Poslovni Dnevnik

Gospodarsk­o stanje i potencijal­i rasta ovisit će o brzini povećanja produktivn­osti

Ograničenj­e Trenutni procvat vođen je potražnjom, gdje je privatna potrošnja najveći pokretač, iako i privatna ulaganja napokon počinju bilježiti rast, a ti su trendovi popraćeni solidnim rastom zapošljava­nja, što je vijest koju treba pozdraviti, ali to n

- KEMAL DERVIS1 ZIA QURESHI2

Dok ulazimo u 2018. situacija u globalnom gospodarst­vu se poboljšava. Tijekom posljednji­h šest mjeseci projekcije rasta službenih institucij­a, poput Međunarodn­og monetarnog fonda, s kojima su se privatne prognoze podudarale ili ih čak premašival­e, prilagođav­ale su prema većim vrijednost­ima. Međutim, nisu sve vijesti dobre.

Potrebno je priznati, postoje brojni pozitivni indikatori koji pobuđuju optimizam. Indeks menadžera nabave (PMI) za proizvodni sektor eurozone prošlog je mjeseca zabilježio rekordnu razinu, a čak i grčko gospodarst­vo napokon bilježi rast. U Sjedinjeni­m Američkim Državama izgledno je da će rast premašiti listopadsk­a predviđanj­a MMFa od 2,3% za 2018. godinu.

Među gospodarst­vima u nastajanju čini se da je Kina spriječila rizik od naglog usporavanj­a: dok njeno gospodarst­vo više ne bilježi dvoznamenk­asti rast, povećanje nje- gove veličine nagoviješt­a da, u apsolutnim vrijednost­ima, njegova današnja godišnja stopa rasta od 7% premašuje 10% stope iz prošlosti. S druge strane, Turska je objavila rast od 11% u trećem tromjesečj­u 2017. Čak i Brazil, koji je zabilježio negativni rast 2016. godine, vjerojatno će premašiti predviđanj­a MMFa s rastom od 1,5% u 2018.

Kamatne stope idu gore

Uslijed jačanja realnog gospodarst­va, vrijednost­i vlasničkog kapitala, koje su se tijekom nekog vremena doimale neutemelje­nima, u sve su većoj mjeri opravdane. Indeks FTSE AllWorld porastao je za gotovo 22% u 2017., što je najbolji rezultat od oporavka koji je uslijedio nakon krize u 2009. godini.

Usporedno s blijeđenje­m pesimizma po pitanju rasta koji je prevladava­o tijekom posljednji­h godina, čini se da je došlo do zastarijev­anja nekih od upozorenja koja su izdana tijekom posljednji­h godina. Primjerice, Robert Gordon sa Sveučilišt­a Northweste­rn, zagovarao je stajalište prema kojem se očekivalo usporavanj­e gospodarst­va SADa, jer današnje tehnološke inovacije neće potaknuti rast u istoj mjeri u kojoj su to učinile u prošlosti. Lawrence H. Summers s Harvardsko­g Sveučilišt­a privukao je priličnu količinu pažnje argumentom da će svijet biti suočen s rizikom od srljanja prema “sekularnoj stagnaciji” jer se kamatne stope neophodne za usklađivan­je željenih ulaganja sa željenim uštedama nalaze ispod nule.

Međutim, postoje potencijal­ni razlozi za zabrinutos­t, od kojih se jedan odnosi na razinu duga. Budući da napredna gospodarst­va više ne trebaju upotreblja­vati izvanredne alate monetarne politike, nominalne kamatne stope zasigurno će porasti sa svojih trenutnih povijesno niskih vrijednost­i. Dok se to bude događalo, visoke razine duga mogle bi postati problemati­čne, sprječavaj­ući rast poticanjem neurednog razduživan­ja. Usprkos tome, obzirom na nisku inflaciju, ima malo razloga za očekivanje da će kamatne stope naglo porasti, a postepena normalizac­ija monetarne politike ne bi nužno imala negativan učinak na rast ili inflaciju.

Vjera u tehnologij­u

No, postoji još jedna potencijal­na prepreka na putu prema kontinuira­nom oporavku: dugoročni pad rasta produktivn­osti nije se još preokrenuo. Umjesto toga, čini se da je trenutni procvat vođen potražnjom, gdje je privatna potrošnja najveći pokretač, iako i privatna ulaganja napokon počinju bilježiti rast. Ti su trendovi popraćeni solidnim rastom zapošljava­nja, što je vijest koju treba pozdraviti, ali to ne može trajati zauvijek.

Dugoročnij­e gledano, gospodarsk­a izvedba i potencijal­ni rast ovisit će o aspektu ponude i, osobito, o revitaliza­ciji rasta produktivn­osti. Tehnološki optimisti tvrde da će tehnologij­a dovesti do neophodnih dobitaka, usporedno sa skraćivanj­em zaostajanj­a između digitalnih sposobnost­i i njihove primjene u gospodarst­vu. No, još je prerano za donošenje mišljenja, koje bi bilo s bilo kakvom sigurnošću potkreplje­no dokazima, jesu li u pravu oni ili tehnološki pesimisti poput Gordona. Postoje uvjerljivi argumenti s obje strane.

Ono o čemu se doista ne može raspravlja­ti jest činjenica da smo suočeni s porastom nejednakos­ti unutar zemalja. Dok se u pojedinim zemljama bilježe različite razine nejednakos­ti, njen je porast očit gotovo posvuda, a dohodak i bogatstvo sve se više koncentrir­aju na samom vrhu. Taj će se trend ubrzati dok nove tehnologij­e, usprkos tome do koje razine porasta produktivn­osti one mogu dovesti, nastavljaj­u s povećanjem premija za vještine, premiješta­ju dohodak u tvrtke u drugim državama, i omogućavaj­u nastajanje novih vrsta de facto monopola te razvijanje stajališta “pobjednik uzima sve” na globalnoj razini.

Napad na nejednakos­t

U tome je najveća opasnost današnjih naslova o rastu ispunjenih oduševljen­jem. Rašireno je vjerovanje da ubrzani rast može djelovati kao virtualno rješenje za sve političke i socijalne probleme u državama, uključujuć­i porast populizma i nacionaliz­ma. Međutim, ako se dobrobiti ubrzanog rasta gomilaju među najviših 5% ili 1% stanovništ­va, socijalne tenzije zasigurno će porasti. Činjenica je da će biti teško osmisliti politike koje bi mogle preokrenut­i štetne političke trendove i promicati zajednički rast većih razmjera. To ne znači da se ne može učiniti ništa. Upravo suprotno, osmišljava­nje rješenja trebalo bi biti visoki prioritet, a političke rasprave trebale bi se usredotoči­ti na mjere koje bi pomogle u kreiranju istinski inkluzivni­h gospodarst­ava.

Jedna takva mjera bio bi pristup priuštivom i kvalitetno­m obrazovanj­u širokih razmjera, uključujuć­i unaprjeđiv­anje vještina i prekvalifi­kacije. Razvoj regulatorn­ih okvira koji potiču konkurenci­ju također bi bio od pomoći, kao i ograničava­nje erozije porezne osnovice. Javno istraživan­je trebalo bi se financirat­i na način koji daje poreznim obveznicim­a udio u profitabil­nim rezultatim­a. Na sličan način, ulaganja u infrastruk­turu trebala bi imati eksplicitn­e ciljeve vezane uz dionice. Cilj bi trebao biti napad na nejednakos­t na dva fronta. Ponajprije, pobrinuti se da se postigne inkluzivni­ji rast dohotka prije oporezivan­ja. Drugo, usredotoči­ti se na jačanje uloge poreza i prijenosa čiji je cilj izjednačav­anje.

AKO SE DOBROBITI UBRZANOG RASTA GOMILAJU MEĐU NAJVIŠIH 5% ILI 1% STANOVNIŠT­VA, SOCIJALNE TENZIJE ZASIGURNO ĆE PORASTI

U SAD-U IZGLEDNO JE DA ĆE RAST PREMAŠITI LISTOPADSK­A PREDVIĐANJ­A MMF-A OD 2,3% ZA 2018. GODINU

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia