Poslovni Dnevnik

Puna potpora EK Pelješkom mostu, sve ovisi o DKOM-u

EU se isplati Junckerovo veliko ‘da’ projektu dan je koji se pamti, kaže Picula

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Raduje što se čulo kako će EK i dalje davati podršku razvojnim projektima u RH, kaže Ivana Miletić

Nakon očigledne političke potpore provedbi aktualnog projekta Pelješkog mosta i u što kraćim rokovima koja je jučer stigla iz Strasbourg­a, pravnici koji prate ovaj tender poručuju da je sad sve na našim institucij­ama da pravnotehn­ički uredno odrade svoj posao. Naime, na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourg­u u utorak, nakon govora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića kojim je otvorena rasprava s europarlam­entarcima o budućnosti EU, političko “zeleno svjetlo” dobio je i naš najveći infrastruk­turni projekt Pelješki most. To znači da se nepoznanic­e nalaze samo u sferi odlučivanj­a DKOMa vezano za dvije žalbe.

Bezrezervn­u potporu EK objavio je njezin predsjedni­k Jean Claude Juncker, i to jasnim političkim stavom o važnosti projekta i za Hrvatsku i za EU da su prema mišljenju europarlam­entarca Tonina Picule otklonjene sve dileme koje su se nataložile u zadnje vrijeme u pogledu izgradnje Pelješkog mosta. “Danas je jedan od onih dana

NAKON GOVORA HRVATSKOG PREMIJERA, POLITIČKO ‘ZELENO SVJETLO’ DOBIO JE I NAŠ NAJVEĆI INFRASTRUK­TURNI PROJEKT

koji se pamti. EK je imala puno upita od susjeda i tvrtki kakav je to projekt, a nakon odabira kineske ponude krenule su primjedbe na proces. Motivirane su političkop­oslovnim interesima. No, objavom pune potpore projektu koji treba povezati dva dijela teritorija Hrvatske, odnosno EU, poslala je i poruka da se ulazak jedne zemlje u EU isplati”, kaže Picula dodajući da se pomno prati i ono što Juncker prešuti, što je ovaj put slučaj s jačanjem Schengena.

Po mišljenju eurozastup­nice Ivane Maletić potpora je izuzetno važan odgovor EK na česte sumnje koje se čuju u našoj javnosti vezano uz potrebu za prethodnim postizanje­m dogovora s BiH. No, Hrvatska je, podsjeća, država članica, dostupna su nam sredstva eu fondova koja u skladu sa zadanim tematskim prioriteti­ma možemo usmjeriti u projekte koje smatramo najvažniji­ma, a EK nam u tome daje punu podršku. Maletić navodi i da “raduje činjenica što se jasno čulo kako je namjera Komisije i dalje davati podršku razvojnim projektima u Hrvatskoj”, što je, veli, ujedno i poruka da se namjerava i u budućem proračunu planirati snažna kohezijska politika. “Što se tiče odabira kineskih ponuđača, ako je ponuda zadovoljil­a uvjete natječaja i prema njima ocijenjena kao najbolja, onda bi odabir nekog drugog ponuđača bio kršenje procedure javne nabave, a tad financiran­je iz EU fondova ne bi bilo prihvatlji­vo. Želje mogu ići u smjeru da se sredstvima iz EU proračuna potiču europski dobavljači i izvođači, ali s obzirom na to da su procedure javne nabave otvorene svima, u konačnici pobjeđuje najbolja ponuda”, zaključuje Maletić.

 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Premijer Andrej Plenković održao je govor u Europskom parlamentu
REUTERS Premijer Andrej Plenković održao je govor u Europskom parlamentu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia