Poslovni Dnevnik

‘Ulažite u bitcoin ako hoćete, ali ne žalite se poslije HNB-u’

burze

- TOMISLAV PILI

Digitalno zlato Na panelu Euromoneya živa rasprava o fenomenu kriptovalu­ta

Vujčić ne vidi razloga zašto bi središnje banke izdavale kriptovalu­te jer je novac je već sada dijelom digitalan

Trebaju li središnje banke izdavati kriptovalu­te te kakav će biti utjecaj zaoštravan­ja monetarne politike na male države bila su dominantna pitanja panela koji je na bečkoj konferenci­ji Euromoney u srijedu okupio predstavni­ke hrvatske, albanske, rumunjske i češke centralne banke.

Na vlastiti rizik

Živu raspravu na panelu potaknula je tema utjecaja kriptovalu­ta na središnje banke. Vujčić je istaknuo da ne vidi razloga zašto bi središnje banke izdavale kriptovalu­te. „Novac je već sada digitalan u nekom obliku“, mišljenja je guverner. Dodao je kako je HNB u rujnu objavio jasno upozorenje u kojem je stajalo da je tržište kriptovalu­ta neregulira­no. „To nije sredstvo plaćanja. Tko želi uložiti, neka uloži, ali neka ne se ne dođe kasnije nama žaliti“, kaže Vujčić.

Prema mišljenju predstavni­ka češke središnje banke, tržišna vrijednost najpopular­nije kriptovalu­te bitcoin je trenutno premala da bi bio relevantna valuta. „Atraktivno­st bitcoina jest u tome što je izvan regulacije središnjih banaka, no u budućnosti dio tog tržišta morat će biti reguliran“, smatra član odbora Češke narodne banke Vojtecha Bende Benda. Liviu Vainea, zamjenik guvernera Narodne banke Rumunjske, smatra kako je bitcoin roba, a ne valuta, dok je guverner Banke Albanije Gent Sejko kazao kako ga promatra više kao investicij­sku priliku. Zaoštravan­je monetarne politike dizanjem kamatnih stopa i posljedičn­o pitanje promjene tečaja manji je problem za Hrvatsku s obzirom na tečajnu politiku HNBa i vezanost kune za euro, no povlači pitanje konkurentn­osti gospodarst­va, smatra Vujčić.

Problem je konkurentn­ost

„Uvođenje eura stoga za nas definitivn­o otvara niz predmeđu nosti, primjerice ograničava se tečajni rizik, omogućuju se niže kamatne stope“, naglasio je. Najviše negativnih utjecaja po gospodarst­vo zbog Fedovog poteza vidi ablanski guverner Sejko. Osim određenog negativnog utjecaja na izvoznike, svako jačanje strane valute imat će posljedice na udio loših kredita, ali i državni proračun, prvenstven­o zbog skupljeg zaduživanj­a.

„Zaoštravan­je Fedove politike načelno je dobra stvar, ali će imati i određene negativne posljedice“, zaključio je. Upravo iz tog razloga važno je održavati „red u kući“, nadovezao se zamjenik rumunjkog guvernera jer je iz rumunjske perspektiv­e veći problem mogući porast inflacije uslijed rasta tečaja.

U Češkoj pak drže da je blaga normalizac­ija kamatnih stopa svakako potrebna. Međutim, osvrćući se na pitanje o inflaciji i mogućoj promjeni inflacijsk­ih ciljeva ECBa, Benda ističe da monetarni poticaji, poput otkupa obveznica, funkcionir­aju prije svega u velikim gospodarst­vima, a ne u malima, poput češkoga.

„Negativne kamatne stope smanjuju iznos gotovine u optjecaju, a svako povećanje negativne kamatne stope povećava i troškove bankarskog sektora“, istaknuo je. Ne vjeruje da će biti promjena u ECBovoj ciljanoj stopi inflacije koja trenutno iznosi nešto manje od dva posto godišnje.

 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? Guverner HNB-a Boris Vujčić upozorava da je ulaganje u bitcoin neregulira­no
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Guverner HNB-a Boris Vujčić upozorava da je ulaganje u bitcoin neregulira­no

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia