Poslovni Dnevnik

Budimku žele preuzeti Kostić, Matijević, Kinezi i Arapi

Hrana Vlasnici IM Matijević i MK Groupa žele nastaviti Budimkin program voćnih sokova, marmelada i džemova te preradu povrća

-

Kompanija Budimka iz Požege, nekad lider poljoprivr­edne industrije, a u kojoj je prije više od dvije godine potpuno zaustavlje­na proizvodnj­a, od proljeća bi mogla postati vlasništvo jednog od dvojice najvećih srpskih poduzetnik­a.

Prema pisanju Blica, za kompaniju koja je nakon bankrota oslobođena duga od 13 milijuna eura, zainteresi­rani su Petar Matijević i Miodrag Kostić, čije se kompanije IM Matijević i MK Group, smatraju najozbiljn­ijim potencijal­nim kupcima.

Sugovornik Blica, upućen u prodaju Budimke, kaže da zanimanje Kostića i Matijevića nije od jučer i da su obojica razradila poslovne planove još prije proglašenj­a bankrota. “Obojica su angažirala konzultant­ske kuće i žele nastaviti Budimkin program voćnih sokova, džemova i marmelada. Također i preradu povrća, jer raspolažu velikim zemljištem u Vojvodini, gdje uzgajaju povrće, a u Požegi imaju sve uvjete za preradu”, kaže izvor Blica. Budimka ima hladnjaču, pogon za preradu mesa i farme, što je prilika Petru Matijeviću da proširi poslovanje, dok Kostića, navodno, mesarski potencijal­i kompanije ne zanimaju.

Za kupovinu Budimke konkurenti su im dvije ozbiljne kompanije iz Kine, navodi beogradski list, a ponudu priprema i Al Dahra iz Ujedinjeni­h Arapskih Emirata, koja se već pozicionir­ala u srpskoj agrarnoj industriji, također i jedan konzorcij iza koga stoje tvrtke iz Rusije, Mađarske i Njemačke.

“Upravo traje procjena vrijednost­i imovine Budimke i za očekivati je da će ona vrijediti između sedam i osam milijuna eura. Najkasnije u ožujku bit će objavljena prodaja po početnoj cijeni ne većoj od četiri milijuna eura, od kojih će biti isplaćeno oko 25 posto ukupnog duga vjerovnici­ma. Zanimanje je takvo da očekujemo kako će Budimka biti prodana već u prvom krugu, a proizvodnj­a se ne može pokrenuti bez zapošljava­nja 100 do 120 radnika”, kaže Đorđe Stevanović, jedan od pet članova Vijeća vjerovnika Budimke.

Dio Budimke je pod zakupom koji će vrijediti do prodaje, a gotovo svi zakupci žele otkupti te objekte ili otvorene površine. Sva ta imovina, pa čak i velika upravna zgrada, nije potrebna proizvodnj­i. Opreme je u toliko dobrom stanju da bi se proizvodnj­a mogla obnoviti za nekoliko dana.

BUDIMKA IMA HLADNJAČU, POGON ZA PRERADU MESA

I FARME, ŠTO JE PRILIKA PETRU MATIJEVIĆU DA PROŠIRI POSLOVANJE, DOK KOSTIĆA MESARSKI POTENCIJAL­I NE ZANIMAJU

 ??  ?? Za pokretanje proizvodnj­e potrebno je do 120 radnika
Za pokretanje proizvodnj­e potrebno je do 120 radnika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia