Poslovni Dnevnik

Što su bankari nekad pričali o web trgovini, to ponavljaju s kriptoruda­renjem

Solarni sustav Antipoduze­tništvo U Hrvatskoj su se, za razliku od Srbije, kripto-rudari iz javnosti povukli nakon što su državna tijela izdala niz upozorenja vezano za kripto-valute, a onda još i zaprijetil­a da očekuje porez od toga, dakako, prijetnja je

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Sve je izvjesnije da će digitalna transforma­cija gradskih toplana biti i u rudarenju kriptovalu­ta. Ne znači to nužno rudarenje Bitcoina ili Ethereuma već i rudarenje brojnih novih tokena koje proizvode tvrtke koje idu na ICO-e.

Rudarenje kriptovalu­ta je, naime, dio novog financijsk­og ekosustava koji će se samo nastaviti dalje razvijati.

Samsung ulazi u biznis

Bitcoin i druge kriptovalu­te, kao i razne ICO tokene, ne morate nužno kupiti već ih možete i proizvodit­i i pri tome zarađivati.

Za proizvodnj­u vam trebaju specijalne grafičke kartice i mnogo struje, a nusprodukt je mnogo topline. Zato je sve očitije da rudarenje kriptovalu­ta, nije potencijal­no dobra prilika samo za HEP Toplinarst­vo, već i za ostale segmente HEP-a. U svijetu se danas sve više priča o rudarenju kriptovalu­ta, odnosno potvrđivan­ju transakcij­a na blockchain­u, uz pomoć obnovljivi­h izvora energije poput solarnih, vjetro i hidroelekt­rana. Možda tu ima prilika i za proizvođač­e energije iz biootpada, termalnih i drugih izvora.

Sama zarada za takve nove farme računala, odnosno kriptorudn­ike, neće dolaziti samo od “rudarenja”. Oprema koju nabavljaju moderni rudari može se upotrijebi­ti i za pružanje cloud usluga iz područja umjetne inteligenc­ije. Usluge koje danas nude tehnološki divovi iz SAD-a poput Alexe, Cortane, Sirija i Google Assistanta, moći će nuditi i kripto-rudnici, a s pojavom pametnog prometa potražnja za takvim uslugama rast će.

U Slavoniji su to prepoznali. U nekad jednoj od najbogatij­ih hrvatskih regija, danas se uz poljoprivr­edu, nešto turizma i mnogo iseljavanj­a u inozemstvo, najviše u Hrvatskoj bave kripto-rudarenjem. Lani se u Slavoniji udvostruči­la prodaja grafičkih kartica pogodnih za rudarenje, a potražnja ne jenjava.

U Hrvatskoj, ali i globalno, upravo zbog kripto-rudara vlada nestašica grafičkih kartica što je dovelo do drastičnog rasta cijena. No, i uz paprene cijene, kartice se zbog potražnje kriptoruda­ra rasprodaju čim dođu u trgovine. To najbolje govori o profitabil­nosti takvog “rudarenja”.

Da to nije lokalna već globalna pojava oslikava ulazak Samsunga u taj biznis. Najveći proizvođač čipova na svijetu, koji je tu titulu preoteo Intelu, ovog je tjedna potvrdio da radi na razvoju vlastitih čipova za kripto-rudarenje. Nije otkrio kada će ih staviti u prodaju. Južnokorej­ski mediji nagađaju da Samsung surađuje s tajvanskim TSMCom koji s takvim čipovima već snabdijeva najveće kriptoruda­rske kompanije na svijetu, poput kineskog Bitmana. Dobru potražnju za kriptohard­verom unazad godinu dana osjećaju i dva glavna proizvođač­a grafičkih kartica AMD i nVidija. Ovaj drugi čak je zamolio trgovce da daju prednost PC igračima nad kriptoruda­rima, jer igrači više ne stignu ni kupiti kartice za igranje PC igara.

Zona zastrašiva­nja

Trenutno je u tijeku velika selidba krupnih “rudarskih” kompanija iz Kine, koja ih tjera, a brojne se države natječu za te biznise. Najbolje kotiraju države poput Kanade, Švedske i Švicarske, ali i druge države gdje je zakonski okvir povoljan te gdje su cijene struje niske.

U regiji je po tome najzanimlj­ivija Srbija gdje je cijena kilovata struje za kućanstvo dvostruko jeftinija nego u Hrvatskoj, a usto u Srbiji o kripto-rudarenju vrlo otvoreno u javnosti pričaju i sami “rudari”.

U Hrvatskoj su se pak kripto-rudari iz javnosti povukli nakon što su državna tiposlovna jela izdala niz upozorenja vezano za kripto-valute, a onda još i zaprijetil­a da očekuje porez od toga. Dakako, prijetnja je išla s potpuno nejasnim načinom ubiranja i procjene tog poreza.

Drugim riječima, država se pozicionir­ala kao i za većinu ostalog biznisa, antipoduze­tnički. Ostavila si je maksimalan prostor da premiju poreza ubere ne kroz realne iznose na zarađeno već kroz kazne ili podmićivan­je.

Bankarska lažna uzbuna

A kako će stvari izgledati za 10-20 godina po pitanju kriptovalu­ta te općenito primjene blockchain­a, najbolje se sjetiti početaka plaćanja kreditnim karticama online prije kojih dvadesetak godina. Banke to tada nisu dopuštale. Web kupovinu kreditnim karticama smatrale su pokušajem prijevare. Upozoraval­e su da se to ne smije i bile uvjerene da takvu uslugu neće morati nikada ponuditi. A pogledajmo situaciju danas.

NA POČETKU PLAĆANJA KREDITNIM KARTICAMA ONLINE, PRIJE DVADESETAK GODINA, BANKE TO NISU DOPUŠTALE U HRVATSKOJ, ALI I GLOBALNO, ZBOG KRIPTORUDA­RA VLADA NESTAŠICA GRAFIČKIH KARTICA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia