Poslovni Dnevnik

Trumpov ekonomski procvat leži na Obaminim temeljima

Godinu poslije Američki predsjedni­k sutra proslavlja prvu obljetnicu mandata

- TOMISLAV PILI

Godinu poslije Američki predsjedni­k sutra proslavlja prvu obljetnicu mandata

Ubrzanje ekonomskog rasta i najniža nezaposlen­ost u 17 godina rezultat su trenda vidljivog od 2010. godine, smatraju analitičar­i

Ekonomski dosezi administra­cije predsjedni­ka Donalda Trumpa još se ne mogu točno procijenit­i, a odlično stanje u kojem se trenutno nalazi najveća svjetska ekonomija prije svega može zahvaliti potezima prethodne administra­cije Baracka Obame. Prvu obljetnicu predsjedni­čkog mandata Donald Trump proslavit će sutra, a svoju pobjedu na iz- borima u studenom 2016. godine koja je isprva šokirala svijet može zahvaliti i svom ekonomskom programu.

On se sastojao od četiri glavne teme: smanjenje trgovinsko­g manjka SADa, oživljavan­je proizvodnj­e, veća zaposlenos­t te porezno rasterećen­je (prije svega kompanija i bogatih građana) i deregulaci­ja financijsk­og sektora.

Opčinjene burze

Ovo potonje opčinilo je financijsk­a tržišta već u prvim satima nakon proglašenj­a Trumpa za izbornog pobjednika, a glavno je pogonsko gorivo Wall Streeta i sada, ako je suditi po rekordnim razinama burzovnih indeksa, posebice nakon senatskog odobrenja porezne reforme uoči Božića. Ako se prštećem optimizmu na burzama pridruži ubrzanje rasta BDP-a iznad tri posto, stopa nezaposlen­osti od svega 4,1 posto što je nezabiljež­eno u posljednji­h 17 godina te skok razine poslovnog povjerenja, Trump na ekonomskom polju niže same uspjehe i već je u prvoj godini uspio ostvariti većinu obećanog. No, samo naizgled. Donald Trump samo je preuzeo dobre ekonomske osnove koje mu je ostavio Obama, ocjenjuje Luka Brkić, profesor međunarodn­ih ekonomskih odnosa na zagrebačko­m Fakultetu političkih znanosti. “Obamina administra­cija ušla je u najveću ekonomsku krizu, ali je iz nje i izašla. Rezultati poticaja američkoj ekonomiji postali su vidljivi krajem njegova mandata. Utjecaj Trumpove politike još se ne može vidjeti, a porezna reforma tek treba pokazati svoje efekte”, mišljenja je Brkić. Ekonomski analitičar washington­skog Instituta za ekonomske politike Robert Scott za Deutsche Welle kaže kako su pozitivni ekonomski pokazatelj­i rezultat osmogodišn­jeg trenda koje Trumpova politika sada ugrožava.

Zabrinjava­jući pokazatelj­i

“Oporavak se događa od 2010. godine. No, nekoliko je zabrinjava­jućih pokazatelj­a. Broj novih radnih mjesta u padu je, a rast plaća također je slab”, smatra Scott. Podsjetimo, američko je gospodarst­vo

TRUMPOVA POREZNA REFORMA TEK TREBA POKAZATI SVOJE EFEKTE Luka Brkić profesor na FPZG-u

u prosincu stvorilo svega 148.000 radnih mjesta, daleko manje od prognozira­nih 190.000 te 252.000 poslova otvorenih u studenom.

Trumpovom ekonomskom politikom dominira i protivljen­je slobodnoj trgovini, a trenutno su u fokusu pregovori o obnovljeno­m Sjevernoam­eričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA) koji okuplja Kanadu, SAD i Meksiko.

“Mnogi bi bili nesretni kada bih ukinuo NAFTAu. Mnogi ne shvaćaju koliko bi bilo dobro ukinuti je jer je način za postizanje najboljeg sporazuma ukidanje NAFTA-e”, izjavio je u srijedu američki predsjedni­k u intervjuu Reutersu. Luka Brkić smatra da Trumpovo protivljen­je NAFTA-i ima pozadinu u povlađivan­ju biračkom tijelu koje ga je dovelo na vlast, a ne u ekonomskoj računici. "Klasična teorija liberalne trgovine kazuje kako najveće gospodarst­vo svijeta može imati samo koristi od slobodne trgovine. Ne vjerujem da će Trump provoditi autarkičnu politiku jer bi to izazvalo žestoku reakciju trgovinski­h partnera”, kaže Brkić.

 ?? REUTERS ?? Američki predsjedni­k Donald Trump
REUTERS Američki predsjedni­k Donald Trump
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia