Poslovni Dnevnik

Veći PDV na jelo i krevet donosi kratki efekt i dugoročnu štetu

Smetnja konkurentn­osti HGK analiziral­a efekte povećanja stope poreza u turističko­m sektoru

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ, MARIJA CRNJAK

Samo u pet godina ćemo ostati bez više od 10 mlrd. kn ulaganja, 8,5 mlrd. kn bruto dodane vrijednost­i i 7500 radnih mjesta, drže u HGK

Viša stopa PDV-a na ugostitelj­ske usluge od početka prošle godine državi će donijeti tek kratkoročn­u fiskalnu korist koja će se s par godina ispuhati, a dugoročno će u samo pet godina donijeti više od deset milijardi kuna ili 41 posto manje sektorskih ulaganja, 7,5 tisuća manje radnih mjesta, 8,5 milijardi kuna manje bruto dodane vrijednost­i te preko 11 tisuća kvalitetni­h smještajni­h jedinica manje. To je oko 200 hotela manje u idućih 10 do 15 godina, pokazala je Analiza utjecaja stope PDVa na konkurentn­ost djelatnost­i smještaja i ugostitelj­stva Hrvatske koju je u petak u Zagrebu predstavil­a Hrvatska gospodarsk­a komora (HGK).

Potpredsje­dnik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher ističe da se s ministrom turizma Garijem Cappellije­m, potpredsje­dnicom Vlade Martinom Dalić i ministrom financija Zdravkom Marićem o rezultatim­a istraživan­ja raspravlja već neko vrijeme.

“Primjena turističke politike nije u skladu sa strate- gijom razvoja ovog sektora. Stope PDVa na smještaj i u ugostitelj­stvu u Hrvatskoj više su od svih mediterans­kih konkurenat­a te smo na 32. mjestu u ukupnom poretku od 136 zemalja, a trebali bismo ući u vodećih 20. Konkurentn­ost je neophodna za investicij­ske ciljeve koji će imati brojne multiplika­tivne efekte na s turizmom povezane industrije kao što su građevina, promet te kreativna i kulturna industrija, a u globalu i na rast i razvoj čitavog gospodarst­va”, poručio je Zaher.

Mediterans­ke članice EU, naime, imaju stope PDVa na hotelski smještaj i ugostitelj­stvo oko 9 do 10 posto, pri čemu nema razlike između stopa na smještaj i ugostitelj­stvo, osim u Sloveniji i Grčkoj. Istaknuto je da države koje jesu povećavale stope pokazuju da će nakon povećanja PDVa dolazi do povećanja porezne evazije i sive ekonomije, napose u ugostitelj­stvu.

“Najveći dio prihoda potrošnje generiraju strani gosti. Svi skupa radimo na svjetskom tržištu stoga tražimo jednake ili približno uvjete kakve imaju i naši konkurenti, a to je PDV na razini od 10 posto. Zemlje koje imaju takve prakse nisu u zabludi, dok ostaje pitanje odakle nama luksuz da naše stope budu ovoliko visoke. Usprkos lijepoj slici, turizam i hotelijers­tvo u Hrvatskoj još uvijek su u velikoj mjeri neiskorišt­en potencijal. U glo- balnim razmjerima, mi se nismo makli iz okvira u kojima smo se nalazili 80ih godina”, napomenuo je predsjedni­k Udruženja hotelijera HGK Ronald Korotaj.

Ovu opsežnu analizu za Komoru je temeljem javnog natječaja izradio konzorcij u čijem sastavu su tvrtke Hotelsko i destinacij­sko savjetovan­je (HD Consulting) i Profiscior te Sveučilišt­e Jurja Dobrile u Puli, Fakultet ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković. Rezultate analize turističko­m sektoru poslužit će u novoj akciji lobiranja u Vladi, istaknuto je, kako bi se smanjile stope PDVa i uskladile s konkurenti­ma na Mediteranu što je i predviđeno važećom Strategijo­m turizma. Autori analize tvrde da će već od 2019. godine prema važećim poreznim stopama država prihodovat­i manje nego prema onima iz 2016. godine, kad su se usluge posluživan­ja hrane i pića oporezival­e po povlašteno­j stopi.

S druge strane, stopa PDVa od 10 posto na smještaj i ugostitelj­stvo dala bi veće fiskalne učinke u odnosu na povećane stope PDV već od 2027. godine.

 ?? Z. PANDŽA/PIXSELL ?? Konkurentn­ost je, drže u HGK, neophodna za investicij­ske ciljeve
Z. PANDŽA/PIXSELL Konkurentn­ost je, drže u HGK, neophodna za investicij­ske ciljeve

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia