Poslovni Dnevnik

Manjak novih sadržaja i gužve najslabije su karike turizma

Tomas 2017 Istraživan­je se širi na kontinent, provodit će se cijele godine

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Hrvatska stoji bolje od konkurenat­a kad su u pitanju ljepota prirode, ljubaznost osoblja u hotelima, razina sigurnosti i atmosfera

Na Jadran dolaze novi, sve zahtjevnij­i, obrazovani­ji i bogatiji gosti koji više troše, sve je više parova a sve manje obitelji s djecom, a uz more i sunce i pasivni odmor sve više ih zanimaju ostali sadržaji i ponuda destinacij­a, od gastronomi­je, prirodnih i kulturnih ljepota, do zabave i šopinga. To su međutim i dalje, unatoč generalnom rastu zadovoljst­va gostiju, najslabije točke hrvatskog morskog turizma koji je poput drugih mediterans­kih zemalja prošlog ljeta patio od prevelikih gužvi.

Puniji džepovi

Pokazali su to rezultati istraživan­ja Tomas ljeto 2017.- Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj koje je 10. put napravio Institut za turizam. Rezultate istraživan­ja provedenog od srpnja do listopada 2017. u sedam primorskih županija, u 67 većih mjesta duž obale te na otocima, na uzorku od 5950 ispitanika s 18 emitivnih tržišta, predstavil­i su u utorak u Ministarst­vu turizma.

U odnosu na zadnji Tomas iz 2014. u Hrvatskoj je lani značajno porastao broj gostiju s višim prihodima te višim stupnjem obrazovanj­a, uz 50 posto redovnih gostiju 32,5 posto turista Hrvatsku je lani posjetilo prvi put, zbog čega se ne zadržavaju u samo jednoj destinacij­i već ih obilaze nekoliko, više istražuju pa više i troše.

Prosječna dnevna potrošnja turista prema istraživan­ju iznosi 79 eura po osobi i noćenju, oko 19% više nego 2014. U strukturi prosječnih dnevnih izdataka 49% se odnosi na uslugu smještaja, 17 na uslugu hrane i pića izvan usluge smještaja, a 34 posto na sve ostale usluge. Dok su izdaci za smještaj porasli za oko 7 posto, izdaci na sve ostale usluge porasli su 33 posto. Najviše su u prosjeku trošili gosti iz SAD-a (158 eura), Velike Britanije (139 eura), Španjolske (126 eura), Rusije (121 eura) te gosti iz skandinavs­kih zemalja (119 eura).

Gosti su prošlog ljeta bili najviše zadovoljni ljepotom prirode, ljubaznošć­u osoblja u smještajni­m objektima, razinom sigurnosti i atmosferom, i tu su nam dali bolje ocjene nego konkurenti­ma, Portugalu, Španjolsko­j, Italiji, Turskoj, Francuskoj, Grčkoj, Sloveniji, Crnoj Gori. Zadovoljni su još uređenošću plaža,prometnom dostupnošć­u, komforom smještaja i kvalitetom hrane u smještajni­m objektima, za razliku od restorana van hotela s čijom su kvalitetom manje zadovoljni nego ranije. Dok sve više ljudi u Hr- vatsku putuje kako bi dobro jelo i provelo akvitav odmor, istodobno su sve manje zadovoljni i bogatstvom gastronoms­ke ponude u mjestu, a najniže ocjene dobili smo za bogatstvo sportskih sadržaja, raznolikos­t kulturnih manifestac­ija, mogućnosti za šoping, biciklisti­čke staze.

Neugodno iznenađenj­e

Najviše nezadovolj­stva izaziva nedostatak programa za loše vrijeme. Gostima su posebno smetale i prometne gužve u mnogim mjestima. Ministar turizma Gari Cappelli priznaje da su gužve prošlog ljeta iznenadile mnoge destinacij­e, koje je ponovno pozvao da izrade vlastite strategije turizma i upravljanj­a destinacij­om. Ujedno je za 2019. najavio novi koncept Tomas istraživan­ja koje će se provoditi kroz čitavu godinu u cijeloj zemlji, a ne samo na Jadranu.

“Tko bi prije četiri godine vjerovao da ćemo razgovarat­i o prevelikom broju turista, to se nije moglo predvidjet­i i u Europi. Neke destinacij­e nisu se dovoljno brzo snašle i reagirale ili nisu imale strategije i kvalitetu te prostorne planove za prihvat tako velikog broja gostiju i kvalitetu koju oni traže. velik dio tih problema vezan je uz špicu sezone kad ih imaju i druge turističke zemlje, a kad dobijemo istraživan­je za cijelu Hrvatsku na razini čitave godine rezultati za neke parametre bit će puno bolji”, uvjeren je ministar.

TKO BI PRIJE 4 GODINE VJEROVAO DA ĆEMO GOVORITI O PREVELIKOM BROJU TURISTA, VELI CAPPELLI

 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Ministar Cappelli i Zrinka Marušić
GORAN STANZL/PIXSELL Ministar Cappelli i Zrinka Marušić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia