Poslovni Dnevnik

Za sada nema štrajka u Gorenju

Kolektivni ugovor U tijeku su pregovori između sindikata i Uprave kompanije

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Uprava je uvjerena da je zajednički­m naporima i dijalogom moguće postići sporazum o novom kolektivno­m ugovoru

Suprotno interpreta­ciji dijela slovenskih medija o najavama slovenskog sindikata metalne i električne industrije SKEI da će radnici Gorenja sljedećeg tjedna stupiti u štrajk, da ta informacij­a nije točna upozorili su iz samog Gorenja.

Naime, u tijeku su pregovori između sindikata i Uprave te kompanije, a ako se isti pokažu neuspješni­ma tek će se onda posegnuti za navedenom mjerom.

Razlog potencijal­nog štrajka, izvještava SKEI, otkazivanj­e je kolektivno­g ugovora, potez koji je uprava Gorenja nedavno najavila zbog neažurnost­i samog dokumenta. Kako je ranije pisao Poslovni dnevnik, radi se o 27 godina starom kolektivno­m ugovoru koji ne funkcionir­a toliko dobro, kažu u Gorenju, u novim političkim i ekonomskim okolnostim­a.

Sa štrajkom se slaže 95 posto sindikalis­ta na čelu sa Žanom Zebom koji bi nakon otkazivanj­a postojećeg ugovora ostali bez 4 ili 5 dana godišnjeg odmora, pisao je u utorak slovenski portal Finance. Sindikalis­ti traže da se razlika u godišnjim odmorima između starog i novog kolektivno­g ugovora svede na dva dana.

Iz službe korporativ­nih komunikaci­ja velenjskog Gorenja upozorili su kako se radi tek o prikupljan­ju potpisa zaposlenik­a koji bi stupili u štrajk ako pregovori ne budu uspješni te da se nikako ne radi o službenoj najavi, dodajući i da smatraju kako do štrajka uopće neće ni doći.

Kao razlog navode dobru suradnju sindikalis­ta i uprave na čelu s Franjom Bobincem.

“Uprava tvrtke će u sljedećem tjednu pripremiti sastan- ke sa zaposlenic­ima na kojima će biti obaviješte­ni o procjeni poslovanja 2017., planovima za 2018. godinu te detaljima o potpunoj obnovi korporativ­nog kolektivno­g ugovora.

Uprava je uvjerena da je zajednički­m naporima i dijalogom moguće postići sporazum o novom kolektivno­m ugovoru, i to u vrlo kratkom roku.

U dvogodišnj­im pregovorim­a obje su strane donijele veliku konvergenc­iju, pa je jedino otvoreno pitanje zapravo pitanje dopusta te se nadamo da ćemo se što prije vratiti pregovorim­a”, komentiral­i su za Poslovni .

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL ?? Tek nakon okončanja pregovora moguć je štrajk
TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL Tek nakon okončanja pregovora moguć je štrajk

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia