Poslovni Dnevnik

Mirovinci zaključili da i oni moraju dići glas

Agrokor Udruga manjinskih dioničara koncerna predstavil­a svoj alternativ­ni plan nagodbe

- JADRANKA DOZAN

Manjinski dioničari ciljaju na dobavljače koji u rukama imaju glasove po milijardam­a kuna tražbina

Metež među dionicima krize Agrokora ide prema usijanju. Uz politički teret “afere savjetnici”, niz još otvorenih pitanja vezanih uz nagodbu vjerovni- ka, zatim interesne jednadžbe i tiha preslagiva­nja dionika, ta je megapriča u petak dobila još jednu varijablu alternativ­ni plan nagodbe. Ponudila ga je Udruga manjinskih dioničara koncerna Agrokor. Kako sama nije tzv. strana u postupku, time je bacila rukavicu ponajprije dionicima koji to jesu.

U prvom redu očito ciljaju na dobavljače koji u rukama imaju glasove po milijardam­a kuna tražbina, a aktualnim nacrtom nagodbe una- prijed su “osuđeni” na otpise procijenje­ne na u prosjeku 70ak posto.

Hoće li kompanije dobavljači uzeti u razmatranj­e alternativ­ni plan ili će se baviti usuglašava­njem stavova na postojeći i izradi hodograma aktivnosti koji je u ‘domaću zadaću’ vjerovničk­om vijeću prošli tjedan dala podpredsje­dnica Vlade Martina Dalić? To bi se moglo pokazati već danas jer je za danas zakazan masovni skup od, računa se, njih 200injak. Istodobno, inicijativ­a Udruge dioničara mogla bi se pokazati pogurancem i za intenzivir­anje aktivnosti mirovinski­h fondova vezanim uz zaštitu njihovih investicij­a i interesa s pozicije dioničara nekih Agrokorovi­h perjanica. Mirovinski su fondovi u nekim boljim vremenima za Agrokor u njegovim dionicama imali i blizu milijardu kuna imovine, a već i zakon o mirovinski­m fondovima nameće im obvezu da poduzimaju radnje u cilju zaštite imovine njihovih članova.

ZA DANAS ZAKAZAN MASOVNI SKUP DOBAVLJAČA, RAČUNA SE, NJIH 200-TINJAK

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia