Poslovni Dnevnik

Proizvođač­i: Ne bojimo se besplatne vode

Europska direktiva Bruxelles želi u svim zemljama članicama veći broj javnih česmi te besplatnu vodu u kafićima

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr darko.b

Prirodna i flaširana flašira voda nisu konkurentn­i konkurentn­i, već komplement­arni modeli hidratacij­e, navod navodi GIUPPH

Nakon što su s proteklih 20ak godina godin javne česme sme u gradovima grad gotovo vo potpuno uzmak uzmakle pred flaširanom širanom vodom, sad sa Europska unija želi okrenuti taj trend te vodu opet tretirat tretirati kao javno dobro dostupno besplatno svima i uvijek.

Naime, Europska Europ komisija sija je proteklog tjedna tj predložila ložila izmjenu pravila pra o kvaliteti teti vode za piće k kojima bi se, ako budu prihvaćena, prihvać od država žava EU članica tražilo tr da poboljšaju boljšaju pristup pitkoj pi vodi za sve građane. A to, među osta- lim, znači da bi se Europljani­ma trebalo osigurati da vodu iz slavine, sigurnu za konzumacij­u, mogu popiti i na gradskim ulicama i u javnim zgradama, kao i da se u restoranim­a i drugim ugostitelj­skim objektima potiče konzumacij­a vode iz slavine.

EU je izračunala da bi građanima Unije u džepovima ostalo 600 milijuna eura godišnje više, a koje sad troše na flaširanu vodu. Nije zanemariv ni ekološki učinak s desecima milijuna plastičnih boca manje. Zanimljivo je da ovakvu inicijativ­u u Hrvatskoj javno podržavaju i proizvođač­i flaširane vode ističući da se radi o komplement­arnim sustavima, a ne o konkurenci­ji.

Tako Jasna Čačić, direktoric­a Gospodarsk­o interesne udruge proizvođač­a pića Hrvatske (GIUPPH) ističe da bi u kontekstu povećane učestalost­i dijabetesa i pretilosti pristup vodi, bez obzira na to radilo se o vodi iz slavine ili iz boce, treba biti olakšan.

“Voda u boci prikladna je za sve one koji žele zdravo piće u odgovaraju­ćem pakovanju i koje mogu ponijeti sa sobom. Vode u boci i vode u slavini se razlikuju po kvaliteti.

U Europi 97 posto prodane vode u boci čine prirodne mineralne vode, s udjelom od 84 posto, te prirodne izvorske vode s udjelom 13 posto, koje dolaze iz zaštićenih podzemnih izvora, mikrobiolo­ški su sigurne bez dezinfekci­je, pune se na izvoru i ne smiju se kemijski tretirati”, kaže direktoric­a GIUPPHa. Dodaje da potrošači cijene prirodnost mineralnih i izvorskih voda te da moraju imati i mogućnost da biraju vode na osnovu okusa i sadržaja minerala koji se u njima prirodno nalaze.

 ?? FOTOLIA ?? Bit će i milijuna plastičnih boca manje na otpadu
FOTOLIA Bit će i milijuna plastičnih boca manje na otpadu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia