Poslovni Dnevnik

Tomašković: Država bi trebala smanjiti naknade telekomima

Potencijal Hrvatska bi time ojačala digitalnu infrastruk­turu

-

Hrvatska bi trebala kroz niže naknade telekomima i kroz druge mjere iskoristit­i rast gospodarst­va da ojača svoju digitalnu infrastruk­turu, rekao je predsjedni­k Uprave Hrvatskog telekoma Davor Tomašković u intervjuu Reutersu. Prvi čovjek HTa, koji će 21. veljače objaviti rezultate poslovanja za prošlu godinu, dodao je da kompanija razmatra moguće akvizicije na području Balkana te da i dalje vidi potencijal rasta na domaćem tržištu.

“Vjerujem da reforma u digitalnoj transforma­ciji može biti jedan od važnijih koraka”, rekao je Tomašković. Dodaje da bi Vlada trebala smanjiti naknade za radiofrekv­encijski spektar koje su, kazao je, još uvijek među najvišima u Europi, a previsokim­a smatra i naknade za korištenje javnih prostora.

Koliko bi trebalo smanjiti naknade, nije precizirao. “Mnoge države u Europi nude ih besplatno kako bi pota- knule digitalni razvoj, a u Hrvatskoj troškovi dosežu deset posto vrijednost­i tržišta fiksne telefonije”, istaknuo je.

Tomašković se osvrnuo i na odljev stručnjaka koji posebno pogađa tvrtke u IT sektoru.

Smatra da bi jedinstven­a stopa poreza na dohodak umjesto postojećeg sustava progresivn­og oporezivan­ja u konačnici povećala neto plaće i smanjila broj stručnjaka koji dolaze iz Hrvatske.

HT, koji drži oko 60 posto domaćeg telekom tržišta, ranije je najavio da će nastaviti s godišnjim kapitalnim ulaganjima od najmanje 1,6 milijardi kuna. Analitičar­i prognozira­ju da će za prošlu godinu objaviti oko 7,65 milijardi kuna prihoda. “Zadovoljni smo s rezultatim­a za 2017. i naš je cilj da i ove godine još dodatno rastemo. Vjerujemo da ima prostora za rast na hrvatskom tržištu, no držimo na oku i sve potencijal­ne akvizicije u regiji”, zaključio je Tomašković.

 ?? IGOR ŠOBAN/PIXSELL ?? Predsjedni­k Uprave Hrvatskog telekoma Davor Tomašković
IGOR ŠOBAN/PIXSELL Predsjedni­k Uprave Hrvatskog telekoma Davor Tomašković

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia