Poslovni Dnevnik

PROJEKT OBNOVE DINE NIJE ZAPREKA LNG TERMINALU, BIT ĆEMO I POTROŠAČ PLINA

GASFIN:

- SUZANA VAROŠANEC

Na lokaciji Dine kogeneraci­jska elektrana nije velik objekt da bi pitanje njene isplativos­ti bilo ključno za ukupan projekt

Danima se nagađalo o namjerama i planovima luksemburš­ke Gasfin Grupe na otoku Krku, no iz tvrtke se sve više otvaraju prema javnosti i na postavljen­i upit njihovi hrvatski predstavni­ci poručuju radimo na realizacij­i zakonskih prava te u smjeru da se ponovno pokrene zaustavlje­na proizvodnj­a na industrijs­koj lokaciji Dine Petrokemij­e. Za to je, dodaju, potreban sinergijsk­i efekt energetike, dobave sirovina i industrijs­kih kapaciteta.

“LNG terminal ima širi značaj te njegovu realizacij­u u potpunosti podržavamo, dapače LNG terminal s obnovom proizvodnj­e Dine Petrokemij­e dobivu novu dimenziju, jer se pojavljuje potrošač jednog dijela prirodnog plina iz LNG terminala na samoj lokaciji”, kaže direktor hrvatske članice grupacije, Adria Polymersa, Marko Martinović. Za realizacij­u projekta presu- dan je dijalog s predstavni­cima javne vlasti u RH, i državne i lokalne. Suradnja je Gasfinu kao vlasniku Dinina zemljišta bitna karika za razvoj projekta, pa doznajemo da su već uspostavlj­eni kontakti na najvišim razinama državne vlasti. Tvrde i da je dijalog otvoren “prema izboru optimalnog modela za tu lokaciju”, dok stajališta lokalnih vlasti po njima očito traže razumijeva­nje i uvažavanje, kako od Gasfina kao investitor­a, tako i od ostalih čimbenika. Što se mogućnosti za suradnju tiče, po njihovom iskustvu u sličnim projektima u EU ili Americi, presudna je harmoni- zacija svih nivoa vlasti oko primijene zakona i normi. Ako se to postigne, kaže on, moguća je realizacij­a strateški važnog energetsko­g projekta RH i EU i poslovnih interesa industrijs­kog razvoja lokacije.

“Mi smatramo da obnova industrije na lokaciji nije zapreka izgradnji LNG terminala. O modelu se može odlučiti relativno brzo. Očekujemo da prednosti i sinergije budu prepoznati”, ističe Martinović. Pojašnjava kako industrijs­ko iskustvo u LNG projektima ne razlikuje kopneni i plutajući terminal kao ‘bolje ili lošije rješenje’. To je, kaže, pitanje izbora investitor­a pre- ma kriterijim­a razvoj proizvodnj­e polimera zahtjeva određenu količinu struje, dio se može proizvesti kroz visokoučin­koviti kogeneraci­jski zatvoreni ciklus s procesom toplinskog uplinjavan­ja ukapljenog prirodnog plina.

“Nedvojbeno je da to predstavlj­a optimizaci­jski tehnološki iskorak i za sam LNG terminal, koji ne stvara suvišnu tj. nepotrebnu hladnoću i dobiva toplinu povratno iz kogeneraci­jskog ciklusa plinske elektrane, ali i iz petrokemij­skih postrojenj­a. Ne razmatramo plinsku elektranu isključivo u smislu isplativos­ti, to danas nije primarna funkcija, a na lokaciji Dine kogeneraci­jska elektrana nije velik objekt da bi pitanje njene isplativos­ti bilo ključno za ukupan projekt”, kaže Martinović. Kako dodaje, 90% sirovine dolazi morem, a i dio proizvoda može biti na isti način biti isporučen kupcima, što je funkcionir­alo, ali ne optimalno. Komercijal­na isplativos­t traži optimizaci­ju dobave i morski pristup je, po njemu, nezamjenji­v. No, postoje rezerve oko pitanja kako najbolje urediti dobavu LNGa, sirovine za polimere i ukrcajne mogućnosti za isporuke proizvoda. Uvjeren je, pak, da je bolje da su ti procesi integriran­i i tehnološki kvalitetno riješeni. Što se tiče sanacije potencijal­no opasnog otpada, Martinović ističe da je potrebna analiza svake kemikalije i poseban tretman pri preuzimanj­u, transporta i predaje na posebno pohranjiva­nje ili reciklažu.

“Radi se o stotinama tona kemikalija i preliminar­ni troškovi ne mogu biti poznati nikome tko nije utvrdio činjenično stanje. Ipak, ne radi se o zahvatu koji nije uobičajen u industriji, rokovi od 23 mjeseca su najvjeroja­tniji da se to završi”, izričit je Martinović. U Gasfinu završavaju dubinsku analizu stanja imovinskop­ravnih odnosa na svim lokacijama, uz tvrdnje da su im temeljna prava zakonski osigurana prema svim važećim zakonima i normama RH i EU. Angažirali su odvjetnike i pravne stručnjake iz Hrvatske i EU, te će uskoro završiti due diligence oko izbora pravnog puta kojim će zaokružiti svoje vlasništvo na Dininoj lokaciji.

 ?? GORAN KOVAČIĆ/ ?? Iz Gasfina očekuju da budu prepoznati sinergija i prednosti
GORAN KOVAČIĆ/ Iz Gasfina očekuju da budu prepoznati sinergija i prednosti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia