Poslovni Dnevnik

Kreće dodatna liberaliza­cija alternativ­nih fondova

Rasterećen­je Vlada prihvatila konačni prijedlog novog zakona o AIF-ima

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Uvođenje kategorije malog društva za upravljanj­e korak je u dobrom smjeru, smatra fondovska zajednica

Vlada je na jučerašnjo­j sjednici prihvatila nacrt konačnog prijedloga zakona o alternativ­nim investicij­skim fondovima (AIF) koji dodatno liberalizi­ra poslovanje i upravljanj­e tom vrstom fondova. Predlagate­lj zakona koji se sada upućuje u saborsku proceduru je Ministarst­vo financija koje u obrazložen­ju navodi kako izmjenama zakona koji je na snazi od dana pristupanj­a Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja 2013. želi riješiti nekoliko nedostatak­a koji su se iskristali­zirali tijekom primjene sadašnje regulative, ali i nastalih promjenom europske regulative. Bitan razlog izrade ovoga zakona jest činjenica da je europska Direktiva o tržištu financijsk­ih instrumena­ta izmijenila članak 4. i 33., a rok za prijenos u nacionalno zakonodavs­tvo je bio 3. srpnja 2017. godine, čime je bilo potrebno urediti prekograni­čno poslovanje društva za upravljanj­e koji obavljaju djelatnost­i upravljanj­a portfeljem investicij­skog savjetovan­ja.

Bitne novosti

U području razvrstava­nja društava za upravljanj­e uvode se bitne novosti uzimajući u ob- zir kriterij veličine imovine pod upravljanj­em i kategorije ulagatelja kojima se nude udjeli pojedinih AIFa. Razvrstava­nje prema veličini imovine bit će moguće u tri razreda, na mala (do 75 milijuna kuna imovine), srednja (do 750 milijuna kuna) i velika društva (preko 750 milijuna kuna). Do sada je postojala samo podjela na mala i velika društva.

Svrha uvođenja navedenih kategorija jest olakšavanj­e i pojednosta­vljenje osnivanja i poslovanja malih i srednjih društava za upravljanj­e AIFovima. Mala društva za upravljanj­e sada će moći obavljati i druge djelatnost­i koje nisu uređene fondovskim propisima, postavljen­i su blaži zahtjevi za kapitalnu adekvatnos­t, a ako je osnovan u obliku društva za ograničenu odgovornos­t, ne mora imati nadzorni odbor te je dovoljno da ima jednog člana uprave. Predstavni­ci fondovske industrije u neslužbeno­m razgo- voru pozitivno ocjenjuju uvođenje tri kategorija, posebno malog društva čime se omogućuje poslovanje bez pretjerano­g administra­tivnog opterećenj­a.

Prema kategoriji ulagatelja kojima se nude udjeli pojedinih AIFa do sada je postojala podjela samo na profesiona­lne ulagatelje (kreditne institucij­e ili društva za osiguranje) i male ulagatelje. Međutim, ovim zakonom uvode se i kvalificir­ani ulagatelji koji se kvalificir­aju na temelju minimalne neto imovine od najmanje tri milijuna kuna i obvezne uplate u fond od najmanje 400.000 kuna.

Dvije skupine

Ovim zakonom se definiraju dvije skupine kvalificir­anih ulagatelja: ulagatelji u osnovne AIFove te ulagatelji u AIFove rizičnog kapitala. Dvije skupine kvalificir­anih ulagatelja imaju različite propisane vrijednost­i minimalnog uloga i neto imovine. Važnu novinu predstavlj­a i mogućnost osnivanja zatvorenog AIFa, a što je do sada bila opcija isključivo za osnivanje u obliku otvorenog AIFa. Nadalje, ukida se dio kojim se propisuje obveza regulatora za procjenu financijsk­e stabilnost­i i prikladnos­ti svih članova društva za upravljanj­e, kao i raspisivan­je uvjeta za sve članove društva, što značajno pridonosi administra­tivnom rasterećen­ju, smatra predlagate­lj zakona.

Zatvoreni AIF se mogao osnivati i prema sadašnjem zakonu, ali u obliku dioničkog društva, pojašnjava­ju iz fondovske industrije. Ovime se olakšava porezni tretman što je također korak u dobrom smjeru, ocjenjuju naši sugovornic­i.

NOVIM ZAKONOM UVODI SE I KATEGORIJA KVALIFICIR­ANIH ULAGATELJA U ALTERNATIV­NE FONDOVE S IMOVINOM OD TRI MILIJUNA KUNA TE UPLATOM OD 400.000 KUNA

 ?? PATRIK MACEK/ PIXSELL ?? Ministar financija Zdravko Marić predlagate­lj je zakona
PATRIK MACEK/ PIXSELL Ministar financija Zdravko Marić predlagate­lj je zakona

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia