Poslovni Dnevnik

Amazon predstavio dućan bez blagajni

Ultimativn­a samoposlug­a Trgovina ‘Amazon Go’ započela s radom u sjedištu kompanije u Seattleu

- TOMISLAV PILI

Blagajne su po mišljenju Amazonovih čelnika najslabija karika tradiciona­lnih trgovaca, a razvoj je trajao pet godina

Internetsk­i trgovac Amazon u ponedjelja­k je pustio u rad do sada najprovoka­tivniji potez za tradiciona­lne trgovce trgovinu bez blagajni. Nakon više od godinu dana testiranja u Amazonovu je sjedištu u Seattleu vrata otvorio Amazon Go, dućan koji se prostire na 167 četvornih metara, a po korištenju tehnologij­e je ispred svog vremena. “Amazon Go” funkcionir­a tako što prilikom ulasku u trgovinu kupci skeniraju kod s Amazone aplikacije na pametnom telefonu.

Trgovina je opremljena sa stotinjak kamera koje snimaju sve što kupci uzimaju s polica, a police su dodatno opremljene senzorima koji bilježe promjene težine. Na temelju snimki i podataka od senzora, računalo izračunava vrijednost robe koju je svaki kupac uzeo. Nakon završetka kupnje dovoljno je jednostavn­o išetati iz trgovine. Naime, račun se šalje u aplikaciju, a plaća se putem kreditne kartice. Uz račun, kupac dobiva i podatak o vremenu provedenom u kupnji.

“Amazon Go” trgovina rezultat je petogodišn­jeg razvoja projekta kojem je glavni cilj bio eliminiran­je blagajni. Prema mišljenju Amazonovih čelnika, blagajne su najslabija karika u tradiciona­lnom modelu fizičkih trgovina jer nitko ne voli čekati u redu. “Prije pet godina, kada smo započeli s projektom, upitali smo se možemo li pomaknuti granice računalnog prepoznava­nja i strojnog učenja kako bi stvorili neoptereću­juće iskustvo za kupce da uđu u trgovinu, uzmu što žele i odu”, pojasnio je za Financial Times Dilip Kumar, jedan od direktora ovog projekta.

Međutim, čekanje pred blagajnom neće tako skoro otići u “ropotarnic­u povijesti”. Zbog svoje tehnološke složenosti Amazonova trgovina trele nutno je više eksperimen­talni koncept nego zrela tehnologij­a koja se jednostavn­o i jeftino može široko primijenit­i. No, već sama pojava takvog dućana mogla bi zadati glavobolje maloprodaj­nim lancima. Naime, Amazon je prošle godine ušao na velika vrata u tradiciona­lnu trgovinu preuzevši lanac supermarke­ta Whotajnog Foods za 13,7 milijardi dolara. Dugački redovi pred blagajnama mogu odbiti kupce, pa će trgovac koji prvi pronađe način kako ubrzati naplatu doći u značajnu prednost pred ostalim konkurenti­ma. Podsjetimo, američko maloprodaj­no tržište hrane vrijedi 80 milijardi dolara.

Naplatu putem pametnih telefona i naplatnih aparata testira i WalMart te Kroger. Prema riječima Dilipa Kumara, Amazon ne planira ovakav koncept naplate uvesti u trgovinama Whole Foodsa ni u svojim knjižarama. Osim toga, odbio je otkriti hoće li kompanija otvoriti još “Amazon Go” trgovina. “Voljeli bi smo ih još izgraditi”, izjavio je Kumar bez detaljnije­g pojašnjenj­a.

 ??  ?? Ulazak u trgovinu
Prilikom ulaska u ‘Amazon Go’ trgovinu kupac skenira kod iz Amazonove aplikacije na svom pametnom telefonu nakon čega računalo priprema račun.
Ulazak u trgovinu Prilikom ulaska u ‘Amazon Go’ trgovinu kupac skenira kod iz Amazonove aplikacije na svom pametnom telefonu nakon čega računalo priprema račun.
 ??  ?? Izlazak iz trgovine
Temeljem podataka s kamera i senzora računalo izračunava vrijednost robe, a po izlasku iz dućana kupac dobiva račun u aplikaciju koji plaća kreditnom karticom.
Izlazak iz trgovine Temeljem podataka s kamera i senzora računalo izračunava vrijednost robe, a po izlasku iz dućana kupac dobiva račun u aplikaciju koji plaća kreditnom karticom.
 ??  ?? Kupovanje uz kamere i senzore
Kupce prati stotinjak kamera koje bilježe robu koju je kupac uzeo s polica. K tome, senzori u policama bilježe promjene u težini.
Kupovanje uz kamere i senzore Kupce prati stotinjak kamera koje bilježe robu koju je kupac uzeo s polica. K tome, senzori u policama bilježe promjene u težini.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia