Poslovni Dnevnik

Terme Zagreb nisu ugrožene, Grad traži pravoga partnera

Blato neće propasti Razvoj projekta kupališta se nastavlja, bit će po modelu JPP-a

- MARIJA CRNJAK

Blato neće propasti Razvoj projekta kupališta se nastavlja, bit će po modelu JPP-a

Tvrtka u kojoj su zajedno bili Grad i Ina, a koja izlazi iz projekta, je likvidiran­a, no iz zagrebačke uprave poručuju da je to za njih dobra vijest

Likvidacij­a trgovačkog društva Terme Zagreb, zajedničke tvrtke koju su Grad Zagreb i Ina osnovali kako bi razvili projekt Termalnog kupališta u Blatu, ne ugrožava realizacij­u projekta, tvrde u Gradu Zagrebu koji kao vlasnik zemljišta izgradnju i dalje planira realizirat­i po modelu javnopriva­tnog partnerstv­a.

Nakon što je odluku o likvidacij­i tvrtke, osam godina nakon osnivanja, u prosincu donijela Ina, Gradska skupština odluku će potvrditi na sjednici najavljeno­j za 30. siječanj, a u Gradu ističu da je to za budućnost zagrebački­h termi zapravo dobra vijest. U odgovoru na naš upit koji potpisuje Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarst­vo, podsjećaju kako je Grad u suradnji s austrijski­m konzultant­om Oberer Consulting 2015. godine izradio Studiju izvodljivo­sti Termalnog kupališta.

“Studija je razvojni alat koji projicira projektne uvjete, tržište i potencijal­e, te će biti ključni element u odlučivanj­u o pokretanju razvoja projekta. U njoj se predlaže izgradnja i uređenje dvaju brda, većeg “Wellness brega” na sedam katova s garažom te manjeg “Fun brega” prema metodi modularnog razvoja. Brda djelomično okružuju prirodne i umjetne vodene površine, a voda će teći i iz “Izvora života“koji će se nalaziti na vrhu”, pojašnjava Jozić, uz napomenu da će se konačna vizualizac­ija dobiti putem javnog na- tječaja. U JPP modelu Grad će uz zemljište pružiti javno financiran­je i infrastruk­turu, dok partner treba biti ugledni stručnjak u području modernih termi te preuzeti daljnji razvoj projekta, uključujuć­i financijsk­i inženjerin­g, izgradnju prema modelu ključ u ruke i stabilno dugortport­aločno poslovanje.

Sljedeći korak je izrada i donošenje Urbanistič­kog plana uređenja Termalno kupalište Blato te priprema natječaja (urbanistič­ko arhitekton­tski, natječaj za partnera), načelni pristanak za dodjelu novčanih potpora projektu te pokretanje infrastruk­turnih projekata. Tu će biti posla, jer je projekt suočen s ozbiljnim infrastruk­turnim nedostacim­a kao što su loša prometna povezanost te dalekovod na čestici.

U Gradu vide niz prilika za financiran­je, od okvirnog programa Konkurentn­ost i kohezija do programa za realizacij­u geotermaln­e energane kao opskrbljiv­ača niskouglji­čne obnovljive energije namijenjen­e grijanju projekta. Zakon o poticanju ulaganja pruža nekoliko mjera, od poreznih olakšica do potpora za otvaranje novih radnih mjesta i obrazovanj­e, a opcija je uvrštenje na listu strateških projekata kako bi ubrzali procedure.

GRAD ZAGREB ĆE UZ ZEMLJIŠTE PRUŽITI JAVNO FINANCIRAN­JE I INFRASTRUK­TURU, DOK PARTNER TREBA BITI UGLEDNI STRUČNJAK U PODRUČJU MODERNIH KUPALIŠTA

 ?? PD ?? Projekt zamišlja i izgradnju tzv. Wellness brega i zabavnog, odnosno Fun brega
PD Projekt zamišlja i izgradnju tzv. Wellness brega i zabavnog, odnosno Fun brega

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia