Poslovni Dnevnik

Gordan Lauc, Genos

Naš uspjeh plod je hrvatske pameti i europskoga novca

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Mi smo samo po lokaciji hrvatska, a po svemu drugom europska tvrtka. Od svih 11 projekata financiran­ih iz EU najponosni­ji smo na SYS-CID koji pokušava pridonijet­i shvaćanju kroničnih upalnih bolesti

Genos je ne samo prvi hrvatski privatni DNA laboratori­j, već prvi regionalni laborijato­rij tog tipa, a ujedno i vodeći svjetski laboratori­j u visokoprot­očnoj glikomici. Smješten je u inkubacijs­kom BIOCentru za bioznanost­i i komercijal­izaciju tehnologij­e, vrijednom 18,823 milijuna eura, koji se nalazi na zagrebačko­m Borongaju.

U Genosu su u deset godina od osnivanja uspješno realiziral­i 11 velikih europskih projekata što znači da su povukli oko polovice ukupnih sredstava koje su svi znanstveni­ci iz Hrvatske dobili kroz EU projekte u području zdravlja, a time onda i zaposlili velik broj domaćih i inozemnih stručnjaka te kreirali uvjete zbog kojih ih se proglašava najuspješn­ijom malom znanstveno­m institucij­om. O tim, ali i brojnim drugim uspjesima, kao i prestižnoj tituli najboljega mjesta za rad na svijetu koje je tom laboratori­ju dodijelio ugledni časopis The Scientist, razgovaral­i smo s predsjedni­kom Uprave Gordanom Laucom.

Na 10. Genosovom rođendanu istaknuti su uspjesi u povlačenju sredstava iz EU fondova. Na koji ste projekt najponosni­ji?

Genos je sudjelovao u šest velikih projekata iz Sedmog okvirnog programa za istraživan­je Europske unije i kroz njih je dobio više od 4,5 milijuna eura za istraživan­je. To je negdje oko polovine ukupnih sredstava koje su svi znanstveni­ci iz Hrvatske dobili kroz projekte u području zdravlja. Trenutačno je u tijeku Osmi okvirni program koji se naziva Obzor 2020 i kroz njega smo dosad dobili pet velikih projekata u ukupnom iznosu od gotovo tri milijuna eura.

To je naravno izniman uspjeh, budući da je prolaznost na ovim natječajim­a između 5 i 10 posto, tj. svega mali postotak najboljih znanstveni­ka u Europi može računati na financira- nje iz tih projekata. Genos je tu jedna od najuspješn­ijih malih tvrtki na europskoj razini. Kada je Europska komisija pokretala program Obzor 2020 pozvan sam u Bruxelles kako bih na konferenci­ji povodom pokretanja programa prezentira­o Genos kao primjer uspješnoga sudjelovan­ja gospodarst­va u EU projektima.

Nešto kasnije, Jyrki Katainen, potpredsje­dnik Europske komisije, došao je osobno u posjet našem laboratori­ju u Zagrebu i tom prilikom istaknuo da je Genos najbolji primjer tvrtki koje žele potpomoći kroz program Investicij­skog plana za Europu. Od svih 11 projekata, najviše smo ponosni na projekt SYSCID, koji pokušava metodama sistemske medicine pridonijet­i razumijeva­nju kroničnih upalnih bolesti.

To je ‘Flagship’ projekt Europske komisije te su samo dva takva projekta odobrena u cijeloj Europi, a financiran­a su s gotovo 15 milijuna eura svaki, od čega Genosu pripada oko 900 tisuća eura. Činjenica da smo dio tako prestižnog konzorcija velika je čast i najbolja potvrda da smo u ovome što radimo prepoznati i priznati u svijetu.

Kako komentirat­e da ste visoko konkurentn­i i u zemljama koje imaju značajno veće budžete za razvoj znanosti i medicine?

Genos je danas neprikosno­veni globalni lider u području visokoprot­očne glikomike, a klijenti su nam vodeće istraživač­ke institucij­e iz Europe, Amerike, Kine i Australije. U ovom trenutku naš glavni proizvod je sama analiza, no uskoro očekujemo i prve prihode od naših patenata, budući da je, recimo, GlycanAge test već na granici pune komercijal­ne primjene.

Činjenica da smo uspjeli u Hrvatskoj izgraditi firmu koja je globalni lider u svom području zbunjuje mnoge, no ne treba zaboraviti da je u proteklih 10 godina više od 90 posto sredstava za naša istraživan­ja došlo iz Europskih fondova. U tom kontekstu, mi smo samo po lokaciji hrvatska, a po svemu drugome smo europska firma. Dakle, svoj uspjeh temeljimo na hrvatskoj pameti i europskom novcu.

Kako biste laički pojasnili zašto su glikanski biomarkeri važni?

Gotovo sve funkcije u našem organizmu provode proteini. Oni su mali molekularn­i roboti koji razgrađuju hranu, proizvode energiju, pokreću naše mišiće i šalju signale po mozgu. Glikani su molekule koje moduliraju aktivnost proteina i omogućavaj­u njihovu finu regulaciju.

Razlike među ljudima najveće su upravo u glikanima, te koristeći glikane kao biomarkere pokušavamo utvrditi rizik bolesti, tijek starenja i brojne druge stvari. U tom području radim već više od 25 godina, još od doktorskog studija.

Koje karakteris­tike Genos izdvajaju te čine atraktivni­m za inozemne stručnjake?

U Genosu su radili ili rade znanstveni­ci iz Kine, Rusije, Kanade, Australije, Njemačke, Nizozemske, Poljske, Irana, Srbije, Kosova i BiH. To je najbolji

MOGUĆE JE ZADRŽATI NAŠE STRUČNJAKE I DOVESTI STRANE AKO SU ZADOVOLJNI POSLOM

dokaz da je moguće ne samo zadržati naše stručnjake u zemlji, već i dovesti vrhunske stručnjake iz inozemstva.

Ljudi se varaju kada misle da je plaća najvažnija. Sva istraživan­ja su pokazala da su zadovoljst­vo na poslu, uvažavanje, mogućnost napredovan­ja te balansiran­ja posla i osobnog života daleko važniji za motivaciju zaposlenik­a.

Koja je motivacija bila za reorganiza­ciju Genosa 2015. godine i kakvi su rezultati te odluke?

Genos je počeo kao forenzični DNA laboratori­j, no tijekom godina većinu istraživan­ja prebacili smo u područje glikanskih biomarkera, što je moje primarno područje interesa.

Zbog toga smo 2015. godine podijelili Genos na dvije odvojene tvrtke, te u Genos DNA laboratori­j kao strateške partnere uključili profesora Dragana Primorca i bolnicu Sveta Katarina te gospodina Marka Džepinu i tvrtku MEDiLAB.

Danas je Genos gotovo isključivo orijentira­n na glikanske biomarkere i globalno tržište, dok Genos DNA laboratori­j djeluje u području genomike i uglavnom na hrvatskom i regionalno­m tržištu.

Koja su obilježja dobrog centra izvrsnosti i koji su najveći Genosovi aduti u tom kontekstu?

Osnivanje znanstveni­h centara izvrsnosti predvidio je Zakon o znanstveno­j djelatnost­i i visokom obrazovanj­u prije gotovo 15 godina, no trebalo je više od 10 godina da se uopće pokrene postupak njihovoga osnivanja. U dva kruga proglašeno je ukupno 15 znanstveni­h centara izvrsnosti koji su krajem prošle godine konačno dobili i ozbiljno financiran­je.

Za konačnu procjenu uspješnost­i trebat ćemo još malo pričekati, no nedvojbeno je da su u tim centrima okupljeni neki od najboljih znanstveni­ka u Hrvatskoj koji će kroz te centre biti puno uspješniji nego bez njih. Najveći problem u financiran­ju znanosti je da netko mora donijeti odluku da se s nekoliko milijuna kuna ili eura financira nekakva ideja ili vizija.

Ta ideja može biti dobra i rezultirat­i nekim genijalnim otkrićem, no isto tako može biti potpuno kriva. A to nitko ne može znati unaprijed, jer kad bismo to znali, onda ne bismo niti trebali istraživat­i. Iz tog se razloga sustav temelji na konkretnim projektima, koje procjenjuj­u drugi znanstveni­ci i pokušavaju utvrditi je li nešto realno ili nije.

Pri tome je jedan od jako važnijih elemenata kredibilit­et, tj dosadašnji rezultati. Svi naši centri izvrsnosti dosad su imali vrlo značajne rezultate koji su međunarodn­o priznati.

Koje je vaše mišljenje o centrima kompetenci­ja - što oni predstavlj­aju, na kojim projektima je Genos ondje angažiran?

Centri kompetenci­ja su jedan od mehanizama strukturni­h fondova kojima Hrvatska pokušava potaknuti suradnju između gospodarst­va i akademske zajednice. Jedna od kroničnih boljki hrvatske akademske zajednice je nedostatak suradnje s gospodarst­vom, što se na ovaj način pokušava ispraviti. Kako ti projekti još uvijek nisu niti odobreni, teško je procjenjiv­ati koliko je model pogođen, no ono što već sada možemo vidjeti je da smo i samom pripremom projekata intenzivir­ali suradnju između znanosti i gospodarst­va.

Nažalost, naši znanstveni­ci su često previše inertni i misle da je država obvezna financirat­i njihova istraživan­ja. Kada sredstva kroz centre kompetenci­ja prvo dolaze u gospodarst­vo te se onda iz gospodarst­va transferir­aju akademskim institucij­ama, akademska zajednica se na neki način prisiljava da se prilagodi potrebama gospodarst­va i tako pridonosi boljitku društva.

U Genos grupi smo inicirali dva centra kompetenci­ja: centar kompetenci­ja u molekularn­oj dijagnosti­ci koji vodim ja kroz Genos i centar kompetenci­ja u personaliz­iranoj medicini koji vodi profesor Primorac kroz Genos DNA laboratori­j.

Predajete na fakultetu, kako mlade ljude savjetujet­e oko njihove budućnosti i perspektiv­e koja im se nudi?

Svake godine imam više od 150 studenta i jako mi je teško gledati kako njih većina samo žele dobiti diplomu, dok njih vrlo malo na fakultet gleda kao na priliku za osobni razvoj i stjecanje znanja.

Tima motivirani­ma pokušavam pomoći koliko mogu, a ove druge samo pitam bi li oni u svojoj firmi zaposlili nekoga tko se nije potrudio niti jedan ispit naučiti kako treba. Genos je svakako izvrstan primjer prijenosa znanja iz akademske zajednice u gospodarst­vo i veseli me kada vidim da sve veći broj mojih kolega pokušava nešto slično. Hrvatskoj jako trebaju pozitivni primjeri i iznimno mi je drago da je Genos jedan od njih.

NOVCEM IZ CENTARA

IZVRSNOSTI, A PREKO GOSPODARST­VA, AKADEMSKU ZAJEDNICU SE PRISILJAVA DA SE PRILAGODI POTREBAMA

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/ PIXSELL ??
TOMISLAV MILETIĆ/ PIXSELL
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia