Poslovni Dnevnik

Prirodne štete odnesu nam 0,2 posto BDP-a godišnje

Neslavni rekord Prvi smo u Europi po gubitcima od elementarn­ih nepogoda, a istodobno smo posljednji po osiguranju

-

Po udjelu gospodarsk­ih gubitaka izazvanih prirodnim nepogodama u BDPu Hrvatska je prva u Europi. Istodobno posljednji smo o osiguranji­ma dobara, što te štete čini još skupljima. Po podacima Europske agencije za zaštitu okoliša (EEA), koji se temelje na izvorima NatCatServ­icea iz Münchena, Hrvatska je vodeća među 33 zemlje Europe po štetama koje su za razdoblje 1980.2015. u Hrvatskoj izno- sile prosječno 0,2 posto BDPa godišnje, odnosno dvostruko više od europskog prosjeka. No, o tome se u hrvatskoj javnosti malo zna, a još manje ima cjelovitih tumačenja šteta čiji iznos, primjerice, u dvije zadnje godine dvostruko nadmašuje cjelogodiš­nja izdvajanja za kulturu.

Po podacima Ministarst­va financija broj prijavljen­ih šteta i njihov udio u BDPu iznosi između 0,1% u 2013. do 1,4% BDPa u 2014. Godine 2015. štete su iznosile 0,6%, a 2016. godine 0,44% hrvatskog BDPa.

U zemljama članicama EEA od 1980. do 2015. vremenski i klimatski ekstremi činili su 92 posto ukupnog broja prijavljen­ih katastrofa i oko 83 posto ukupnih gubitaka. Za to vrijeme gospodarsk­i gubici od svih prirodnih katastrofa u zemljama članicama EEA iznosili su 520 milijardi eura, a osigurani gubici oko 154 milijarde eura. Evidentira- no je 89.000 smrtnih slučajeva, kojih je većina uzrokovana toplinskim valovima, a najviše pod utjecajem toplinskog vala iz 2003., kada je prijavljen­o oko 70.000 smrtnih slučajeva iznad prosjeka smrtnosti, kaže se. Oko tri posto katastrofa, od kojih su neke istodobno utjecale na više zemalja, uzrokovalo je oko 70% ukupnih gubitka, dok je oko tri četvrtine registrira­nih nepogoda uzrokovalo samo 0,5% ukupnih gubitaka.

 ??  ?? Poljoprivr­ednici rijetko osiguravaj­u usjeve
Poljoprivr­ednici rijetko osiguravaj­u usjeve

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia