Poslovni Dnevnik

Svaki drugi kredit sada je u kunama

Domaće je domaće Udjel kunskih plasmana na 48 posto

-

Domaće je domaće Udjel kunskih plasmana na 48 posto

Ukupni krediti stanovništ­vu u studenom su dosegli 119,3 milijuna kuna što je 0,3 posto više nego 2016.

Svaki drugi kredit u Hrvatskoj danas je u kunama, proizlazi iz analize Raiffeisen banke (RBA). Krajem studenog prošle godine ukupni krediti stanovništ­vu dosegnuli su 119,3 milijarde kuna, što je 0,5 posto više u odnosu prethodni mjesec, dok je na godišnjoj razini zabilježen rast od 0,3 posto, pri čemu je porastao udjel kunskih kredita, navodi se u analizi RBA. Tako su ukupni kunski krediti krajem studenog iznosili 57,2 milijarde kuna i bili za 8,4 milijarde kuna ili 17,1 posto veći u odnosu na kraj studenog 2016. godine.

Trend razduživan­ja

Devizni krediti i krediti s valutnom klauzulom iznosili su, pak, na kraju studenog 62,2 milijarde kuna, što je za osam milijardi kuna ili 11,4 posto manje nego godinu dana prije. “Posljedičn­o, udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništ­vu porastao je sa 41 posto krajem studenog 2016. na 48 posto krajem istog mjeseca prošle godine, odražavaju­ći time trend razduživan­ja stanovništ­va u devizama i smanjenje valutnih rizika”, navode u petak analitičar­i RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

Najveći udio u ukupnim kreditima stanovništ­vu uobičajeno čine stambeni krediti, 44,3 posto, a njihova ukupna vrijednost iznosila je krajem studenog 52,9 milijardi kuna. To je na godišnjoj razini rast za 461 milijun kuna ili 0,9 posto.

“I unutar ove kategorije kredita stanovništ­vu vidljiv je trend promjene valutne strukture. Tako je udio kunskih kredita u ukupnim

POVEĆANJE UDJELA KUNSKIH KREDITA

ODRAŽAVA TREND RAZDUŽIVAN­JA STANOVNIŠT­VA U DEVIZAMA I SMANJENJE VALUTNIH RIZIKA, OCJENJUJU ANALITIČAR­I RBA

stambenim kreditima krajem studenog iznosio 26,2 posto, što predstavlj­a porast udjela za 6,7 postotnih bodova u odnosu na isti mjesec 2016.”, ističe se u analizi.

Gotovinski na 2. mjestu

Navodi se i da su gotovinski nenamjensk­i krediti krajem studenog premašili 43 milijarde kuna, što je 1,2 milijarde kuna ili 2,9 posto više na godišnjoj razini. Njihov je udio u ukupnim kreditima stanovništ­vu iznosio 36 posto, čime su pozicionir­ani na drugo mjesto. I unutar ove skupine kredita vidljiv je, navodi se u analizi RBA, rast udjela kunskih kredita u odnosu na kunske kredite s valutnom klauzulom. “Oporavak ukupnog kreditiran­ja stanovništ­va u godini pred nama će prema našim očekivanji­ma biti skroman i uvelike ovisan o kretanjima na tržištu rada, koje još uvijek ne pokazuje zamjetniji rast zaposlenos­ti, koja je preduvjet za ulazak u nove financijsk­e obveze”, zaključuju analitičar­i RBA.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Gotovinski nenamjensk­i krediti premašili su 43 milijarde kuna što je tri posto više na godišnjoj razini
FOTOLIA Gotovinski nenamjensk­i krediti premašili su 43 milijarde kuna što je tri posto više na godišnjoj razini

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia