Poslovni Dnevnik

Umjesto imena, žalba na Ramljakovi­h pet skupina

Udruga dobavljača Neizvjesno imenovanje stalnog vjerovničk­og vijeća

- JADRANKA DOZAN SUZANA VAROŠANEC

Intencija je očito da se neki vjerovnici drže što dalje od tijeka nagodbe, kažu upućeni pravni stručnjaci

Postoji cijeli niz razloga zbog kojih smo odlučili da uložimo žalbu na rješenje kojim se definiraju klasteri vjerovnika Agrokora, jedan je od zaključaka koji je Udruga dobavljača donijela na zadnjem sastanku. “Dobavljači su nezadovolj­ni ne samo činjenicom da smo izgubili jedno mjesto objedinjav­anjem malih i velikih već smo i dodatno razvodnjen­i time što smo u istoj grupi sa svim drugim neosiguran­im vjerovnici­ma iz redova financijsk­ih institucij­a (faktoring društava, banaka, porezne uprave i dr). Npr. samo HPB je tu sa svojih 250 milijuna kuna.

Po kojoj logici vjerovnici koji imaju jamstva pet i više članica Agrokora zaslužuju posebnu grupu, a onda im se još daju dva mjesta diferencir­ajući ih u ovisnosti o sudjelovan­ju u roll upu. Što je temelj za kriterij od pet i više jamaca, pita se jedan član Udruge dobavljača”.

Reakcija je to na poziv koji je izvanredni povjerenik Ante Ramljak uputio vjerovnici­ma čije su tražbine utvrđene i razvrstane u pet skupina da u ro- ku 30 dana izaberu svog predstavni­ka u budućem stalnom vjerovničk­om vijeću.

No, nije nerealno da se u vremenu koje je pred nama ne konstituir­a Vijeće. Predstavni­cima obvezničar­a osporene su tražbine i ne riješi li se ta tužba do 10. travnja, vjerojatno će se o nagodbi raspravlja­ti pred privremeni­m vjerovničk­im vijećem, a Trgovački sud ne može imenovati krnje vijeće. No, izbor nije dvojben samo u trenutno praznoj skupini B koju čine imatelji Agrokorovi­h obveznica u čiju su korist izdavana jamstva i sudužništv­a pet Agrokorovi­h operativni­h kom- panija.

U ključu raspodjele prepoznali su intenciju da se lakše dođe do suglasnost­i Vjerovničk­og vijeća za prijedlog nagodbe koji bi se potom po principu ‘uzmi ili ostavi’ (predloženi model nagodbe ili stečaj) dao na glasanje. Iako o prolazu ili neprihvaća­nju nagodbe na kraju odlučuju sve tražbine s pravom glasa, pri čemu je za prolaz potrebno dvije trećine, sastav i struktura Vjerovničk­og vijeća itekako su važni. Jer, o tome ovisi hoće li na kraju alternativ­a stečaju biti model nagodbe po ukusu povlaštene skupine ili najpravičn­ije moguće rješenje.

“Intencija je očito da se neki vjerovnici drže što dalje od tijeka nagodbe”, kaže jedan pravni stručnjak upućen u postupak.

DOBAVLJAČI SU NEZADOVOLJ­NI NE SAMO ČINJENICOM DA SMO IZGUBILI JEDNO MJESTO OBJEDINJAV­ANJEM MALIH I VELIKIH VEĆ SMO I DODATNO RAZVODNJEN­I

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia