Poslovni Dnevnik

VJETAR U LEĐA STRATEŠKI PROJEKTI CIJELI LNG NA KRKU I TRI VODOVODA

Vjetar u leđa Vlada plutajući i mogući kopneni terminal i vodne sustave u Istri, Petrinji i Zagrebačko­j županiji proglasila strateškim­a

-

Kao što je premijer Andrej Plenković i najavio, Vlada je projekt LNG terminala na otoku Krku proglasila na svojoj jučerašnjo­j sjednici strateškom investicij­om u svim fazama razvoja i realizacij­e. Konkretno, to znači da će biti centralizi­rano odlučivanj­e o primarnom plutajućem terminalu, kao i kasnijem mogućem kopnenom projektu. Ministrica gospodarst­va, poduonalna zetništva i obrta Martina Dalić podsjetila je da je Vlada još u srpnju 2015. donijela odluku o proglašenj­u LNG terminala strateškom investicij­om.

Međutim, u međuvremen­u je Vlada u lipnju 2016. donijela zaključak o ubrzavanju aktivnosti na realizacij­i toga projekta, i to tako da će se projekt provoditi u dvije faze u prvoj kao plutajuće rješenje, dok će kopneni terminal biti druga faza. Sukladno tomu, radi uklanjanja bilo kakve pravne neizvjesno­sti o značenju odluke iz 2015., izmjenom se ta odluka dopunjuje te se jasno utvrđuje da je LNG terminal strateški projekt u svim svojim fazama.

Razlog za to su bile nedoumice je li strateški projekt samo kopneni terminal, ili i onaj plutajući, a zbog čega su bile moguće tužbe i odugovlače­nje izvedbe. Uz to, lokalna i regi- samouprava pokrenula je više inicijativ­a kojima se protivi projektu plutajućeg LNG terminala.

Vlada je na istoj sjednici strateškim projektima proglasila i tri vodozahvat­na projekta, i to aglomeraci­je UmagSavudr­ijaNovigra­d istarski te onaj u Petrinji, kao i Regionalni vodoopskrb­ni sustav Zagrebačke županije ZaDio grebIstok.

 ??  ?? lokalne zajednice protiv plinskog terminala
lokalne zajednice protiv plinskog terminala

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia