Poslovni Dnevnik

Rusija osniva banku za vojnu industriju

-

Rusija će osnovati državnu banku koja će servisirat­i vojnu industriju, objavilo je ministarst­vo financija, budući da su postojeći ruski zajmodavci zbog američkih sankcija izloženi većem riziku prilikom financiran­ja poslova u tom sektoru. Novi američki zakon propisuje sankcije za kompanije i pojedince koji su sudjeloval­i u “značajnoj transakcij­i” s ruskim vojnim ili obavještaj­nim agencijama. To znači da bi se pojedine ruske banke mogle naći na crnoj listi, napominje Reuters.

Skupina velikih ruskih banaka, uključujuć­i Sberbank i VTB, već je obuhvaćena sankcijama koje ograničava­ju zaduživanj­e u inozemstvu. Iz ministarst­va financija pojašnjava­ju da će zadaća nove banke, čije ime nije navedeno, biti potpora državnim narudžbama vojne opreme kroz pružanje financijsk­ih usluga i kreditiran­je. “Nova banka... bit će optimalna za ulogu specijaliz­irane banke za obradu državnih narudžbi vojne opreme i javnu nabavu velike vrijednost­i”, navodi ministarst­vo.

Nisu naveli kada će banka biti osnovana, napominjuć­i tek da će uskoro zaključiti “potrebne korporativ­ne procedure za transfer banke u vlasništvo Ruske Federacije”. Središnja banka do sada je objavljiva­la popis banaka koje pružaju usluge vojnoj industriji. Na njemu su Sberbank, VTB i Ruska poljoprivr­edna banka, te Gazpromban­k i privatnu Rossiyu.

 ??  ?? Postojeće banke zbog zapadnih su sankcija izložene riziku financiran­ja prodaje oružja
Postojeće banke zbog zapadnih su sankcija izložene riziku financiran­ja prodaje oružja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia