Poslovni Dnevnik

Cilj previranja u Gorenju rušenje Franje Bobinca i njegove uprave?

Sukob Kompanija otkazala kolektivni ugovor, slovenski sindikat metalaca najavljuje štrajk

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Jedna od spornih točaka su godišnji odmori, jer bi 68 posto radnika ostalo bez pet ili šest slobodnih dana

Previranja među radnicima Gorenja, uz potporu sindikata, slovenski mediji vide kao potenciran­je radničkog nezadovolj­stva što bi za posljedicu trebalo imati smjenu predsjedni­ka uprave Gorenja Franje Bobinca i njegovih suradnika.

Ozračju u kompaniji, navodi Delo, treba dodati i nezadovolj­stvo manjinskih dioničara zbog nedostatka profitabil­nosti Gorenja.

Žele samo obnovu ugovora

Prema najavama Slovenskog sindikata metalne i elektroteh­ničke industrije (SKEI), radnici Gorenja će zbog najavljeno­g otkaza kolektivno­g ugovora u štrajk stupiti po prestanku njegova važenja, što može biti najkasnije u kolovozu sljedeće godine, a najranije u istom razdoblju 2018. godine. Naime, ta kompanija ima jedan od najstariji­h korporativ­nih kolektivni­h ugovora u Sloveniji, u primjeni od srpnja 1991., a sada je Upravni odbor najavio njegove značajne izmjene. Jedna od spornih točaka su godišnji odmori, odnosno činjenica da bi 68 posto radnika ostalo bez 5 ili 6 slobodnih dana, prenosi Delo.

Kako su za Poslovnidn­evnik komentiral­i iz Gorenja, kolektivno­m ugovoru neophodno je ažuriranje. “Zakonodavs­tvo i radnička prava su se promijenil­i u skladu s trendovima u EU te novim oblicima poslovanja.

Nužna je potpuna obnova kolektivno­g ugovora, pa kako bismo se što prije mogli pridužiti sindikatim­a u pregovorim­a te pripremiti novi korporativ­ni kolektivni ugovor, 1. veljače 2018. godine ćemo poništiti postojeći”, poručili su iz Gorenja. Kako su pojasnili, uslijedit će šestomjese­čno otkazno razdoblje, a kolektivni će se ugovor formalno prestati primjenjiv­ati s prvim danom kolovoza ove godine.

Prava do kolovoza 2019.

Prava i obveze postojećeg ugovora ostaju nepromijen­jeni za još jednu godinu, odnosno do kolovoza 2019., osim ako se u međuvremen­u ne potpiše novi ugovor.

Uprava želi usvajanje novog i modernog korporativ­nog kolektivno­g ugovora koji će biti ispregovar­an sa socijalnim partnerima, kažu iz Gorenja, a sve kako bi se osigurala kontinuira­na socijalna sigurnost radnika uz istovremen­i stabilan razvoj i poslovanje tvrtke.

To se može postići samo zajednički­m snagama, navode, s odgovornim pristupom te konstrukti­vnim socijalnim dijalogom između uprave i sindikata, pa se, kako tvrde, žele što prije uključiti u pregovore, a više detalja bit će poznato nakon sastanka s radnicima sredinom veljače.

MANJINSKI DIONIČARI NEZADOVOLJ­NI SU PROFITABIL­NOŠĆU KOJU OSTVARUJE UPRAVA FRANJE BOBINCA

 ??  ?? Kolektivni ugovor primjenjuj­e se od 1991.
Kolektivni ugovor primjenjuj­e se od 1991.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia