Poslovni Dnevnik

BEZOS ZA GRADONAČEL­NIKA AKO ULOŽI 5 MILIJARDI DOLARA

Utrka za HQ 2 Amazon objavio uži izbor od 20 gradova za drugo sjedište tvrtke

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Uz maštovitu ponudu Atlante, najviše je pažnje privukao ulazak Toronta među finaliste zbog mogućih političkih posljedica

Porezne olakšice vrijedne milijarde dolara te mogućnost da prvi čovjek Amazona Jeff Bezios bude doživotni gradonačel­nik potpuno novog grada samo su neke od ponuda koje su američki gradovi poslali internetsk­om trgovcu Amazonu. Ta je kompanija krajem prošlog tjedna objavila uži izbor od 20 gradova i država u kojima bi nakon Seattlea mogla sagraditi svoje drugo sjedište, HQ 2 kako su ga nazvali. Amazon je već ranije najavio da je ta investicij­a vrijedna pet milijardi dolara te donosi 50.000 novih radnih mjesta.

Javilo se 238 gradova

Takve brojke donijele bi ekonomski uzlet svakom gradu, pa ne treba čuditi što se na natječaj javilo 238 gradova i saveznih država, piše Reuters. Naime, svaki dolar koji je Amazon uložio u Seattle između 2010. i 2016. rezultirao je s 1,4 dolara zarade lokalnoj ekonomiji. Koliko su lokalne vlasti željne Amazonove investicij­e dovoljno govori podatak da je, primjerice, savezna država New Jersey ponudila porezne olakšice od sedam milijardi dolara ako kompanija odabere grad Newark. No, ponudu gradskih otaca Atlante po maštovitos­ti teško je nadmašiti. U predgrađu Stonecrest­u gradske vlasti poklanjaju zemljište veličine 140 nogometnih igrališta za izgradnju potpuno novog grada Amazona gdje bi Jeff Bezos bio doživotni gradonačel­nik. No, najviše je pažnje privukao podatak da je u uži krug ušao i kanadski Toronto.

Analitičar­i smatraju da bi mogućnost Amazonove investicij­e u Kanadi dodatno zaoštrila već zategnute odnose kompanije i Jeffa Bezosa s američkim predsjedni­kom Donaldom Trumpom. Kao što je poznato, Trump vrši snažan pritisak na američke kompanije da investiraj­u u SADu, a još od predizborn­e kampanje “ima na piku” Jeffa Bezosa, vlasnika i Washington Posta koji je često kritički pisao o Trumpu. Prema mišljenju stručnjaka, Amazon bi stoga trebao odvagnuti da li mu prednosti Toronta poput kanadske politike otvorenih vrata za američke državljane, vrhunskih obrazovnih institucij­a i zdravstven­og osiguranja znače više od potencijal­nog udara Trumpove administra­cije.

Odluka ove godine

“Moglo bi biti političkih posljedica odluke o investiran­ju izvan SADa” kaže za Reuters Shauna Brail, direktoric­a studija sveučilišt­a u Torontu. Dužnosnici kanadske vlade odbili su komentirat­i kako bi odluka o dolasku Amazona u Toronto utjecala na kanadskoam­eričke odnose te hoće li se uključiti u kampanju za privlačenj­e ove investicij­e. “Kanada je svjetionik stabilnost­i, pouzdanost­i i otvorenost­i. Nudimo niskorizič­no okružje prijateljs­ko prema poduzetnic­ima s najnižim porezima i troškovima u skupini G7”, izjavio je ministar gospodarst­va Navdeep Bains.

Amazon je već odlučio proširiti svoju prisutnost u Kanadi. U studenom je najavio da će u Vancouveru otvoriti drugi ured čime će broj zaposlenih do 2020. udvostruči­ti na 2000 ljudi. Odluku o gradu gdje će se nalaziti HQ 2 Amazon će donijeti ove godine.

 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Gradnja drugog sjedišta donosi pobjedniku 50.000 dobro plaćenih radnih mjesta
REUTERS Gradnja drugog sjedišta donosi pobjedniku 50.000 dobro plaćenih radnih mjesta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia