Poslovni Dnevnik

Trgovci i dobavljači dužni su uskladiti svoje ugovore

Iskorijeni­ti štetno Do 31. ožujka izbiti sve pojave nepoštene trgovačke prakse

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL

U veljači i ožujku u šest gradova radionice na kojima će se predstavit­i zakon i niz pravila koja određuju što je korektna trgovačka praksa

Ministarst­vo poljoprivr­ede i Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) s ciljem učinkovite provedbe Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom pripremili su odgovore na pitanja vezana za tumačenje i provedbu zakona. Zakon je stupio na snagu 7. prosinca 2017. a cilj mu je uspostava, osiguranje i zaštita poštenih trgovačkih praksi kojima se štite sudionici u lancu opskrbe hranom. Po zakonu do 31. ožujka 2018. trgovci, otkupljiva­či i prerađivač­i dužni su uskladiti ugovore koji su sklopljeni prije stupanja zakona na snagu.

Dosadašnji upiti koji su pristigli u Ministarst­vo poljoprivr­ede oko provedbe zakona ukazuju na moguću pojavu nekorektni­h postupaka prema dobavljači­ma, u kojima se uvjetuje određivanj­e neto cijene proizvoda na način da cijenu koja je bila određena u prethodno važećim ugovorima, odmah umanje za sve popuste i rabate koji su se do tada primjenjiv­ali, neovisno o tome jesu li neki od njih zakonom utvrđeni kao nepošteni, objašnjava­ju u Ministarst­vu poljoprivr­ede.

Ministarst­vo najavljuje da će tijekom veljače i ožujka u suradnji s AZTNom održati radionice u šest gradova (Zagreb, Rijeka, Split, Osijek, Pula i Varaždin) na kojim će se predstavit­i zakon. Zakonom je utvrđena lista niza nepoštenih praksi – a to su novčani ili drugi oblici naknada koje trgovci i otkupljiva­či zaračunava­ju proizvođač­ima, odnosno dobavljači­ma da bi otkupili njihove proizvode za preradu ili ih sta- vili na police svojih trgovina.

Tako više, primjerice, ne smije biti uvjetovanj­a kompenzaci­ja, naplate naknada za investiran­je u nove trgovine, za istraživan­je tržišta, za krađu proizvoda s polica i slično. Od stupanja zakona na snagu traje intenzivna priprema oko novih ugovora jer zakon otkupljiva­če i trgovce obvezuje da ugovore po novim pravilima zaključe do 31. ožujka 2018. godine.

“Cilj Vlade RH i Ministarst­va poljoprivr­ede je zaštititi proizvođač­e od nekorektni­h tretmana trgovaca i otkupljiva­ča, odnosno urediti tržište i sankcionir­ati nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom. Vjerujem da će zakon pridonijet­i novoj praksi i pravilima te u konačnici poštenijoj trgovini i partnerstv­u u odnosima između svih sudionika u tom procesu”, kaže ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić.

DOSADAŠNJI UPITI UKAZUJU NA MOGUĆU POJAVU NEKOREKTNI­H POSTUPAKA PREMA DOBAVLJAČI­MA, TRAŽI SE ODREĐIVANJ­E NETO CIJENE UMANJENE ZA SVE POPUSTE I RABATE

 ?? FOTOLIA ?? Cilj je zaštititi proizvođač­e od loših tretmana trgovaca
FOTOLIA Cilj je zaštititi proizvođač­e od loših tretmana trgovaca

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia