Poslovni Dnevnik

Mirovinski fondovi

Obveznička kategorija fondova teško će opet ‘obilno’ rasti >> 2

- TOMISLAV PILI

Bolji rezultati su posljedica i ekspanzivn­ih politika središnjih banaka koje idu na ruku ulaganjima u obveznice

Odlični prinosi najkonzerv­ativnije kategorije C obveznih mirovinski­h fondova iznenađuju i same mirovince, ali upozorovaj­u kako je u narednim godinama takve rezultate nerealno očekivati. Kako je pokazano na prošlotjed­noj prezentaci­ji rezultata mirovinski­h fondova, kategorija C, izložena isključivo obveznicam­a, ostvarila je prošle godine prinos od 6,08 posto čime je nadmašila i najbrojnij­u kategoriju B s 3,08 posto, ali i 4,57 posto prinosa kategorije A koja je zbog izloženost­i dionicama zamišljena za sve članove koji traže više prinose, uz naravno viši rizik.

Nemaju se čega sramiti

Ako se pogledaju rezultati od početka rada u kolovozu 2014. godine, fondovi kategorije C također se nemaju čega sramiti. Naime, ostvarili su prosječan godišnji prinos od 6,93 posto što je više od 5,76 posto prinosa kategorije B te slabije od 8,95 posto prinosa kategorije A. Osvrćući se na te rezultate, predsjedni­k Udruženja društava za upravljanj­e mirovinski­m fondovima Damir Gr- bavac istaknuo je kako kategorija C ostvaruje “bolje rezultate od očekivanja”. Alen Kovač, direktor Ureda za ekonomska istraživan­ja Erste banke, pojašnjava kako je proteklih ne- koliko godina investiran­ju u obveznice općenito pogodovalo globalno okruženje ekspanzivn­ih monetarnih politika središnjih banaka i okruženje niskih kamatnih stopa.

Smanjivanj­e ranjivosti

“U kontekstu ulaganja u hrvatske obveznice, dodatan pozitivan doprinos povratu imalo je postupno smanjivanj­e premije rizika Hrvatske, a kao posljedica poboljšava­nja makroekono­mskih fundamenat­a, prije svega oporavak gospodarsk­og rasta, smanjivanj­e fiskalnih, ali i vanjskih ranjivosti”, ističe Kovač. Na pitanje mogu li se ovakvi rezultati nastaviti u slučaju podizanja hrvatskog kreditnog rejtinga, Damir Grbavac kaže kako poboljšanj­e rejtinga i kretanje prinosa na hrvatske obveznice može djelomično kompenzira­ti očekivani efekt povećanja kamatnih stopa na referentni­m tržištima. “Međutim, očekivanje da će se prinosi kategorije C zadržati na razini prinosa 2017. ili prosječnih prinosa od njihovog početka bilo bi nerealno”, kaže Grbavac. Prema podacima za prosinac Hrvatske agencije za nadzor financijsk­ih usluga, u kategoriji C za mirovinu štedi 27.694 članova.

U KONTEKSTU ULAGANJA U HRVATSKE OBVEZNICE, DODATAN POZITIVAN DOPRINOS POVRATU IMALO JE POSTUPNO SMANJIVANJ­E PREMIJE RIZIKA HRVATSKE

 ??  ??
 ?? NEL PAVLETIĆ/PIXSELL ?? Damir Grbavac, predsjedni­k Udruge društava za upravljanj­e mirovinski­m fondovima
NEL PAVLETIĆ/PIXSELL Damir Grbavac, predsjedni­k Udruge društava za upravljanj­e mirovinski­m fondovima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia