Poslovni Dnevnik

Porez na nekretnine i dalje na ledu

Nesređene zemljišne knjige

- DARKO BIČAK

Stručnjaci ne očekuju da bi Vlada u izbornoj godini povukla tako nepopulara­n potez poput novog poreza

Iako se o porezu na nekretnine spekulira već duže, sada je opet došao u fokus javnosti najavom ministra financija Zdravka Marića o povezanost­i PDVa i poreza na nekretnine. Naime, ministar je najprije najavio da neće biti uvođenja poreza prije smanjenja PDVa, a da bi nakon toga najavio da će se 2020. PDV smanjiti. Davor Huić, predsjedni­k Udruge Lipa, koja, kako sami kažu, štiti hrvatske porezne obveznike, smatra da nije izvjesno da bi u izbornoj godini Vlada išla s tako nepopularn­im potezom kao što je novi porez.

“Lipa se protivi ovom porezu jer smatramo da bi dodatno opteretio porezne obveznike. U proračunu ima dosta prostora da se reformama sustava naprave uštede i bez dodatnih poreza. Uz to, hrvatska je vlasničko društvo u kojem većina građana posjeduje neku nekretninu te bi se uvođenje novog nameta negativno odrazilo na veliki broj ljudi”, kaže Huić. Boro Vujović, direktor zagrebačke nekretnins­ke kuće Opereta, smatra da bi smanjenje PDVa imalo blagotvorn­i utjecaj na tržište nekretnine, ali isto tako i da uvođenje poreza ne bi nužno imalo negativnih posljedica.

“Hrvatska, uz Dansku, ima najveći PDV na nekretnine u EU. U većini zemalja on ne prelazi 10 posto, a ne- ke zemlje, poput Slovenije i Mađarske, imaju i dvije stope. S druge strane, porez na nekretnine ne mora biti loš ako se racionalno napravi i dobro iskomunici­ra s javnošću. Prema svemu poznatom, novi porez bi većini hrvatskih građana trebao donijeti manja davanja na nekretnine nego što je sad putem komunalne naknade i pratećih poreza”, smatra Vujović.

Denis Čupić iz F.O. Developmen­ta smatra da je porez na nekretnine tema koja iznimno polarizira odnose u javnosti u kojoj ga pretežiti dio građanstva i gospodarst­va smatra novim i enormnim teretom te naravno da njegovo donošenje iziskuje iznimnu političku hrabrost.

“Mogućnost da bude uveden kao pravi vrijednosn­i porez, a posebno u predizborn­oj godini ocjenjujem nisko realnom”, kaže Čupić. Dodaje da kod poreza na nekretnine treba razlikovat­i jednostava­n porez koji objedinjuj­e komunalnu naknadu, porez na kuće za odmor, spomeničku rentu i ostala fiskalna davanja od pravog vrijednosn­og poreza koji se određuje sukladno veličini i vrijednost­i nekretnine.

“Već kod jednostavn­og poreza dolazimo do problema da su zemljišnok­njižne evidencije manjkave i neujednače­ne kako po jedinicama lokalne samouprave, ali i unutar samih jedinica stanje je da nisu sve nekretnine upisane u svojim istinitim veličinama. Ako Hrvatska uspije u sljedeće dvije godine aktualizir­ati evidencije s pravim stanjem u prostoru to će biti prvenstven­o pravedna osnova za uvođenje jednostavn­og poreza”, kaže Čupić.

 ??  ?? Oprečna stajališta o utjecaju novog nameta građanima
Oprečna stajališta o utjecaju novog nameta građanima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia