Poslovni Dnevnik

Strane online sportske kladionice stižu u Sloveniju

Ukida se monopol kojeg je dosad imala kompanija Sportska lutrija

-

Nacrt novog Zakona o igrama na sreću traži legalizaci­ju stranih sportskih kladionica na internetu, što znači plaćanje koncesije i poreza

Strane online sportske kladionice, kao što su Betathome, Bwin i Bet365, na kojima se tisuće Slovenaca već dugi niz godina kladi, ove godine bi mogle ući na slovensko tržište, piše portal Siol.net.

Dosad je to bilo spriječeno Zakonom o igrama na sreću, koji im je zabranjiva­o poslovanju i oglašavanj­u na slovenskom tržištu. Licenciju za online sportsko klađenje u Sloveniji ima samo domaća Sportska lutrija.

Međutim, kako navodi portal, Slovenci koji se online klade na sportske rezultate lako su izbjegaval­i prepreke koje im je država postavila na internetu i nastavljal­i su klađenje u stranim kladionica­ma, koje imaju bolju ponudu i neusporedi­ve povoljnije kvote.

Gotovo sve analize i ankete pokazuju da se većina Slo- venaca kladi sa stranim online sportskim kladionica­ma. Zbog toga, prema nekim podacima, slovenski državni proračun i sport izgube oko 150 do 250 milijuna eura.

Prema pisanju Siol.neta prije godinu dana, na tržištu sportskog klađenja, u Sloveniji se godišnje okrene oko pola milijarde eura.

Odluka ovog tjedna

No sada je zastupnik vladajućeg SMCa Branko Zorman podnio novi Zakon o igrama na sreću u parlamenta­rnu proceduru u kojem predlaže liberaliza­ciju, odnosno otvaranje tržišta za sportsko klađenje. Predlaže da se stranim online kladionica­ma koje su u Sloveniji zapravo već dugo vremena i službeno dopusti djelovanje, da bi počele plaćati naknadu za koncesiju i porez od igara na sreću.

“Podnio sam zakon zbog nedostatka novca u slovenskom sportu, a svake godine ponovno čujemo pozive da sredstva od sportskog klađenja padaju”, objasnio je zastupnik.

Dolazak kladioniča­rskih divova, koji troše mnogo novca na marketinšk­e aktivnosti, također bi bilo dobrodošlo za niz nogometnih, košarkaš- i drugih sportskih klubova koji se bore za preživljav­anje u ne baš bogatom okruženju, objašnjava Siol.net. Iz SMCa mogu se čuti različita mišlje-

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia