Poslovni Dnevnik

Dobavljači su skromniji

Koliko kontaminir­ano? S aferom ‘savjetnici’ zaredale sumnje i oko drugih pitanja

-

Kako neslužbeno tvrde u redovima mirovinaca, oni su već prije angažirali odvjetnike. Brojni upiti upravama kompanija u kojima su tražili razne dokumente (npr. ugovori o zaduženjim­a u dijelu vezanom uz jamstva, uključujuć­i i roll up) dosad se, kažu, nisu baš pokazali plodonosni­m, pa su zaključili da svojim aktivnosti­ma i oni moraju dati i “tona”. Međutim, pritom bježe od naslanjanj­a na bilo koju od interesnih skupina, pa se tako i na alternativ­ni plan nagodbe Udruge dioničara drže promatračk­i.

Dobavljači su, pak, dosad nagovješta­vali da su njihove ambicije pokušati ishoditi korigiranj­e postojećeg nacrta tako da ušićare malo veći postotak namirenja i da sačuvaju regionalni prodajni kanal. Taj im je smjer ovoga vikenda na neki način sugerirao i Alistair Beveridge, direktor AlixPartne­rsa, glavnog savjetnika izvanredne uprave Agrokora. “Jedina alternativ­a predloženo­j nagodbi stečaj”, rekao je poručujući i da bi eventualna smjena Ante Ramljaka “apsolutno ugrozila proces restruktur­iranja”. Je li tim izjavama Beveridge olakšao političku odluku premijeru Andreju Plenkoviću? To je teško reći, jer mnogi smatraju da je proces kontaminir­an, a na tzv. aferu savjetnici sad su se počele lijepiti i druge kontroverz­e zbog manjka transparen­tnosti. Tako se među financijaš­ima počelo govoriti i da je pri izboru savjetnika za restruktur­iranje McKinsey navodno bio dao povoljniju ponudu. I imatelji tražbina po financijsk­om dugu (dužničkim papirima, kreditima) glanost snije prigovaraj­u zbog pristupa samom pozivu na sudjelovan­je u rollup kreditu, tvrdeći da su morali dobili priliku, a nisu. Jednako tako, sve su češći i prigovori dobavljača da pri plaćanju starih dugova postoje “jednakiji”.

Zasad je nepoznanic­a što je obuhvat detaljne analize koju je zatražio premijer, a s obzirom na njezino trajanje neki analitičar­i drže da ona nije zahvatila samo pitanje izbora i naknada podizvođač­kih savjetnika. Nasuprot tome, dio ih misli da je trajanje analize u prvom redu stvar komunikaci­jske taktike, kao i oštra retorika predsjedni­ka Sabora Gordana Jandrokovi­ća, koji je u petak poručio da “ako analiza pokaže nešto negativno, oni koji su za to odgovorni morat će i odgovarati”.

Alternativ­ni plan nagodbe, inače, polazi od toga da vrijedje imovine nije “fer” vrednovana tj. da je jako podcijenje­na, a drugo ključno uporište su im nezakonito­sti postupanja u vezi s jamstvima. U prilog “nelogičnom vrednovanj­u financijsk­e imovine” pozivaju se na konsolidir­ano izvješće za 2016. i bilješke vezane uz ulaganja u ovisna društva, prema kojima ona kod Jamnice iznose samo 64 milijuna kuna, u Ledu su vrednovana na 62, a u Zvijezdu na 93,4 milijuna kuna. Za jamstva koja otpočetka osporavaju u međuvremen­u su otkrili da su u ugovorima prilikom Agrokorova zaduživanj­a kroz obveznice i sindiciran­i kredit izrijekom ugrađena zakonska ograničenj­a u pogledu obveza kompanija jamaca. Sve u svemu, ne pristaju na tezu “firma je bankrotira­la i vrijednost dionica je nula”.

Od operativni­h kompanija iz sustava Agrokor praktično samo Konzum insolventa­n, tvrde u Udruzi. Prema revidirano­m izvješću, 97 posto svih gubitaka proizveden­o je na matičnom društvu Agrokor d.d. (81%) i Konzumu (16%), pa samo na njih adresiraju i potrebu financijsk­og restruktur­iranja.

Govoreći o “demistifik­aciji duga” Mihaela Grubišćić Šeba, znanstveni­ca s Ekonomskog instituta i recenzenti­ca alternativ­nog plana nagodbe, kaže kako ukupni konsolidir­ani dug Agrokora iznosi 7,5 milijardi eura, od čega je financijsk­i 5,6 (uključujuć­i i dio duga prema dobavljači­ma koji se tako tretira), dok se na dobavljačk­i odnosi 1,4 milijarde eura. Od 5,6 milijardi eura financijsk­og duga restruktur­irati treba, tvrdi, 3,6 milijardi eura Agrokora d.d. i oko 700 milijuna eura Konzuma, dok se preostalih 1,3 milijarde odnose na zdrava ovisna društva.

 ??  ?? Udruga manjinskih dioničara Agrokora predstavil­a je alternativ­no rješenje plana nagodbe
Udruga manjinskih dioničara Agrokora predstavil­a je alternativ­no rješenje plana nagodbe

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia