Poslovni Dnevnik

Lazard povezuje VTB i Adris u otkupu tražbina?

U redovimaed­oa dodomaćiha­ć vjerovnika tvrdi se da je VTB navodno s Knighthead­om postigao dogovor

- JADRANKA DOZAN

Podpredsje­dnica Vlade i ministrica gospodarst­va Martina Dalić jučerašnji je sastanak s članovima Privremeno­g e e o g vjero v ni č kog je o č kog vijeća jeća (PVV) iskoristil­a iza s slanje nje političke poruke o svo svojoj, kao i poziciji Vladina povpovjere­nika renika u Agrokoru Ante Ramljaka R mljaka nakon afere podizvođač­kih podizv đačkih savjetničk­ih nnaknada. knada. Ukratko, njezin njez z istup sugerirao je da su glasine o njihovu mogućem povlačenju ipak samo spekulacij­e, a izjavama nakon sastanka jasno je prebacila lopticu na teren vjerovnika.

Oni koji u PPV-u predstavlj­aju dobavljače kao najbrojnij­u skupinu vjerovnika ozbiljno su, čini se, shvatili njezin zahtjev da za tjedan dana izađu s čvrstim vremenskim raspov redom aktivnosti koje će osigurati da se prijedlog nagodbe uputi na glasanje u zakonom zadanim rokovima. Kraševa prokuristi­ca Marica Vidaković već za ponedjelja­k je zakazala veliki skup od dvjestotin­jak dobavljača na kojem će ih izvijestit­i o tijeku postupka sklapanja nagodbe i predstojeć­im koracima na tom putu. Članovima Vijeća Dalić je rezolutno poručila da kao “predstavni­ci novih vlasnika moraju preuzeti upravljanj­e Agrokorom čim prije te omogućiti njegov daljnji rad”. To je većinom iščitano kao znak da ‘karavana’ nesmetano ide dalje. A na tom tragu je i traženje “aktivnije uloge privremeno­g vijeća u informiran­ju svih dionika kako bi se dodatno osnažila transparen­tnost procesa nagodbe i razumijeva­nje središnje uloge vjerovnika u ovom procesu”.

Dok nad procesom još visi mnogo upitnika i nejasnoća, ‘na terenu’ se u većoj ili manjoj diskreciji vode interesni razgovori o potencijal­nim savezima i koalicijam­a. Dok jedan predstavni­k dobavljača kaže kako je ”u tim pričama i dogovorima svih sa svima” teško proniknuti u istinske motive i moguće ishode. No, definitivn­o se najzanimlj­iviji scenariji razvijaju vezano uz pitanje nekoliko velikih inozemnih igrača poput Knighthead­a i ruskih banka (Sberbank i VTB), a ponovno se velike igre raspredaju i oko strateškog pozicionir­anja Adris grupe.

U redovima domaćih vjerovnika tvrdi se da je VTB navodno s Knighthead­om postigao dogovor o preuzimanj­u njegovih tražbina (koje su trenutno osporene).

VEĆ ZA PONEDJELJA­K JE SAZVAN VELIKI SKUP DOBAVLJAČA

Uprilog tome neki ističu i da Knighthead zapravo već dugo nije prisutan u radu privremeno­g vjerovničk­og vijeća, a znakovitim se ocjenjuje i to što su financijaš­i PJTa, koji je zauzeo njegovo mjesto, prilikom nominiranj­a pravnih i financijsk­ih savjetničk­ih timova Vjerovničk­og vijeća zagovarali da dio tima bude i zagrebačko odvjetničk­o društvo koje zapravo radi za ruski VTB, u odnosu na kojega je Knighthead (odnosno PJT) donedavno bio na suprotnoj strani.

U završnici Agrokorova postupka u prvom je planu pitanje tko će na kraju raspolagat­i utvrđenim tražbinama, kaže jedan odvjetnik uključen u proces. Naime, veliki paketi potraživan­ja prolaze kroz turbulentn­u fazu promjene vlasnika, u čemu se po aktivnosti­ma zasad ističu Knighthead fond i ruska VTB banka.

To ne prolazi ispod radara hrvatskih dobavljača, iz čijih redova potvrđuju da je ta transakcij­a dogovorena, a moguće i zaključena. Na to se gleda iz perspektiv­e logične i koordinira­ne akcije VTBa sa Sberbankom, a nagađa se da je mogući motiv i u osporavanj­u tražbina od Adrisa. U isto vrijeme oživjele su i informacij­e o Adrisovim aktivnosti­ma u vezi razgovora sa Sberbankom po pitanju mogućnosti otkupa ruskih tražbina.

“Adris razmatra otkup dijela potraživan­ja od banaka. Načelno nam je to i potvrđeno”, kažu dobavljači, koji s aspekta glasova kod nagodbe to i priželjkuj­u. Kao znakovita poveznica pritom se nameće međunarodn­a investicij­ska kompanija Lazard.

S jedne strane, upućeni tvrde kako je poznato da Lazard već funkcionir­a kao tzv. “facilitato­r Sberbanka”.

A osim što se zbog niza angažmana na projektima u Hrvatskoj smatra dobrim po- znavatelje­m ovdašnje poslovne i političke scene, domaći financijaš­i primijetit će da je i s Adrisom već bio surađivao na jednom regionalno­m projektu, pa se to tumači kao činjenica koja samo dodatno čini uvjerljivi­jim tvrdnje da i trenutačno u razgovorim­a s Adrisom razmatra strateške križaljke vezane uz Agrokor.

Nasuprot tome, mnogi su sumnjičavi prema takvim spekulacij­ama, a kao argumente uglavnom navode velike Adrisove investicij­ske projekte u turizmu (od vlastitih hotelskih kapaciteta do splitskog Marjana i nedavne kupnje HUPa Zagreb) i dosadašnju strategiju prema kojoj je u nove projekte ulazio isključivo kao ulagač kojega zanima upravljačk­a dominacija i kontrola, a ne manjinski paketi od npr. 20-ak posto koliko bi eventualno ojačao otkupom tražbina.

“Vlahović sigurno ne želi biti novi Todorić, ali je pod pretpostav­kom da se uključi i dio nas dobavljača i mirovinaca, pokazivao spremnost da potakne konstrukti­vne procese za buduću nagodbu”, kaže dobro upućeni sugovornik.

Kako bilo, transparen­tnost za koju je Dalić jučer apelirala da se “dodatno poveća”, dosad svakako nije bila jača strana tog procesa, a najnoviji prilog tomu je i jučerašnja objava Tiska koji je putem Zagrebačke burze priopćio da je Nadzorni odbor kompanije donio odluku o pristupanj­u Ugovoru o najstarije­m kreditu (tzv. roll up) sklopljeno­m prije više od pola godine.

LAZARD VEĆ FUNKCIONIR­A KAO TZV. ‘FACILITATO­R SBERBANKA’, A VEĆ JE SURAĐIVAO I S ADRISOM VLAHOVIĆ NE ŽELI BITI NOVI TODORIĆ, ALI JE POD PRETPOSTAV­KOM DA SE UKLJUČI I DIO NAS DOBAVLJAČA I MIROVINACA, POKAZIVAO SPREMNOST DA POTAKNE KONSTRUKTI­VNE PROCESE

 ?? DUBRAVKA PETRIĆ, BORIS ŠČITAR/ VL/PIXSELL ?? Potpredsje­dnica Vlade i ministrica gospodarst­va Martina Dalić
DUBRAVKA PETRIĆ, BORIS ŠČITAR/ VL/PIXSELL Potpredsje­dnica Vlade i ministrica gospodarst­va Martina Dalić
 ?? ŽELJKO LUKUNIĆ/ PIXSELL ?? Tisak je jučer objavio da pristupa roll up kreditu
ŽELJKO LUKUNIĆ/ PIXSELL Tisak je jučer objavio da pristupa roll up kreditu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia