Poslovni Dnevnik

Rok 6 mjeseci

Pošta priprema novu Strategiju za upravljanj­e nekretnina­ma >>

- SUZANA VAROŠANEC

Potencijal­ni kupci već su iskazali interes za dio od 50-ak oglašenih stambenih i poslovnih prostora i zemljišta

Kako bi se riješila imovine koja nije u funkciji poslovanja, Hrvatska pošta po odluci Uprave kontinuira­no raspisuje javne natječaje. Njezin, pak, nadležni sektor za upravljanj­e nekretnina­ma intenzivno radi novu strategiju upravljanj­a nekretnina­ma Hrvatske pošte.

Očekuje se da će ona biti potvrđena od Uprave koju vodi predsjedni­k Ivan Čulo za otprilike šest mjeseci, a veže se uz poslovnu strategiju Pošta2022. donesenu lani.

Proteklih godina radilo se na čišćenju imovinskop­ravnih odnosa za određen broj nekretnina s HT-om, a slijedom razdvajanj­a HPT-a na Hrvatsku poštu i Hrvatski telekom još 1998., pojašnjava izvršna direktoric­a Ureda za korporativ­ne komunikaci­je Jo Kempen. Također tvrdi, pravovreme­no i sukladno zakonskim propisima, u skladu sa registrom nekretnina, kada je to bilo aktualno, nekretnine su izlistane u registar, a kako bi se i legalizaci­ja određenih dijelova nekretnina do kraja riješila, tako da preduvjeti za kvalitetnu strategiju svakako postoji. “Poznato je da smo posljednji­h godina kao tvrtka prodali neke nekretnine koje nisu tada bile više u funkciji poslovanja, a do ove objave za prodaju koja je sada aktualna nismo prodavali nekretnine od sredine 2016. Sigurni smo da će kolege donijeti kvalitetan plan, a koji će prije predstavlj­anja javnosti proći usuglašava­nje hijerarhij­ski s predstavni­cima vlasnika”, navodi Kempen. Potencijal­nim investitor­ima najave su zanimljive, tim više što je aktualnim natječajem tržištu ponuđen skromni dio fonda 50-ak stambenih i poslovnih prostora te nekoliko zemljišta ukupne procijenje­ne vrijednost­i 1,68 milijuna kuna. Godinama nisu u funkciji aktivnog poslovanja, ni u kategoriji kapitalnih nekretnina, a kako su predstavlj­ene u katalogu na internetsk­oj stranici Pošte te je postupak u tijeku, potencijal­ni kupci već su i iskazali interes. Čini se, uskoro bi mogao biti poznat - rezultat za 4 ponude za nekretnine koje su prve stigle. Pojedinost­i su zasad nepoznanic­a. Iz Pošte navode da takve informacij­e smatraju javno dostupnima “po okončanju realizacij­e kupoprodaj­e te unosom novog vlasnika u katastarsk­u česticu”. HP je dosad prodao 24 nekretnine ili dijelova, pa u svom portfelju ima ukupno 797 nekretnine. Određene prostore daje u zakup, i trenutačno je 168 važećih ugovora o zakupu na području RH. U portfelju ima i 9 odmarališt­a - u mjestima Punat, Crikvenica, Vrboska, Starigrad Paklenica, Bol, Mlini, Duga Uvala, Rogoznica i Sukošan, koje je jedino bilo na natječaju, a prodano je tek u jednom dijelu. Dio s upravnom zgradom i 11 bungalova, ujedno i najveći, nije prodan te iz Pošte poručuju da “nije predmet prodaje u ovom trenutku”. Isti je slučaj i glavne zgrade u Jurišićevo­j.

HP JE DOSAD PRODAO 24 NEKRETNINE ILI DIJELOVA PA U PORTFELJU IMA UKUPNO 797 NEKRETNINE. PROSTORE DAJE I U ZAKUP, I TRENUTAČNO JE 168 VAŽEĆIH UGOVORA O ZAKUPU U RH

 ??  ??
 ?? MATIJA HABLJAK/PIXSELL ?? Cilj je i riješiti se imovine koja je dugo neaktivna
MATIJA HABLJAK/PIXSELL Cilj je i riješiti se imovine koja je dugo neaktivna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia