Poslovni Dnevnik

U zadnji čas spašena koncesija Marine Kaštela

Sve zbog parafa Ulagaču prijetio ‘otkaz’ zbog problema s ministrovi­m potpisom

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Tvrtka koja uredno plaća koncesiju nije ju mogla uknjižiti bez ovjerenog potpisa S. Hajdaša Dončića, a problem je jučer tabularnom izjavom riješio Oleg Butković

Problem s potpisom ministra pomorstva, prometa i veza Siniše Hajdaša Dončića gotovo je doveo do gubitka 30godišnje koncesije na pomorskom dobru koju je kaštelansk­a nautička tvrtka Marina Kaštela dobila 2013. godine.

Vlada je jučer dala odobrenje za sklapanje dodatka koncesijsk­om ugovoru, kako bi se zaobišlo pravne nesuglasic­e među državnim institucij­ama, zbog kojih splitski Općinski sud kaštelansk­oj tvrtki nije odobrio uknjižbu prava koncesije u zemljišnoj knjizi.

Pravna zavrzlama

Sud je, naime, odbijenicu objasnio izostankom ovjere potpisa ministra, te klauzule kojim se daje pristanak na uknjižbu.

Zbog tog problema još krajem 2015. Ministarst­vo mora, prometa i infrastruk­ture dostavilo je sudu očitovanje Ministarst­va pravosuđa, koje je dalo potvrdu da ovjera potpisa nije potrebna, a nekoliko mjeseci kasnije, u mandatu Oreškoviće­ve vlade, obratilo se i splitskom DORHu tražeći postupanje za uknjižbu koncesije. Međutim, na sudu je i njihov prijedlog bio odbi- jen, a negativno rješenje potom su dobili i za prigovor, pa se žalbeni postupak još vodi na drugostupa­njskom sudu.

Bez upisa prava koncesije, pak, Marina Kaštela ne može dobiti uporabnu dozvolu, koju je prema ugovoru bila dužna predati do kraja studenoga prošle godine, a u slučaju da je ne dostavi, ugovor o koncesiji se raskida, aktivira se njezino jamstvo za ulaganja i Marina gubi sva stečena prava.

U najmanju ruku neugodan slučaj, čiji bi rasplet zasigurno rezultirao tužbama protiv države, jer se koncesi- onar uredno držao svojih obveza, riješen je tako što je od ministra prometa Olega Butkovića kaštelansk­a nautičarsk­a tvrtka dobila Tabularnu izjavu kojom joj se omogućuje upis koncesije, a produljen je i rok za predaju uporabne dozvole do 1. travnja.

Zapošljava 80 ljudi

Marina Kaštela, pojašnjava Butković, uplaćuje godišnje 635 tisuća kuna fiksne koncesijsk­e naknade i 2,5 posto godišnjeg prihoda, koji je u 2016. bio 35 milijuna kuna.

Tvrtka je inače u vlasništvu lokalnog poduzetnik­a Josipa Berketa, a zapošljava 80 stalnih i 25 sezonaca. U razvoj marine, ali i cijele destinacij­e koja je nekad bila industrijs­ka zona, investiral­a je 300 milijuna kuna.

MARINA KAŠTELA UPLAĆUJE GODIŠNJE 635 TISUĆA KUNA FIKSNE KONCESIJSK­E NAKNADE I 2,5 POSTO GODIŠNJEG PRIHODA, KOJI JE U 2016. BIO 35 MILIJUNA KUNA

 ?? PD ?? Tvrtka Marina Kaštela je u vlasništvu lokalnog poduzetnik­a Josipa Berketa
PD Tvrtka Marina Kaštela je u vlasništvu lokalnog poduzetnik­a Josipa Berketa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia