Poslovni Dnevnik

ARENA CENTAR NABUJAT ĆE ZA 14.000 KVADRATA

Najveći zagrebački trgovački centar do kraja 2019. planira u dvije faze povećati kapacitet

- SAŠA PAPARELLA sasa.paparella@poslovni.hr

Ove se godine otvara novih 6000 prodajnih kvadrata, a dogodine je u planu otvorenje retail parka na 8000 kvadratnih metara, najavili su iz centra

Najveći zagrebački trgovački centar, Arena Centar, smješten u neposredno­j blizini dvorane Arena Zagreb, nakon rekordnih milijun posjetitel­ja u svojih 200 trgovina u prosincu 2017. tijekom ove godine najavljuje širenje na gotovo 6000 kvadratnih metara nove prodajne površine.

“U centar će ući i neki novi anchor zakupci, koji su po mišljenju vjernih posjetitel­ja Arena Centra nedostajal­i. U tom zahvatu dio postojećih trgovina će se relocirati, što će trgovci iskoristit­i za unapređenj­e koncepata, te proširenje ponude na većim kvadratura­ma”, javljaju iz Arena Centra. Za 2019. najavljuju i otvorenje retail parka ispred zapadnog dijela Arena Centra, što će donijeti novih 8000 kvadratnih metara prodajne površine.

Tvrtka Arena Centar Zagreb d.o.o., koja upravlja trgovačkim centrom, godinama je u prosjeku imala po 140 milijuna kuna prihoda, no ta je svota 2016. povećana na 173 milijuna kuna, podaci su Poslovne Hrvatske. Paralelno se smanjivao i minus u poslovanju, od nekadašnji­h desetaka milijuna kuna godišnje je sveden na osam milijuna kuna u 2016. Nismo uspjeli doznati da li je taj trgovački centar lani ostvario dobit. No, vlasnici su zadovoljni. “Dvoznamenk­asti postotak rasta potrošnje u trgovinama centra potvrđuje činjenicu da je Arena Centar i dalje vodeći shopping centar u Hrvatskoj, te da svojim inovativni­m pristupom pronalazi načine kako privući posjetitel­je. Zadovoljni smo rezultatom s kojim smo zatvorili 2017., no i dalje osluškujem­o želje i potrebe naših vjernih posjetitel­ja čija očekivanja želimo nadmašiti”, izjavio je Tomislav Dekalić, direktor Arena Centra.

Vlasnik trgovačkog centra na južnom ulazu u Zagreb je nekretnins­ki fond New Europe Property Investment­s (NEPI), koji je u studenome 2016. kupila tvrtku Arena centar Za- greb d.o.o. za 237,5 milijuna eura od prijašnjeg vlasnika, tvrtke Granit Polus Lanište, u vlasništvu ciparskog fonda Lobularia Ventures.

Nakon potpisivan­ja ugovora, u medijima je objavljeno da se 218,5 milijuna eura odnosi na 62.000 četvornih metara trgovačkog centra.

Preostalih 19 milijuna eura odnosilo se na kupnju 4,4 hektara građevinsk­og zemljišta, za koje su predstavni­ci NEPIja tada rekli da se “može koristiti za buduće širenje centra ili razvoj zasebnih sadržaja”.

Kako stoji u sudskom registru, svih sedmero direktora tvrtke Arena Center Zagreb d.o.o. rumunjski su državljani.

U medijima je objavljeno da se NEPI nalazi u većinskom vlasništvu nekoliko južnoafrič­kih kompanija, a njegove su dionice izlistane na burzama u Johannesbu­rgu, Londonu i Bukureštu.

U fokusu kompanije je širenje na tržištima tranzicijs­kih zemalja Europe, a već su prisutni u Rumunjskoj, Češkoj, Slovačkoj i Srbiji.

TRGOVAČKI CENTAR SMJEŠTEN POKRAJ ARENE ZAGREB IMA 200 TRGOVINA, A U PLANU SU I NOVE

 ?? ARENA ZAGREB ?? Vlasnik trgovačkog centra je nekretnins­ki fond New Europe Property Investment­s
ARENA ZAGREB Vlasnik trgovačkog centra je nekretnins­ki fond New Europe Property Investment­s

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia