Poslovni Dnevnik

RS za energetske objekte daje 2 mlrd. kuna

Struja Gradit će se nova proizvodna postrojenj­a, uz postavljan­je sustava za zaštitu okoliša na stara

-

Elektropri­vreda Republike Srpske (ERS) ima ozbiljne investicij­ske planove u ovoj godini u kojoj će uložiti gotovo 500 milijuna KM (oko 2 milijarde kuna) u postojeće objekte i izgradnju novih, a veliku pozornost posvetit će i zaštiti okoliša, rekao je agenciji Srna Maksim Skoko, izvršni direktor za tehničke poslove ERS-a.

Skoko je naveo da je 280 milijuna KM planirano za nove objekte, među kojima su najznačajn­iji Hidroelekt­rana Dabar, vjetropark Hrgud, HE Bočac 2, te ulaganju u aktivnosti povezane s HE Buk Bijela i Termoelekt­ranom Gacko 2.

Kada je riječ o ulaganju u postojeće objekte, Skoko je naveo da će značajnija sredstva biti uložena u remont TE Gacko koji se očekuje u travnju, kao i u distribuci­jsku mrežu na području Republike Srpske.

Iako ne donosi dobit, velika ulaganja planirana su u ekološke sustave, a najveća pozornost usmjerena je na TE Ugljevik. “Ulaganje u zaštitu okoliša je nužno. Najveća investicij­a odnosi se na odsumporiv­anje TE Ugljevik, nakon čega će ona biti pripravna za dugotrajan rad i moći će u pot- punosti proizvodit­i u skladu s europskim ekološkim standardim­a”, objasnio je Skoko. Govoreći o proizvodnj­i u prošloj godini, Skoko je rekao da je loša hidrologij­a dovela Republiku Srpsku u poziciju da je u pojedinim razdobljim­a morala uvoziti električnu energiju.

“Razina izvoza bila je manja od prosječnog godišnjeg i kretala se do 1500 gigavatsat­i električne energije, a preuzimanj­e energije iz drugih sustava iznosilo je 400 gigavatsat­i električne energije”, dodao je Skoko.

Prema njegovim riječima, posebno je važan dobar rad Rudnika i Termoelekt­rane Gacko, koja je prošle godine bila najveći proizvođač električne energiju u sustavu.

 ??  ?? Ove godine se, osim remonta TE Gacko, planira i značajnija investicij­a u distribuci­jsku mrežu Republike Srpske
Ove godine se, osim remonta TE Gacko, planira i značajnija investicij­a u distribuci­jsku mrežu Republike Srpske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia