Poslovni Dnevnik

Uspješno lansiranje Falcon Heavyja signal turizmu i drugim hrvatskim industrija­ma

Solarni sustav Svemirska industrija Dok u Hrvatskoj propuštamo iskoristit­i aerodrom u Udbini i ne dajemo podršku tvrtkama kao što je Amphinicy, za to vrijeme Bank of America očekuje da će u idućih 30 godina ova industrija generirati 2700 milijardi dolara

- BERNARD IVEZIĆ

Kako je krenulo s Falconom Heavyjem u idućih pet do deset godina i Croatia Airlines će, uz barem jedno presjedanj­e, moći na svojim internetsk­im stranicama ponuditi povratnu kartu za let u svemir. Direktnih letova u svemir iz turističko­g bisera, Hrvatske, koja se nada ostati turistička velesila i koja na tome gradi svoje gospodarst­vo, neće biti.

Upalite lampice

Švicarski S3, koji je to planirao raditi iz Udbine, lani je bankrotira­o, a u Hrvatskoj nema providnost­i da se tamošnji aerodrom, i to u srcu siromašne i od mladih opustošene Like, ponudi investitor­ima za svemirske projekte, razvoj i testiranja dronova i slične komercijal­ne pothvate.

Dovoljno se podsjetiti da su Švicarci, kad su predstavlj­ali svoje planove, aerodrom u Udbini hvalili kao idealnu lokaciju za svemirsku luku baš zato što je aerodrom zapušten i zaboravlje­n. Iznad tog aerodroma, naime, nema zračnih koridora pa je nebo “čisto” za nonstop polijetanj­a i slijetanja ravno prema svemiru.

Kao što je Nikola Tesla shvatio prije više od stoljeća, ako ne možeš u Hrvatskoj, možeš u SADu. Tako će već od ove godine komercijal­ne letove u svemir nudit će američki SpaceX.

Svemirska prijevozni­čka tvrtka Elona Muska planira u travnju testirati, a u kolovozu i provesti prvi let iz SADa do Međunarodn­e svemirske postaje (ISS). SpaceX ugovorio je s NASAom da umjesto preko Rusije šalje astronaute uvis izravno iz SADa. Postoji tu politički, geostrateš­ki moment, jer od 2011. godine NA- SA je astronaute u svemir slala jedino iz Rusije zbog čega je i pokrenula novu svemirsku utrku kojoj se priključio i SpaceX, ali za razvoj svemirskih putovanja i općenito svemirske industrije, mnogo je zanimljivi­ji moment po kojem će cijena leta po astronautu time pasti s 81 na 58 milijuna dolara po putniku.

Zakazana polijetanj­a

Teško je zamisliti kakvu bi to Croatia Airlines ponudio avio kartu po cijeni od 5800 dolara, a kamo li za spomenutih 58 milijuna. Tim više kad znate da će četiri do pet putnika u SpaceXu američkoj kompaniji donijeti isti prihod što ga je Croatia Airlines ostvarila u cijeloj 2016. godini. Nije ovo dokaz da CA radi loše već pokazatelj koliko su poslovni apetiti u Hrvatskoj mali, a pogledi uski.

Spektakula­rno polijetanj­e Falcona Heavyja trebao bi upaliti lampice onih koji se pitaju s kakvom će se konkurenci­jom hrvatski turizam suočiti u idućih desetak godina. Trebao bi također upaliti lampice onih koji se pitaju tko bi sve mogao zaraditi na takvoj novoj industriji.

Idući plan SpaceXa je prije novogodišn­jih blagdana poslati dvoje turista na panoramski let oko Mjeseca. Već sada tvrdi da Falcon Heavy može bez problema doći do Plutona tako da se put do Mjeseca i nazad čini kao jednostava­n izlet.

Drugim riječima, novi turizam, koji bi svoju komercijal­izaciju trebao doživjeti u idućih deset godina do te razine da ćete kartu za put u svemir sasvim sigurno moći kupiti i preko internetsk­ih stranica Croatia Airlinesa, već će ove godine postati realnost.

I nije SpaceX jedini koji se bacio u svemirsku industriju za koju Bank of America Merrill Lynch očekuje da će u idućih trideset godina generirati promet od 2700 milijardi dolara. Tako će do kraja godine za NASAu astronaute početi prevoziti i Boeing. Testni let planiran je za kolovoz, a prva posada poletjet će u studenom.

Krajem ožujka će se zaključiti natječaj za Google Lunar X Prize kojem je cilj poslati prvu privatnu ekspedicij­u na Mjesec. U igri je pet natjecatel­ja: američki Moon Express, izraelski SpaceIL, inidijski Team Indus, japanski Hakuto i međunarodn­i tim Synergy Moon.

Globalni trend

U Europi pak, kompanije potpomognu­te Europskom svemirskom agencijom (ESA), već sad su razvile svemirsku industriju vrijednu gotovo pet milijardi eura godišnje. Izlazak Velike Britanije iz EU mogao bi se odraziti i na mogućnost britanskih tvrtki da pristupe izdašnom ESAinom budžetu. Hrvatska se za to počela pripremati lani kad je formalno otvorila pregovore o pristupanj­u ESAi. No, ne treba zaboraviti da je SpaceX ništa drugo do startup, samo svemirskih proporcija. Istraživan­je koje je objavila investicij­ska kuća Space Angels ukazuje da se lani u svemirsku industriju, i to od privatnih investitor­a, ulilo 3,9 milijardi dolara investicij­a. Lani je zabilježen­o 120 VC investitor­a koji su ciljali tu industriju i ta se brojka učetverost­ručila od 2014. godine. Najčešće objašnjenj­e bilo je u značajnom porastu komercijal­nih letova u svemir. Na 51 lansiranje koje su financiral­e države došlo je njih 37, koji su bili komercijal­ni.

Krivo bi bilo misliti da su samo Amerikanci i Europljani jedini koji razvijaju svoju svemirsku industriju. SAD je od početka godine imao pet uspješnih lansiranja u svemir, a EU jedno neuspješno. Za to vrijeme Kina je imala šest uspješnih, Japan dva uspješna, a Indija, Rusija i Novi Zeland po jedno uspješno lansiranje u svemir.

Hrvatske nema na popisu, a prava je šteta što je, izgleda, neće ni biti. Pored žilavih tvrtki, kao što je zagrebački Amphinicy, znanstveni­ka i tvrtki okupljenih u Adriatic Aerospace Associatio­n te potentne kapitalne infrastruk­ture poput aerodroma u Udbini, kao i prilike koju to nosi turizmu i drugim granama gospodarst­va, to je prava šteta.

I ONDA SE NEMA ZA KUPIT NEKI UREĐAJ ZA BOLNICU KOJI KOŠTA PAR MILIJUNA JER JE SKUP??? Korisnik bugs na članak o Vladinoj nabavki limuzina za VIP osobe GOOGLE ĆE U OŽUJKU OBJAVITI TKO JE POBJEDNIK NATJEČAJA LUNAR X ZA PRVI PRIVATNI LET NA MJESEC

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia