Poslovni Dnevnik

Manje je optimizma, ali i dalje će ulagati i zapošljava­ti

Što u 2018.? Austrijske tvrtke među najvećim su ulagačima u RH, a 2017. ocjenjuju pozitivno

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Među anketirani­m tvrtkama 58 posto predviđa povećanje broja narudžbi i 53 posto bolje iskorišten­je kapaciteta

Dvije godine oporavka polako, ali sigurno popravljaj­uju raspoložen­je i očekivanja u privatnom sektoru. Austrijske tvrtke, među najvećim stranim investitor­ima u Hrvatsku Hrvatnilo s 350 milijuna uloženih eura u tri kvartala prošle godine, proteklu su godinu ocijenile uglavnom pozitivno, no prognoze za 2018. su suzdržanij­e.

U redovnoj godišnjoj anketi Austrijske trgovinske komore o raspoložen­ju svojih članica na 25 najvažniji­h tržišta na kojima posluju, od 650 tvrtki u Hrvatskoj, 98 je sudjeloval­o u istraživan­ju ABC indikator. Od njih je 55 posto ocijeniloo­cijenilo da se iz njihove perspektiv­e gospodarsk­a situacija

u posljednji­h 12 mjeseci poboljšala, nešto manje od trećine nije primijetil­o promjene, a za 14 posto okolnosti su se pogoršale. Ipak, u 2018. ulaze vidno oprezniji: samo 46 posto očekuje poboljšanj­e, a jednak broj da će poslovati nepromijen­jeno.

“Austrijski ulagači imali su dobru godinu iza sebe. U 2018. očekivanja su im nešto manje entuzijast­ična nego što su bila prije godinu dana, ali tu treba uzeti u obzir i nižu žunižu bazu”, kaže direktoric­a Austrijske trgovinske trgovestic­ija, komore Sonja HolocherEr­tl dodajući da su u tom pogledu tvrtke sklone na daljnja zapošljava­nja i nova ulaganja. U proteklih godinu dana čak 63 posto anketirani­h pohvalilo se rastom prihoda, a jednako ih to očekuje i u sljedećoj. Njih 58 posto predviđa povećanje broja narudžbi i 53 posto bolje iskorišten­je kapaciteta. Na krilima rasta prihoda trećina austrijski­h tvrtki namjerava povećati volumen investicij­a, a više od polovice barem zadržati isti, što je nastavak tempa od prošle godine.

Svećim brojem zaposlenik­a u narednih 12 mjeseci računaju u 42 posto anketirani­h tvrtki, a isti broj zadržat će njih 46 posto. Samo 12 posto namjerava rezati broj zaposlenih radnika.

Premda su po riječima Sonje HolocherEr­tl očekivanja austrijski­h ulagača u Hrvatskoj u prosjeku usporediva s ostalim najvažniji­m tržištima, Hrvatska u nekim segmentima bitno zaostaje za susjednom Srbijom. To je slučaj posebice kod planiranih investicij­a i stanja narudžbi gdje austrijske tvrtke u toj zemlji imaju bitno pozitivnij­a očekivanja. Njih 54 posto kalkulira s većim investicij­ama u ovoj godini, a 71 posto očekuje skok narudžbi.

“To bi mogao biti pokazatelj da se u Hrvatskoj još mnogo toga mora učiniti u pogledu razvoja pozitivnog okruženja za ulagače”, napomenu- la je direktoric­a Austrijske trgovinske komore. Na vrhu top ljestvice boljki koje muče austrijske, ali i sve ostale ulagače u Hrvatskoj, nalaze se pravna (ne)sigurnost, prekomjern­a birokracij­a te (ne)predvidlji­vost gospodarsk­e politike.

“Kod regulatorn­ih tema stvari se nisu bitno promijenil­e, iste teme stalno se ponavljaju”, kaže. U područjima gdje je bilo novina, poput administra­tivnih barijera, napredak se slabo osjeća, dodaje.

“Ulagači mrze kad se mijenjaju pravila igre dok je ona u tijeku”, slikovit je bio predsjedni­k Uprave Erste&Steiermärk­ische banke Christoph Schöfböck, što iz vlastitog, a što iz iskustva klijenata banke. Zbog toga su se, kaže, ulagači godinama koncentrir­ali na pojedine sektore.

Kad su u pitanju tri tržišne teme koje najviše zaokupljaj­u tvrtke, dominiraju platni moral u okruženju, svijest o kvaliteti te raspoloživ­ost radne snage. Problem dostupnost­i kvalitetni­h i obrazovani­h radnika prije samo godinu dana bio daleko manje izražen (na 6. mjestu), što je i očekivano s obzirom na ulazni trend volumena investicij­a.

Schöfböck napominje da se manjak kvalitetne radne snage najprije pojavio u građevinar­stvu, a sad je primjetno proširen i na ostale sektore. “Stalno čujemo od klijenata taj problem, posebno u turizmu po pitanju visokokval­ificirane radne snage. To nije problem “luksuza” već demografij­e i obrazovnog sustava”, smatra.

I očekivanja Erstea, treće po veličini domaće banke, u skladu su s početkom ove priče. “U principu smo optimistič­ni oko rasta. Hrvatska sve više ubire koristi od članstva u Europskoj uniji: turizam cvjeta, EU fondovi se sve bolje iskorištav­aju, a Unija je sve važnije izvozno tržište. Dvije trećine malih i srednjih tvrtki koje kreditiram­o izvoze u EU i nadamo se da će u narednih nekoliko godina izrasti u veće kompanije”, zaključuje šef Erstea.

Austrijske tvrtke godinama su među najvećim stranim ulagačima u Hrvatsku. S uloženih 3,9 milijardi eura od 1993. do rujna prošle godine, Austrija je drugo po redu tržište s kojeg se kapital slijeva u domaću privredu. Na prvom je mjestu Nizozemska, no brojka od 6,8 milijardi eura ulaganja u tom periodu (505 mil. € prošle godine) treba se promatrati u kontekstu da u Amsterdamu niz globalnih korporacij­a ima europsko sjedište zbog jednostavn­osti administra­cije i porezne politike, što vrijedi i za one koji posluju u

Hrvatskoj.

 ??  ??
 ?? PD ?? Predsjedni­k Uprave Erste banke Christoph Schöfböck
PD Predsjedni­k Uprave Erste banke Christoph Schöfböck
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia