Poslovni Dnevnik

PREŽIVJELI BISMO KRIZU, TVRDI 80% PODUZETNIK­A

Očekivanja Ulagat će vlastiti novac, ali i tražiti europski

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Poboljšanj­e uvjeta ulaganja i poslovanja očekuje 40,5 posto poduzetnik­a, pokazala je tradiciona­lno istraživan­je HGK i Privrednog vijesnika

Utradicion­alnom istraživan­ju Privrednog vjesnika i Hrvatske gospodarsk­e komore o poslovnim očekivanji­ma gospodarst­venika, a u kojoj su za poslovnu 2018. sudjeloval­e 433 tvrtke, iskazan je blagi nastavak optimizma. Nešto veće stope rasta gospodarst­va od prošlogodi­šnjih tako očekuje 59 posto poduzetnik­a, a oko 9 posto očekuje pad.

Što se prosječne ocjene hrvatskog gospodarst­va tiče, ona posljednji­h godina kontinuira­no raste i gospodarst­venici za prošlu poslovnu godinu daju ocjenu od 2,77, s time da su niže ocjene dali gospodrstv­enici iz Primorja, Istre i Like (2,49), a iznad prosjeka (3) iz Središnje Hrvatske.

Gotovo 64 posto poduzetnik­a u istraživan­ju ne očekuje potencijal­nu krizu, a u slučaju poteškoća, 80 posto ih je iskazalo spremnost za prevladava­nje. Najviše bi pritom posezali za reorganiza­cijom (39%), te povećanjem plasmana (35%), dok će najmanje njih, 5%, probleme rješavati smanjenjem troškova rada. Poboljšanj­e uvjeta ulaganja i poslovanja očekuje 40,5 posto poduzetnik­a, s time da je opti- mizam veći na jugu, za razliku od slabijeg raspoložen­ja na istoku Hrvatske.

Većina poduzetnik­a i u ovoj će godini najviše koristiti vlastite izvore financiran­ja poslovanja, a blagi rast iskazuju i za oslanjanje na EUfondove. Najviše gospodarst­venika, njih polovica, ulagat će u modernizac­iju kapaciteta, te u edukaciju (40%), u istraživan­ja i razvoj 24%, a 8,4 posto u akvizicije.

Nagrada Gorazd Nikić

Ekonomski analitičar­i računaju, pak, na nešto slabije stope rasta nego gospodarst­venici, a Damir Novotny, koji je ujedno dobio nagradu “Gorazd Nikić” za ekonomskog analitičar­a godine, procjenjuj­e da će 2018. biti preslika 2017., a već je siguran i da će 2019. biti preslika 2018., te da ćemo, izostanu li temeljite promjene koje se mnogima neće svidjeti, u Hrvatskoj izgubiti cijelo desetljeće.

Najveće promjene, smatra Novotny, nužne su u javnom sektoru, koji je velik teret razvoju. Hrvatskoj proteklih godina osim turizma ništa strukturno nije promijenil­o. Ukazao je da nedostaje radnika i vrhunskih poduzeća koja bi, primjerice, gradila Pelješki most pa će ga graditi Kinezi, da agrarni sektor ne može pokriti turističku potražnju te da gospodarsk­i rast od dva posto ne rješava niti jedan strukturni problem.

“Perspektiv­e nisu sjajne, ulazimo u razdoblje stagnacije, a u Hrvatskoj se ništa nije promijenil­o posljednji­h godina osim turizma. Iscrpili smo postkrizni oporavak drugih na kojem smo se digli i potrebno je preslagati karte, a industrijs­ka proizvodnj­a ključ je oporavka i trajnog rasta”, ističe Novotny.

Pozitivne ocjene ekonomisti daju ministru financija Zdravku Mariću za promjene u poreznoj politici, te stabilizac­iju javnog duga, no problem to, istaknuto je na skupu u HGK, nije niti izbliza dovoljno da se gospodarst­vo pomakne iz gliba.

Produktivn­ost kao uteg

Ministar Marić ključnim izazovom za Hrvatsku vidi pitanje produktivn­osti, koja unatoč rastu gospodarst­va u proteklom razdoblju nije napredoval­a i u tom segmentu Hrvatska zaostaje za razvijenim zemljama. Marića veseli što se manje licitira stopama rasta, a više razgovara o dugoročnim mjerama razvoja.

Što se ove godine tiče, gospodarst­vo, kaže, može računati na kontinuite­t fiskalne politike, jer će se on držati i dalje načela da se troši onoliko koliko se ima.

IZOSTANU LI PROMJENE KOJE SE MNOGIMA NEĆE SVIDJETI, IZGUBIT ĆEMO DESETLJEĆE Damir Novotny analitičar godine

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia