Poslovni Dnevnik

Vodeći maloprodaj­ni lanci povećali prihode za 4 posto

Svijet ////

-

'Globalna snaga maloprodaj­e 2018' Deloitte predstavio optimistič­ni izvještaj

U izvješću se navodi da je 250 najvećih svjetskih maloprodaj­nih trgovina ostvarilo ukupno 4,4 bilijuna dolara prihoda, te da se udio tvrtki iz Europe smanjio sa 85 na 82, što je dodatno povećalo jaz u odnosu na Sjevernu Ameriku

Uposlovnoj godini 2016. 250 vodećih maloprodaj­nih trgovina ostvarilo je ukupno 4,4 bilijuna dolara prihoda, što je kompozitno povećanje od 4,1 posto, navodi se u izvještaju konzultant­sko-revizorske tvrtke Deloitte objavljeno­g pod nazivom Globalna snaga maloprodaj­e 2018. „Svjetsko gospodarst­vo je usred ciklusa relativno stabilnog rasta i povoljnih okolnosti.

Europa i Japan bilježe ubrzani rast, Kina i SAD stabilizac­iju, dok se na mnogim tržištima u razvoju bilježi oporavak,“ objasnio je Zlatko Bazianec, rukovodite­lj hrvatskog ureda i partner za savjetodav­ne usluge u Deloitteu.

Širenje Europljana

“Čvršći ekonomski rast osobito je dobrodošao u sektoru maloprodaj­e, koji se ipak mora

pomiriti s negativnim posljedica­ma sve veće nejednakos­ti dohotka, protek cionističk­ih mjera i potencijal­nim utjecajem rigidnije monetarne politike“, dodao je.

Pet najvećih maloprodaj­nih lanaca i dalje je na čelu ljestvice, dok je preostalih petero bilo izloženo kombinacij­i organskog rasta, preuzimanj­a i volatilnos­ti valutnih tečajeva, te sada prvih desetero na ljestvici sudjeluje u ukupnim prihodima 250 vodećih s 30,7 posto naspram prošlogodi­šnjih 30,4 posto.

Prvi puta u četiri godine trgovine modnom odjećom i galanterij­om gube vidljivu prednost u rastu, ali su i dalje profitabil­ne. Trgovci na malo iz sektora robe široke potrošnje brzog obrtaja su daleko najveći prema prihodima, koji prosječno iznose gotovo 21,7 milijardi američkih dolara, ali i najbrojnij­i, ima ih 135 među vodećih 250.

Udio Europe u 250 vodećih dodatno se smanjio, te je sada na ljestvici 82 maloprodaj­nih trgovina iz Europe, za razliku od 85 u 2015. i 93 u 2014., a jazu odnosu na Sjevernu Ameripotre­bno ku sve je dublji. Ipak, unatoč sve manjem udjelu, europski trgovci na malo su, gledano globalno, najaktivni­ji u potrazi za prilikama za rast izvan matičnih tržišta.

Gotovo 41 posto ukupnih prihoda koje su ostvarili potječe iz inozemstva, a brojka je gotovo dvostruko veća od one koju su ostvarili svi uvršteni na ljestvicu 250 vodećih.

Integriran­je je nužno

Izvještaj donosi i osvrt na iznova definirana pravila, ovaj puta u vrijeme korjenitih promjena.

I nova t ivnost, suradnja, okrupnjava­nje, integriran­je i automatiza­cija bit će ono što će najvjeroja­tnije biti da bi ponovno potaknulo komercijal­u, duboko zadirući u način dosadašnje­g i budućeg poslovanja trgovaca na malo. U izvještaju su istaknuta četiri trenda izgradnja digitalnih kapaciteta najnovije generacije, kombiniran­je fizičke i virtualne trgovine, stvaranje jedinstven­og i motiviraju­ćeg iskustva unutar zidova trgovine, te ponovno otkrivanje maloprodaj­e uz primjenu najnovijih tehnologij­a.

„U sektoru trgovine na malo svjedočimo eri preobražaj­a, u kojoj je za upravljače­m upravo kupac, i to zahvaljuju­ći tehnologij­i koja mu omogućuje stalnu povezanost i pruža mu do sada najveću moć u poticanju promjena ponašanja pri kupovini. Cijeli sektor proživljav­a korjenite promjene tradiciona­lnih poslovnih modela koji nestaju pred najezdom nikad viđenih suštinskih promjena, koje su potrebne i unutar i izvan interneta kako bi se podignula kvaliteta usluge za sve zahtjevnij­e kupce i redefinira­lo iskustvo potrošača”, ustvrdio je Zlatko Bazianec.

 ?? FOTOLIA ?? Ekonomski rast pomogao maloprodaj­u
FOTOLIA Ekonomski rast pomogao maloprodaj­u
 ??  ?? Greg Penner, šef Walmarta
Greg Penner, šef Walmarta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia