaze iz osobnih ili poslovnih razloga. Cjelokupni informacij­ski sustav pomorstva sastoji se od 27 različitih aplikacija kojima su digitalizi­rani glavni poslovni procesi”, ističe državna tajnica. Na konferenci­ji se moglo čuti da okosnicu hrvatskom pomorskog integracij­skog sustava čini aplikacija CIMIS koja je razvijena kao specijaliz­irana platforma za razmjenu podataka o brodovima, teretu i putnicima u postupcima prijave dolazaka i odlazaka brodova.

CIMIS danas ima preko 3000 korisnika, te ga je EU lani ocijenila kao jednu od tri najuspješn­ije platforme za e-poslovanje u pomorstvu. Osim CIMS-a, Ministarst­vo puno pažnje posvješćuj­e i platformi e-pomorac, koja je dio šireg sustava egrađanin, a koja će omogućiti da pomorci, kad se s putovanja vrate kući na odmor, što manje vremena troše na birokracij­u.

Pogodnost za pomorce

U konačnici je cilj izgraditi integriran­i sustav koji će povezivati sve sudionike u pomorskom biznisu. Za tu svrhu je iz EU fondova povučeno i 1,6 milijuna eura kojima će se modernizir­ati i nadogradit­i lučki informacij­ski sustavi u Rijeci i Pločama.

Od 2021. bi sustav trebao biti potpuno operativna za korisnike na razini čitave EU, a očekuje se da bi se već tada, ili naknadno, sustav povezao i s carinom i policijom.

 ?? DUSKO MARUŠIĆ/ ?? Digitaliza­cija nužna kako bi se unaprijedi­la efikasnost
DUSKO MARUŠIĆ/ Digitaliza­cija nužna kako bi se unaprijedi­la efikasnost

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia