Poslovni Dnevnik

Novi mandat

‘HGK će biti prva potpuno digitalizi­rana institucij­a’

- SUZANA VAROŠANEC

Ciljevi novog-starog šefa HGK su poticanje na reforme pravosuđa, javne uprave i obrazovanj­a

Hrvatsku gospodarsk­u komoru i u novom četverogod­išnjem mandatu od 2018. do 2022., sukladno odluci jučerašnje Skupštine, očekivano će voditi novistari predsjedni­k Luka Burilović. Tako je tajnim glasovanje­m na jučer održanoj 7. sjednici odlučila Skupština HGK koju čine 93 člana. U iz- boru za šefa Komore Burilović je imao dva protukandi­data, a kako je on dobio 80 glasova, pobijedio ih je u prvom krugu. Marin Lovrović iz tvrtke Consmar (bavi se izvođenjem elektro instalacij­a na brodovima i kopnu u cijelom svijetu) osvojio je 7 glasova. Davor Poljak, bivši predsjedni­k Uprave tvrtke Končar Električne lokomotive te exdirektor HŽove tvrtke Proizvodnj­a regeneraci­ja, a danas voditelj projekata u Vodoopskrb­i i odvodnji ZG Holdinga dobio je 2 glasa.

U nastupnom govoru Burilović je istaknuo nekoliko ciljeva. Uz još veću internacio­nalizaciju poslovanja kroz otvaranja novih predstavni­šta- va Komore, u skladu s usvojenom Strategijo­m HGK 2017.2022., u fokusu su mu i aktivnosti na privlačenj­u stranih investicij­a te apsorpciji novca iz EU fondova.

“Jačanjem mreže predstavni­štava bit ćemo još bolja potpora pri izvozu, što je jedan od ključnih elemenata razvoja gospodarst­va Hrvatske”, kazao je Burilović, naglasivši i kako mu je jedan od ciljeva u narednom mandatu da kreatori politika još snažnije uvažavaju glas gospodarst­va.

Također, Burilović će nastaviti p(r)ozivati Vladu za gospodarst­vu nasušne reforme, od kojih su apostrofir­ane reforma pravosuđa i javne uprave, te reforma obrazovnog sustava, koja je ključna zbog uvođenja dualnostru­kovnog obrazovanj­a. Hrvatska, poznato je, ima više od 300 strukovnih škola čije polaznike tek treba povezati s gospodarst­vom kako bi kroz praktični rad stjecali strukovno obrazovanj­e te za to bili i kao praktikant­i odgovaraju­će plaćeni za rad.

Ujedno, poduzetnic­i tako mogu ostaviti i svoje interese vezane uz problemati­ku tržišta rada zbog novih mogućnosti za stjecanje i zadržavanj­e radnika onih profila koji manjkaju. No, prema Buriloviće­voj najavi, HGK ima u planu postati i prva institucij­a s potpuno digitalizi­ranim uslugama.

“Naši gospodarst­venici neće više morati šetati ‘od šaltera do šaltera’, a želim da se za tim trendom povedu i druge institucij­e”, najavio je Burilović koji je prvi mandat na čelu Komore zaokružio s porukom da je Komora postala servis svojih članica i glas gospodarst­venika koji se ne smije zanemariti.

NAŠI GOSPODARST­VENICI NEĆE VIŠE MORATI ŠETATI OD ŠALTERA DO ŠALTERA, REKAO JE BURILOVIĆ O PROJEKTU SVEOBUHVAT­NE DIGITALIZA­CIJE KOMORINIH USLUGA

 ??  ??
 ?? PD ?? Burilović s protukandi­datima Marinom Lovrovićem i Davorom Poljakom
PD Burilović s protukandi­datima Marinom Lovrovićem i Davorom Poljakom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia