Poslovni Dnevnik

Doprinosi nemarnih neće ležati 6 mjeseci na Regosu

Eksplicitn­ije propisana procjena kreditne sposobnost­i izdavatelj­a, kao i zabrana oslanjanja (samo) na kreditne rejtinge

-

Sredstva mirovinski­h doprinosa novozaposl­enih osoba koje ne odaberu samostalno fond drugoga stupa a takvih je u nas čak 95% ubuduće se više neće mjesecima gomilati na privremeno­m računu Regosa. Jedna je to od novina iz izmjena Zakona o obveznim mirovinski­m fondovima koje je Vlada uputila u saborsku proceduru. One koji ne pokažu interes za vlastiti izbor fonda Regos je dosad po zadanom ključu raspoređiv­ao tek istekom 6 mjeseci. Ubuduće će se taj rok skratiti na mjesec dana, a u međuvremen­u će ih Regos morati na odgovaraju­ći (jednostava­n) način i informirat­i o samim fondovima i elementima odabira.

Premda prijedlog izmjena zakona ima čak 235 članaka, uglavnom se radi o korekcijam­a u praksi uočenih nejasnoća ili manjkavost­i te usklađivan­ju s pravnom stečevinom EU i ostalim propisima, posebice onih u nadležnost­i Hanfe.

Novina je npr. da se upravljačk­im društvima pri ulaganju eksplicitn­ije propisuje obveza uspostave procesa procjene kreditne sposobnost­i izdavatelj­a, kao i zabrana isključivo­g oslanjanja na kreditne rejtinge. U zakon je ugrađena i primjena zakonske revizije za mirovinska društva i fondove, a revizori će morati Hanfi prijavljiv­ati uočena kršenja propisa. Nadalje, uvodi se pojam pokazatelj­a ukupnih troškova koji mogu teretiti fond, s ciljem da se članovima pruži potpunija slika o načinu raspolagan­ja sredstvima fonda.

Među brojnim novinama koje su nametnuli primjeri iz prakse je i fleksibiln­ije usklađivan­je prekoračen­ja ulagačkih limita kod postupaka predstečaj­ne nagodbe. Hanfa će u tom slučaju fondovima moći produljiti rok za usklađenje.

 ??  ?? Regos će ih potaknuti da sami biraju fond
Regos će ih potaknuti da sami biraju fond

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia