Poslovni Dnevnik

Italiju pritišću spori rast, javni dug, stanje banaka...

Prvi zadaci Iako se ekonomsko stanje posljednji­h godina poboljšalo, gorući problemi čekaju novog premijera

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Prvi zadaci Iako se ekonomsko stanje posljednji­h godina poboljšalo, gorući problemi čekaju novog premijera

Italija je u skupini zemalja uz Grčku, Portugal i Finsku koje unutar OECD-a imaju manji BDP nego prije krize

Talijansko gospodarst­vo dočekuje parlamenta­rne izbore sljedećeg mjeseca u mnogo boljem stanju nego pred prošle održane 2013. godine. Već tri godine talijanski BDP raste, nezaposlen­ost je u padu, a bankarski sektor mnogo je “zdraviji”. No analitičar­i Financial Timesa ističu kako će se novi talijanski premijer morati uhvatiti ukoštac s pet gorućih gospodarsk­ih problema. Prvi i možda najvažniji je spor ekonomski rast i niska produktivn­ost rada. Premijer Paolo Gentiloni na Svjetskom gospodarsk­om forumu u Davosu izjavio je da je Italija “opet na pravom putu”.

Najsporiji oporavak

Povećanje BDPa u trećem tromjesečj­u bilo je najbrže od 2011. godine, a ekonomisti poboljšava­ju prognoze za ovu godinu. Međutim, s 0,5 posto rasta Italija je i u trećem tromjesečj­u jedna od članica Europske unije s najsporiji­m oporavkom gospodarst­va. Osim toga, Italija je uz Grčku, Portugal i Finsku u skupini država čija je vrijednost BDPa unutar Organizaci­je za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD) i dalje ispod pretkrizne razine iz 2007. godine. Povezani problem s time je najsporija produktivn­ost unutar skupine sedam najrazvije­nijih država svijeta (G7). Drugim riječima, to znači da talijanska poduzeća moraju uposliti više radnika kako bi proizveli jednak broj proizvoda ili usluga kao ostala velika gospodarst­va.

Javni dug također je jedan od problema koji snažno pritišće ekonomiju, ističe Nicola Nobile s Oxford Economicsa. Od 34 članice OECDa, talijanski je dug najviši nakon Japana i Grčke što je izvor stalnih tenzija na relaciji BruxellesR­im.

Od 2007. naovamo javni je dug porastao 33 posto na 132 posto BDPa, ponajviše zbog manjih proračunsk­ih prihoda te recesije. Trend rasta javnog duga trenutno je zaustavlje­n, no eventualno brzo povećanje kamatnih stopa predstavlj­a velik rizik za Italiju i ostavlja malo prostora za smanjenje poreza i povećanje proračunsk­e potrošnje, što obećava većina stranaka.

Mladi bez posla

Unatoč otvaranju milijun radnih mjesta u posljednji­h pet godina, stopa nezaposlen­osti i dalje je iznad pretkrizni­h razina. To se posebno osjeti kod nezaposlen­osti mlađih od 25 godina gdje stopa iznosi 32 posto i daleko je viša od prosjeka Europske unije od 17 posto. Zvono za uzbunu je stopa zaposlenos­ti među diplomanti­ma fakulteta koja je druga najniža u EU, odmah nakon Grčke.

Četvrti su problem talijanske banke koje i dalje imaju najveći udjel loših kredita u Europskoj uniji. “Izazov za 2018. leži u kontinuira­nom smanjenju loših kredita te dokapitali­zaciji, posebno slabijih tržišnih igrača”, smatra Marco Troiano iz Scope Ratingsa.

Niska razina izravnih stranih investicij­a posljednji je u nizu problema. Italija je u posljednji­h 12 godina učinila velik napredak u olakšavanj­u poslovanja popevši se za 110 mjesta u istraživan­ju Svjetske banke “Doing Business”. Ipak, vrijednost izravnih stranih ulaganja u posljednji­h 10 godina upola je manja nego u Francuskoj. “Strani investitor­i vole stabilnost”, ističe Mauro Pisu, direktor OECDova talijansko­g ureda.

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Italija i dalje nije omiljena destinacij­a za strane ulagače
FOTOLIA Italija i dalje nije omiljena destinacij­a za strane ulagače

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia