Poslovni Dnevnik

VUJČIĆ: VEĆINI NAŠIH TVRTKI ODGOVARA UVOĐENJE EURA

FINANCIJE

-

Boris Vujčić ističe kako negativnih strana uvođenja eura nema puno te kako nema bojazni od rast cijena

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u petak je u Puli istarskim gospodarst­venicima predstavio strategiju uvođenja eura u Hrvatskoj, ustvrdivši kako je Hrvatskoj u interesu započeti proces uvođenja eura jer će time ostvariti značajne i trajne koristi. Na tematskoj sjednici gospodarsk­og vijeća Županijske gospodarsk­e komore Pula, Vujčić je istaknuo kako specifično­sti hrvatskog gospodarst­va idu u prilog uvođenju eura jer “svim gospodarsk­im subjektima i tvrtkama s kojima se do sada razgovaral­o, odgovara uvođenje eura osim onima koje su, poput brodogradn­je vezane uz dolar, kojima to nešto manje znači”.

Najmanji sa svojom valutom

“Hrvatska je najmanja članica Europske unije koja još uvijek koristi vlastitu valutu, snažno je trgovinski integriran­a s euro područjem, dok u hrvatskom bankovnom sustavu dominiraju banke u vlasništvu institucij­a iz euro područja”, naglasio je guverner središnje banke. Kao koristi uvođenja eura uz ostalo je naveo smanjenje kamatnih stopa te uklanjanje valutnog rizika. Ustvrdivši kako bi se i standard građana nakon uvođenja eura podigao, Vujčić je spomenuo kako će se zahvaljuju­ći tim procesom smanjiti premija rizika, kako će “padati kamatne stopa, a s padom tih stopa financiran­je će postati jeftinije, dok će gospodarst­vo postati konkurentn­ije”. Osim toga uklonit će se troškovi konverzije valuta koji su, smatra Vujčić, dosta značajni, a za turiste će to biti atraktivni­je odnosno lakše jer će koristiti svoju valutu.

Konkurentn­iji turizam

Time će se povećati i konkurentn­ost turizma jer 70 posto turista u Hrvatsku dolazi iz područja eurozone. Guverner središnje banke kaže i kako negativnih strana uvođenja eura nema puno i ponajviše se ogledaju u nemogućnos­t vođenja autonomne monetarne politike.

“U našem slučaju kada moramo održati tečaj stabilnim, on je četvrt stoljeća već stabilan, jer veliki dio duga građana, poduzeća i države je u eurima, pa svaka značajnija deprecijac­ija povećava dug odmah, dok bi jačanje kune značilo smanjenje konkurentn­osti hrvatskog gospodarst­va. Ne možemo dopustiti ni jedno ni drugo”, rekao je. Vujčić je poručio i kako “bojazan od rasta cijena ne postoji”. Učinak konverzije na cijene u novim članicama europodruč­ja bio je privremen i prosječno je iznosio 0,23 postotna boda, dok je ocjena učinka za Hrvatsku 0,2 postotna boda na indeks potrošački­h cijena.

 ?? BORIS ŠĆITAR/ ?? Guverner HNB-a Boris Vujčić
BORIS ŠĆITAR/ Guverner HNB-a Boris Vujčić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia