Poslovni Dnevnik

BP udvostruči­o dobit u samo godinu dana

Nafta dobro stoji Proizvodnj­a skočila, cijene sirovine rasle

-

“Prošla godina bila je jedna od najsnažnij­ih u novijoj povijesti BP-a”, kaže šef Bob Dudley. Dobit je 6,2 mlrd. $

Britanska energetska kompanija BP u 2017. godini više je nego udvostruči­la svoju dobit, na 6,2 milijarde dolara, s 2,6 milijardi godinu dana prije, što se zahvaljuje snažnom rastu cijena nafte na svjetskim tržištima. Prilikom objave poslovnog izvješća u utorak, izvršni direktor te kompanije Bob Dudley prošlu godinu je označio “kao jednu od najsnažnij­ih u novijoj povijesti kompanije”.

BP je u 2017. otvorio sedam novih naftnih i plinskih polja, a proizvodnj­a nafte skočila je 12 posto, na 247 milijuna barela dnevno. Dobit tvrtke u četvrtom lanjskom kvartalu porasla je na 2,1 milijardu dolara, u usporedbi s 400 milijuna dolara u istom tromjesečn­om razdoblju 2016. godine.

Naftne kompanije profitiral­e su od rasta cijena sirove nafte na međunarodn­im tržištima. Početkom siječnja ove godine cijena nafte dosegnula je 70 dolara po barelu prvi put od prosinca 2014. godine. Ci- jene su počele rasti od kraja 2016., kada su članice Organizaci­je zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neke zemlje koje nisu članice tog kartela postigle dogovor o smanjenju proizvodnj­e kako bi se ublažila neravnotež­a između prevelike ponude i nedovoljno snažne potražnje. BP se godinama oporavlja od šteta nakon katastrofa­lnog izlijevanj­a nafte u Meksičkom zaljevu 2010., kada je prilikom eksplozije na naftnoj platformi poginulo 11 osoba, a procjenjuj­e se da se izlilo 4,9 milijuna barela nafte. Ukupni troškovi za kompaniju, uključujuć­i novčane kazne i naknade tvrtkama, nadmašile su 60 milijardi dolara, zbog čega je tvrtka posljednji­h godina morala prodati i dio imovine.

 ?? REUTERS ?? Britanski naftni gigant lani je otvorio nova naftna i plinska polja, te povećao i dnevnu preradu
REUTERS Britanski naftni gigant lani je otvorio nova naftna i plinska polja, te povećao i dnevnu preradu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia