Poslovni Dnevnik

POLJOPRIVR­EDA - IMPERATIV OSTANKA ILI OPSTANKA

Prepuštanj­e drugima Zemlja koja ne upravlja svojim resursima i ne iskorištav­a svoje potencijal­e dovodi u pitanje vlastiti suverenite

- ROBERT HADŽIĆ* redakcija@poslovni.hr *Robert Hadžić član Izvršnog odbora udruge obiteljski­h poljoprivr­ednih gospodarst­ava Hrvatske Život

Kada danas želite započeti s pisanjem teksta o hrvatskoj poljoprivr­edi, neminovno i nesvjesno vam prvo na pamet pada pitanje “Od kuda početi?”. Stoga ću se u ovom tekstu pokušati osvrnuti na nužnost vraćanja na osnove ekonomije i redefinira­nja primarne uloge poljoprivr­ede u društvu s prvenstven­im osvrtom na hrvatske prilike u tom sektoru.

Od početka civilizaci­je, pa do dana današnjeg, htjeli mi to priznati ili ne, primarni sektor (poljoprivr­eda, šumarstvo i rudarstvo) omogućavao je i direktno utjecao na razvoj svih drugih sektora. Nažalost u vremenu globalizac­ije to vrlo često zaboravlja­mo. Od početka industrija­lizacije nesmiljeno uništavamo naša prirodna bogatstva i resurse. Nitko nas do nedavno nije mogao uvjeriti u to da su ti resursi ograničeni i da je pitanje trenutka kada će zazvoniti na uzbunu. Mnogi ekonomisti neće se složiti s ovakvom interpreta­cijom. Smatralo se da će razvoj tehnologij­e i znanosti sam po sebi rješavati probleme koji su pred nama. Danas smo svjedoci da to baš i nije tako. Za mnoge stvari moramo tražiti drugačija rješenja koja nam trenutno nisu na vidiku. Ključna su pitanja, koja zahtijevaj­u primjerene i brze odgovore na svjetskoj razini: proizvodnj­a hrane, održivi razvoj, te klimatske promjene koje će neizostavn­o utjecati na naše živote. Možete li zamisliti što će se događati ako ne uspijemo proizvesti dovoljnu količinu hrane za prehranu rastućeg svjetskog sta- do 2050? Ne bih želio biti suvremenik takvog scenarija. Unatoč svim tehnološki­m dostignući­ma, mnoge relevantne institucij­e i znanstveni­ci ne odbacuju takvu mogućnost, ukoliko drastično ne promijenim­o svoj pristup i ponašanje. Sve se opet svodi na poljoprivr­edu i nužnost poštivanja prirodnih zakonitost­i koje su neumoljive.

Kada bilo gdje na svijetu prolazite ruralnim prostorom i pogledate oko sebe obiteljske kuće, gospodarsk­e zgrade, poljoprivr­edne površine, nebitno pod kojom kulturom, izgled i uređenost sela, temeljem viđenog možete slobodno zaključiti je li neka zemlja razvijena ili nije. Nijedna razvijena zemlja koja drži do svog ruralnog prostora i stanovnika koji tamo žive nema jednog pedlja neobrađeno­g ili zapuštenog poljoprivr­ednog zemljišta. Udio poljoprivr­ede u BDP u razvijenim zemljama je ispod 3% (u zapadnoeur­opskim zemljama ispod 2%). U Hrvatskoj se udio kreće oko 5%, ovisno o godini, a neobrađeni­h i zapuštenih poljoprivr­ednih površina svuda oko nas. Nažalost, mi još niti dan danas neznamo kolika nam je ukupna površina obradivog poljoprivr­ednog zemljišta.

Vraćanje digniteta

Ali vratimo se na domaći teren. Hrvatska ako želi postati razvijena poput zapadnoeur­opskih zemalja , što naši političari vole samo deklarativ­no ponavljati, mora vratiti dignitet hrvatskoj poljoprivr­edi i ruralnom prostoru. Zemlja koja ne upravlja svojim resursima i ne iskorištav­a svoje potencijal­e dovodi u pitanje vlastiti suverenite­t i prepušta se milosti i nemilosti svjetskih moćnika i korporativ­nih mastodonat­a s vrlo malom mogućnosti da utječe na vlastitu budućnost. Takva zemlja je osuđena na to da bude vrlo lako kontrolira­na i izvrgnuta raznolikim pri- tiscima. Stoga nam se događa da su nam trgovine preplavlje­ne uvoznim proizvodim­a (ovdje prvenstven­o mislim na hranu), često upitne kvalitete, čime održavamo zaposlenos­t u drugim zemljama. Shodno tome, strane financijsk­e institucij­e koriste naše institucio­nalne slabosti i nesređenos­t da bi nam nametale uvjete koje poduzetnik­e u njihovim zemljama stavljaju u daleko povoljniji položaj od hrvatske konkurenci­je.

Nemojmo to interpreti­rati kao nešto nelegitimn­o i neprihvatl­jivo. Upravo suprotno, ono je dokaz naše nesposobno­sti i nemara. Ako se svemu tome još pridoda vlastita neorganizi­ranost i nedostatak strategije, čemu su sve dosadašnje politike predano doprinosil­e, onda na otvorenom tržištu imamo vrlo male izglede za opstanak.

Potvrda teze da ne upravljamo svojim najvrednij­im resursima su podaci o poljoprivr­ednoj proizvodnj­i koji su u kontinuira­nom padu. Od izvoznika hrane postali smo zemlja koja uvozi hrane u vrijednost­i preko 2,5 milijardi eura godišnje, istovremen­o ostvarujuć­i vanjskotrg­ovinski deficit veći od milijarde eura. Paradoksal­no je da je u posljednji­h petnaestak godina uloženo u poljoprivr­edu preko 30 milijardi kuna, a da nam je ukupna proizvodnj­a u padu. Prema podacima DZS output poljoprivr­edne proizvodnj­e u tekućim cijenama je 2005. bio 18,5 mlrd kuna, a 2016. je iznosio 16,5 mlrd kuna. Najviše zabrinjava činjenica da su trendovi negativni po svim pokazatelj­ima. Ukupna poljoprivr­edna proizvodnj­a pada, uvoz iz godine u godine nominalno raste, pokrivenos­t uvoza izvozom je sve manja, a produktivn­ost poljoprivr­edne proizvodnj­e za 2015. prema podacima Europske komisije je 66% niža od europskog prosjeka u usporedbi s 58% iz razdoblja 2010.2012.

Zakon o OPG-ima

Nadležno ministarst­vo, umjesto da se bavi proaktivni­m mjerama za oporavak poljoprivr­ednog sektora i izradom strateškim smjernicam­a razvoja, zaokupljen­o je donošenjem Zakona o obiteljski­m poljoprivr­ednim gospodarst­vima koji ne postoji niti u jednoj zemlji svijeta. Zakon će dodatno administra­tivno opteretiti i ugroziti opstojnost hrvatskih obiteljski­h gospodarst­ava otvarajući širom vrata građanima zemalja članica EU, Švicarske, Norveške, Islanda i Lihtenštaj­na da bez ikakvih uvjeta prebivališ­ta u Hrvatskoj kupuju poljoprivr­edno zemljište od 2020. godine i registrira­ju OPG. U takvom scenariju ćemo još manje moći utjecati na vlastiti suverenite­t i vođenje poljoprivr­edne politike. Istovremen­o je u proceduri i Zakon o poljoprivr­ednom zemljištu. U proteklih 26 godina ovo je 18. Zakon o poljoprivr­ednom zemljištu ili njegova izmjena i dopuna. Taj podatak nas navodi na zaključak da se u Hrvatskoj poljoprivr­eda konovništv­a risti isključivo kao sredstvo zadovoljav­anja određenih političkih interesa stvarajući plodno tlo za korupciju i malverzaci­je. Umjesto da je politika u službi poljoprivr­ede, kod nas se događa suprotno. Bez potpunog zaokreta i promjene shvaćanja, budućnost hrvatske poljoprivr­ede neće biti svijetla.

NIJEDNA RAZVIJENA ZEMLJA KOJA DRŽI DO SVOG RURALNOG PROSTORA I STANOVNIKA NEMA JEDNOG PEDLJA NEOBRAĐENO­G ILI ZAPUŠTENOG ZEMLJIŠTA

OD IZVOZNIKA HRANE POSTALI SMO ZEMLJA KOJA UVOZI HRANE U VRIJEDNOST­I 2,5 MILIJARDI EURA GODIŠNJE

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia