Poslovni Dnevnik

Spašavanje Nacionalno­g parka

Traži se pročistač za Plitvice, posao je ‘težak’ 15 milijuna kuna >>

- MARIJA BRNIĆ

Uz samu cijenu ponude i kvalificir­anost stručnjaka, jedan od presudnih kriterija u vrednovanj­u ponuda bit će dinamika plaćanja obveza

Akciju za očuvanje statusa zaštićene svjetske baštine za Nacionalni park Plitvička jezera pokrenula je lokalna tvrtka Vodovod Korenica. Po nalogu inspekcijs­kih službi nadležnog Ministarst­va zaštite okoliša i energetike, Vodovod priprema hitno postavljan­je privremeno­g montažnog sustava za pročišćava­nje otpadnih voda na lokaciji Rastovača, a procijenje­na vrijednost ovog projekta je 15 milijuna kuna.

Novac još nisu osigurali

Taj novac, kako priznaju iz same tvrtke, još nemaju osiguran, pa polazeći od neizvjesno­sti oko budućih izvora financiran­ja za koje se tek trebaju pobrinuti, u Korenici računaju da će se morati oslanjati na vlastite snage, pa su tome prilagodil­i i uvjete natječaja.

Uz samu cijenu ukupne ponude i kvalificir­anost stručnjaka koji će raditi na postavljan­ju uređaja, jedan od presudnih dodatnih kriterija u vrednovanj­u ponuda bit će dinamika plaćanja obveza.

Vodovodu je važno kada će mu ti troškovi dolaziti na naplatu, kako bi očuvao svoju likvidnost. Prema natječaju, pročišćiva­č bi trebao biti montiran i isproban kroz devet mjeseci od zaključenj­a ugovora, te potom u funkciji narednih pet godina, a nakana je Vodovoda da teret plaćanja pomakne iza probnog roka o omogući sebi vremena za osiguranje financija velikog posla. Tvrtka je, inače, već povlačila sredstva iz europskih fondova za projekt vodokomuna­lne infrastruk­ture na području aglomeraci­je Plitvička jezera, dio kojega je i predviđao i izgradnju uređaja za pročišćava­nje otpadnih voda.

Vrijeme curi

Zbog izvanredno­g stanja koje je označeno za Nacionalni park potkraj prošle godine instalira t će se uređaj montažno d e montažnog tipa čija kvaliteta pročišćava­nja udovoljava uvjetima za neizravno ispuštanje u podzemlje, a rok kojeg je Vodovod Korenica dobio za njegovu nabavu i stavljanje u pogon od Ministarst­va zaštite okoliša je 15. lipnja ove godine. Natječaj za ovaj posao otvoren je do 20. veljače, što znači da će priprema i montaža morati biti ekspresno provedene, kako bi se zadovoljio postavljen­i rok.

Te su aktivnosti dodatno važne i stoga što bi u proljeće Nacionalni park trebali obići inspektori UNESCOa, a o čemu ovisi i ostanak Plitvičkih jezera na njegovoj listi, kojeg je još jednom ozbiljno u pitanje dovela i prekomjern­a i neplanska gradnja objekata na njegovu području i ispuštanje septičkih jama u prirodu.

TVRTKI VODOVOD KORENICA JE

VAŽNO KADA ĆE MU TROŠKOVI ZA OVAJ POSAO DOLAZITI NA NAPLATU, KAKO BI OČUVAO SVOJU LIKVIDNOST

 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? Sustav za pročišćava­nje u Nacionalno­m parku mora biti postavljen do 15. lipnja
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Sustav za pročišćava­nje u Nacionalno­m parku mora biti postavljen do 15. lipnja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia