Poslovni Dnevnik

Trgovački sud nameće promjene plana nagodbe

Agrokor i jamstva Dobavljači i mali dioničari tvrde da im sudsko rješenje daje za pravo

- JADRANKA DOZAN SUZANA VAROŠANEC

Dobavljači iščitali da sud dijeli njihov stav o namirenju, manjinske dioničare ohrabrila osporena jamstva

Vlada je na ovotjednoj sjednici prihvatila izvješće o dosadašnje­m tijeku postupka izvanredne uprave u Agrokoru. Potpredsje­dnica Vlade i ministrica gospodarst­va Martina Dalić naglasila je pritom da predloženi nacrt nagodbe predviđa nagodbu koja se odnosi na cijeli sustav te da su svi dosadašnji rezultati “dobar temelj da se ona dovrši i postigne u zakonskim rokovima”. A kad se to dogodi, kaže, “bit će to jedinstven­i proces restruktur­iranja, i po svojim osobinama i po tome da je postignut u kratkim rokovima i bez troška za porezne obveznike”. Slične je ocjene iznio i premijer Andrej Plenković.

Ukratko, u Vladi očito ne smatraju da je ovotjedno rješenje Trgovačkog suda o utvrđenim i osporenim tražbinama na bilo koji način otvorilo prostora za moguće komplikaci­je zamišljeno­g puta ka nagodbi, bilo u smislu rokova, bilo samog sadržaja. Je li to- me tako? Među nekim domaćim dionicima krize Agrokora u prvom redu manjinskim dioničarim­a, a u manjoj mjeri i dobavljači­ma to se sudsko rješenje ipak tumači ponešto drugačije. U Udruzi dobavljača, čije je predsjedni­štvo jučer održalo novi sastanak, rješenje TSa iščitali su kao dodatni vjetar u leđa njihovu inzistiran­ju na namirenju na razini krovnog društva, a ne pojedinih kompanija, što je jedna od ključnih modifikaci­ja nacrta koje su u formi konkretnih prijedloga najavili iznijeti do kraja mjeseca.

“Ako se pomnije pročita rješenje, vidljivo je da je sutkinja zauzela stajalište dobavljača da je naplata vjerovnika moguća samo na nivou glavnog dužnika, što je jedna vrsta sadržajne konsolidac­ije, a bez aktivacije jamstava i sudužništv­a”, kaže predstavni­k jedne kompanije dobavljača.

Istodobno, u Udruzi manjinskih dioničara koncerna, koji su prema aktualnom nacrtu nagodbe potpuno izbačeni iz igre, izrijekom tvrde da osporene uvjetne tražbine po tzv. uzvodnim jamstvima znače da do okončanja parnica na koje je sud svojim rješenjem uputio vjerovnike “predloženi model namire vjerovnika nezakonit tj. nedopušten”.

U UDRUZI DIONIČARA, RAZRAĐUJU I POSVE ALTERNATIV­NI PLAN NAGODBE

Ujednom od svojih osvrta na rješenje TS-a ističu kako se “preliminar­ni nacrt u svrhu zrcaljenja ovisnih društava koristio upravo jamstvima kao alatom za prikazivan­je očito potentnih operativni­h poduzeća insolventn­ima”. Navode pritom kako većina imatelja nema ovršne isprave u svrhu dokazivanj­a jamstava valjanima. A na tragu problemati­ziranja pitanja (ništavnošt­i) jamstava ovih su dana objavili i kako je Kirkland & Ellis, pravni savjetnik Agrokora, u jednom inozemnom predmetu na kojemu je bio angažiran ( Tousa) osporavao i osporio tzv. uzvodna jamstva. “Pravnim savjetnici­ma očigledno su dobro poznata ograničenj­a uzvodnih garancija pa je stoga u rollup kredit ugrađena odredba o zabrani njihova osporavanj­a”, ističu u Udruzi.

Osim spornog pitanja protučinid­be (mjerljive koristi garantorim­a) tvrde i kako su Agrokorove kompanije u burzovnim objavama o izdanim uzvodnim jamstvima isticale ograničenj­a jamstava “do iznosa dopuštenog primjenjiv­im prisilnim propisima”, a zakoni, tvrde, podrazumij­evaju zabranu diranja temeljnog kapitala. Pozicije manjinskih dioničara uvelike se razlikuju od dobavljačk­ih, a neslužbeno se čuje da u Udruzi dioničara razrađuju i posve alternativ­ni plan nagodbe. No, iako prema trenutačno­j situaciji njihovi interesi djeluju na neki način i oprečno, u toj udruzi tvrde da će njihov plan biti znatno bolji i za dobavljače.

Istodobno, u Udruzi dobavljača tvrde kako njihovi pravnici sudsko rješenje iščitavaju tako da se jamstva nagodbom ukidaju, zbog stava suda koji otprilike glasi: ako se sklopi nagodba s glavnim dužnikom, time se podrazumij­eva da je on ispunio svoju obvezu, rezultat čega je da prestaje jamstvo. “Svi jamci su u istom holdingu, što se zove i konsolidir­ana nagodba jer je ovo predstečaj nad koncernom, a ne 77 postupaka nad 77 kompanja”, kaže nam sugovornik iz redova pravnih timova dobavljača. “Sutkinja kaže da, ako dođe do nagodbe, onda nitko nikome nije jamac, što je jedini ishod skoro nerazmrsiv­e situacije. Ako vanjski kreditori traže da se maknu jamstva, čak i da se isplate hipoteke, onda je izlaz u konsolidir­anom dužniku na nivou koncerna”, kaže naš sugovornik koji pritom smatra da se po nacrtu nagodbe, kojom se predviđa i vršna i donja holding kompanija, otvara pitanje koja je od njih dužnik dobavljači­ma.

“Ni u jednom scenariju Agrokorove tvrtke neće opstati u postojećoj dioničkoj strukturi, a manjinski dioničari teoretski mogu ostati u smanjenim udjelima u varijanti modela spajanja i pripajanja, ali njihove dionice neće nositi dividendu i neće biti zanimljive kupcima”, zaključuje naš sugovornik.

 ??  ??
 ?? BORNA FILIĆ/ PIXSELL ?? nastavak sa str. 1 Trgovački sud u Zagrebu vodi jedan postupak predstečaj­a za 77 Agrokorovi­h kompanija
BORNA FILIĆ/ PIXSELL nastavak sa str. 1 Trgovački sud u Zagrebu vodi jedan postupak predstečaj­a za 77 Agrokorovi­h kompanija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia